هر آبسردکنی نیازمند تأمین آب است و آبسردکنها بر اساس نحوه آبرسانی طبقهبندی انجام میشوند.
دستگاههای آبسردکن از نظر نحوه تغذیه به سه دسته کلی تقسیم میشوند:
آبسردکنهای منبع بالا
آبسردکنهای منبع پایین
آبسردکنهای متصل به آب شهری
آبسردکنهای منبع بالا
در آبسردکنهای منبع بالا، همانطور که از نامشان پیداست، منبع یا دبه آب در بالای دستگاه قرار میگیرد. این محصولات طوری طراحیشدهاند که منبعها با شکلهای مختلف روی آنها نصب شوند. امکان استفاده از منبعهای ساده و منبعهای فیلتردار وجود دارد. ازآنجا که تهیه منبع آب از هر مدلی که باشد بر عهده خریدار است، صاحب آبسردکن با تنوع زیادی از منبعهای آب در اشکال، حجم و کارآیی مواجه خواهد بود. معمولاً تولیدکنندگان آبسردکن، یک منبع آب ساده همراه دستگاه ارسال میکنند ولی بین تمام شرکتهای تولید یا عرضهکننده این دسته محصولات عمومیت ندارد. آبسردکنهای منبع بالا در انواع ایستاده و رومیزی تولید میشوند.
آبسردکنهای ایستاده سه زیرگروه هم دارند:
- آنهایی که قسمت زیرین دیوارهای بیش نیست
- گروهی دیگر در قسمت زیرین دارای کابین یا یک فضای خالی با در هستند
- گروهی که در قسمت زیرین دارای یخچالی کوچک هستند که درواقع محفظهای برای خنک کردن نوشیدنیهای بستهبندیشده یا مواد غذایی در حجم کوچک است.
آبسردکنهای منبع پایین
در این گروه دبههای آب در قسمت زیرین دستگاه جای میگیرند و آب بهوسیله پمپ داخلی مکیده میشود. مزیت تولید این سری محصولات در زیبایی، در معرض نور نبودن دبه آب و نیز تعویض و پرکردن راحتتر منبع آب است. نبود منبع و تجهیزات اضافه روی دستگاه امکان جایگیری آبسردکن در دکور، کابینت و … را فراهم میکند ولی در قسمت زیرین دیگر فضایی باقی نمیماند.
آبسردکنهای منبع پایین تنها بهصورت ایستاده ساخته میشوند و نمیتوانند بهصورت رومیزی ارائه شوند.
آبسردکنهای متصل به آب شهری
این آبسردکنها هیچ منبع آبی ندارند و بهصورت مستقیم به یک شیر آب شهری متصل میشوند. مزیت اصلی آنها عدم نیاز به پرکردن مخزن یا خرید دبه آب است. البته استفاده از چنین دستگاههایی فقط در مکانهایی ممکن است که دسترسی به شیر آب وجود دارد. آب سردکنهای متصل به آب شهری در ابعاد مختلف و بهصورت ایستاده یا رومیزی ساخته میشوند و در قسمت زیرین انواع ایستاده ممکن است کابین یا یخچال هم وجود داشته باشد.
آب سرد- آب گرم
اکثر دستگاههای آبسردکن امروزی قابلیت گرم کردن آب تا دمای نزدیک به جوش را هم دارند. بهاینترتیب با تهیه یک دستگاه، هم آب سرد و هم نوشیدنی گرم مثل چای کیسهای یا قهوه فوری یا انواع دمنوشها بهسرعت آماده میشود.
نکات ایمنی
در مدلهای باکیفیت که به ایمنی هم توجه میشود علاوه بر سنگین کردن پایه دستگاه و طراحی ویژه از واژگون شدن آن در اثر ضربههای غیر عمد و احتمالی جلوگیری میشود.
علاوه بر اینها برای جلوگیری از سوختگی احتمالی با آب داغ در مدلهایی که دارای آبگرمکن هستند دکمهای ایمنی در نظر گرفته میشود تا کاربر با آگاهی و دقت نسبت به پرکردن لیوان اقدام کند و از طرف کودکان کنجکاو خود را در معرض خطر قرار ندهند.
محل قرارگیری لیوان- چکه گیر
تقریباً همه انواع آبسردکن و جوش آورها در زیر خروجی یا شیر آب، لبهای دارند که میتوان لیوان را روی آن قرارداد. در برخی مدلها این تورفتگی یا بیرون آمدگی بهصورت مشبک بوده و چکه گیر نیز محسوب میشود. مخزن یا سینیهای چکه گیر باید قابلیت جدا شدن، تخلیه و شستشو داشته باشند.
دیوار-کابین-یخچال
در دستگاههای ایستاده بهتر است که فضای زیرین دستگاه مورد مصرف قرار گیرد و تنها یک دیواره برای زیبایی نباشد. وجود کابین برای نگهداری لیوانها یا ظروف کوچک کاربردی است و درصورتیکه این کابین امکان سرد کردن هم داشته باشد درواقع بهعنوان یک یخچال استفاده میشود. وجود یخچال در چنین دستگاههایی کاربرد بسیاری دارد تا جایی که ادارات کوچک و مغازهدارها را بینیاز از تهیه یخچال بزرگ میکند. استفاده از چنین دستگاهی در مکانهای موقتی مانند غرفههای نمایشگاهی نیز کاربرد زیادی دارد.
جا لیوانی
تقریباً هیچ مدلی از آبسردکنها همراه جا لیوانی فروخته نمیشوند ولی بهعنوان یک وسیله جانبی به کاربر پیشنهاد میشود. جا لیوانیها در مدلهای متنوعی عرضه میشوند. برخی از آنها دارای مگنت یا آهنربا هستند که به بدنه فلزی دستگاه میچسبند. در تهیه چنین جا لیوانیهایی باید از فروشنده سؤال شود که اگر بدنه آب سردکن فلزی است، آیا «بگیر» است یا «نگیر». این اصطلاح مربوط میشود به آلیاژ بهکاررفته در فلز دیواره دستگاه؛ در انواعی که فلز نگیر دارند، آهنربا به آنها نمیچسبد.
گروه دیگری از جالیوانی ها آنهایی هستند که به دیوار وصل میشوند و نیاز به پیچ کردن به دیوار دارند.
جالیوانی الزامی نیست و بسیاری افراد لیوانها را روی میز کنار دستگاهی حتی روی منبع آب قرار میدهند. ولی برای مرتب بودن و تمیز ماندن لیوانهای کاغذی وجود جالیوانی بهتر است.
پدال یا شیر
در مدلهای قدیمی آبسردکنها از شیر آب استفاده میشد ولی امروزه برای راحتی در استفاده از دستگاههای آبسردکن از پدالهای فشاری یا دکمه استفاده میشود. تا زمانی که پدال یا دکمه نگهداشته شود آب از دستگاه خارج میشود. برای آب داغ معمولاً نیاز به فشردن یک ضامن ایمنی هم هست.
در مدلهای پیشرفته امکان تعیین خروج میزان مشخصی آب وجود دارد و کاربر با قراردادن لیوان زیر خروجی و انتخاب آب سرد یا گرم مقدار مشخصی آب دریافت میکند.
فیلتر
در مدلهای منبعدار میتوان از منبعهای فیلتردار استفاده کرد و در مدلهای متصل به شیر، آب از فیلترهای نصبشده در مسیر ورودی تأمین میشود. نصب و استفاده از فیلتر در آبسردکنها در مکانهای عمومی یا شرکتها چندان بهصرفه نیست و هزینههای زیادی را تحمیل میکند ولی اگر آبسردکن در شرکتی کوچک یا منازل استفاده میشود باعث تمیزی و سلامت بیشتر آب نوشیدنی میشوند.
از دیگر امکانات احتمالی دستگاههای آبسردکن میتوان امکان تنظیم دمای آب گرم، خاموش و روشن کردن هر یک از خروجیها، محافظ شوک الکتریکی و نمایشگرهای LED اشاره کرد.
آبسردکنها شاید در منازل چندان موردنیاز نباشند و تهیه آب سرد توسط یخچالها و آب جوش توسط کتری و سماور انجام شود ولی در شرکتها، مغازهها و فروشگاههای بزرگ جزو لوازم ضروری محسوب میشوند. ترکیب دستگاههای مختلف در یک دستگاه (آبسردکن، جوشآور و یخچال) ازنظر صرفه اقتصادی نیز میتواند مفید باشد. هنگام انتخاب و خرید آبسردکن باید نیازها و انتظارات در نظر گرفته شوند چرا که اختلاف قیمت مدلهای مختلف بسیار زیاد خواهد بود، همچنین دستگاههایی با توان سرمایش و گرمایشی کمتر نیاز به زمان بیشتری برای تهیه آب با دمای موردنظر را دارند.
انتهای پیام/