به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، جان برنان، رئیس سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) اقدامات همراه با قلدری دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور را برای اعتبار و وجهه آمریکا در جهان خطرناک دانست و او را تفرقه افکنترین رئیس جمهوری دانست که آمریکا تاکنون به خود دیده است.
برنان که هم اکنون به عنوان تحلیلگر ارشد امنیت ملی و امور اطلاعاتی در شبکه ام اس ان بی سی و ان بی سی نیوز فعالیت میکند این اظهارات را در مصاحبه با ام اس ان بی سی بیان کرد.
مجری شبکه ام اس ان بی سی پس از پخش پیام توییتری برنان که در واکنش به اعمال تعرفههای آمریکا علیه متحدان و شرکایش منتشر شد، به طرح سوالاتی از او پرداخت. برنان در این پیام ضمن انتقاد از این رفتار ترامپ خطاب به او نوشت: این تعجب آور است که شما به دفعات از رعایت حداقل استانداردهای اخلاقیات، تمدن و درستکاری باز میمانید. به نظر میرسد شما هرگز معنای رئیس جمهور بودن و الزامات تبدیل شدن به یک انسان خوب، نجیب و قابل اطمینان را درک نخواهید کرد. این بسیار ناراحتکننده و برای کشورمان بسیار خطرناک است.
مجری برنامه به برنان گفت: بخش پایانی پیام توئیتری شما توجه مرا به خود جلب کرد. شما در این بخش اقدامات ترامپ را "بسیار خطرناک برای کشورمان" دانسته اید. این خطر از چه جهت وجود دارد؟
جان برنان: فکر میکنم این خطر به دو شکل اصلی وجود دارد. نخست اینکه فکر میکنم رئیس جمهور ترامپ وجهه دفتر ریاست جمهوری را به شدت خدشه دار کرده است. او با اقدامات زشت و بی توجهی به شرافت انسانی و همچنین دوستی با حاکمان خودکامه در سراسر جهان به اعتبار ریاست جمهوری لطمه وارد کرده است. او همچنین به طور مداوم برای برقرار کردن روابطی تلاش میکند که به منافع شخصی خود و نه منافع کشور کمک میکند. من فکر میکنم جایگاه آمریکا در جهان نیز تضعیف شده است. اما به نظر من موضوع اساسیتر اینست که اقدامات او در داخل آمریکا تفرقه افکنانه است و فکر میکنم او تفرقه افکنترین رئیس جمهوری است که آمریکا تاکنون به خود دیده است. ترامپ تنفر، خوی حیوانی و درک نادرست را در میان مردم آمریکا تقویت کرده است و پرورش میدهد و بنابراین من وقتی به برخی از پیامهای توییتری ترامپ و اظهارنظرها وتفسیرهای او نگاه میکنم بسیار نگران میشوم. ما به عنوان یک ملت در حال نبرد با یکدیگر هستیم. این معضلی است که روسای جمهور آمریکا به طور سنتی درصدد درمان و از بین بردن آن بر میآمدند، اما فکر میکنم ترامپ بارها در انجام دادن این کار ناکام بوده و نتوانسته است در این زمینه اقدام موثری صورت دهد. او همواره با اظهارات و پیامهای خود شرایط را بدتر کرده و این وضع به تقویت امنیت کشور کمکی نمیکند.
برنان تصریح کرد: فکر میکنم از ابتدای تشکیل این دولت کاملا روشن بود که این دولت در گزینش افراد برای سمتهای مهم کار درخشانی انجام نداده است. این حقیقت که کاخ سفید هم به آن اذعان کرده است و بر اساس آن از مقامات ارشد درخواست میشود هنگام برکناری قراردادی را امضا کنند که طبق آن رقمی محرمانه به آنها پرداخت شود، بسیار تکان دهنده است. چنین اتفاقی هرگز در دوران ریاست جمهوری اوباما، جورج بوش، کلینتون و بقیه روسای جمهور آمریکا رخ نمیداد. اینکه ترامپ به اندازهای احساس ناامنی میکند که کارکنان خود را وادار به امضای این قرارداد میکند نشان دهنده نبود قدرت شخصیت و توانایی و همچنین نبود اعتماد کارکنان کاخ سفید به یکدیگر است.
برنان پیش از این اظهارات در پیامی توییتری نوشته بود: "استفاده از تعرفههای وارداتی به عنوان ابزار اعمال قدرت علیه متحدان و شرکای آمریکا نه تنها اقدامی کوته بینانه است بلکه به سود روسیه و چین تمام میشود. لفاظیهای شدید علیه ایران نیز همینطور است. ما باید باهوشتر و پیچیدهتر باشیم و رفتارهای راهبردی داشته باشیم".
برنان در پاسخ به این پرسش که نظام تعرفهای ترامپ چه تاثیری بر امنیت ملی آمریکا خواهد داشت، گفت: این تعرفهها نزدیکترین متحدان و شرکای ما را از ما دور میکند. این اتفاق در مورد کانادا یا کشورهای عضو اتحادیه اروپا صدق میکند. استفاده از این تعرفهها برای ایجاد توازن در تجارت با سایر کشورها یک کار احمقانه است. این چیزی است که مسکو و پکن میتوانند با استفاده از آن متحدان و شرکای ما را قانع کنند که آمریکا قابل اطمینان نیست و نمیتوان روی تعهدات آن حساب کرد. چین و روسیه میتوانند به این کشورها وعده دهند که با آنها رفتار منصفانه تری خواهند داشت و میتوانند به عنوان شریکی قابل اطمینان خود را جایگزین آمریکا کنند، بنابراین ترامپ با استفاده از تعیین تعرفه بر محصولات خارجی نشان داده است که چیزی از سیاست و اقتصاد بینالمللی و همچنین نحوه عملکرد جهان نمیداند. اینها چیزهایی است که ترامپ در مورد آنها دید بسیار ضعیفی دارد. این اقدامات شاید برای مبارزات انتخاباتی و ایجاد سر و صدای تبلیغاتی مفید باشد، اما در ژئوپلتیک و فعالیتهای سیاسی در سطح جهان به هیچ وجه کارایی ندارد.
انتهای پیام/