عذرخواهی واژه‌ای سفید رنگ است که بوی محبت می‌دهد و خبر‌هایی از عشق و علاقه آورده است، شاید این حرف‌ها از نظر شما کمی غیرواقعی باشد، اما اگر از زاویه دیگر به موضوع نگاه کنید متوجه می‌شوید.

به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ عذرخواهی واژه‌ای سفید رنگ است که بوی محبت می‌دهد و خبر‌هایی از عشق و علاقه آورده است، شاید این حرف‌ها از نظر شما کمی غیرواقعی باشد، اما اگر از زاویه دیگر به موضوع نگاه کنید متوجه می‌شوید.

بطور مثال؛ اگر فردی برای شما اهمیتی نداشته باشد، فردی در خیابان باشد و یا بطور کلی یک غریبه، اگر وی را دوست نداشته باشید و به وی تمایل قلبی نداشته باشید راضی می‌شوید غرور خود را زمین بگذارید و از وی عذرخواهی کنید و منتظر بخشش و مهربانی وی باشید؟ ً.

و یا حتی استرس این موضوع را داشته باشید که اگر وی شما را نبخشد چه باید کنید؟!

پس می‌بینید، به همین راحتی می‌توان میزان علاقه افراد را تشخیص داد، البته بگذریم از اینکه برخی مجبورند عذر خواهی کنند آن هم بنا به دلایلی که شاید بوی از عشق نمی‌دهد، اما باز هم می‌گوییم کسی که نیازی جز محبت و علاقه به شما ندارد چرا باید عذرخواهی کند؟!

حتما برای شما هم مانند هر انسان دیگری پیش آمده باشد که در مقام فردی باشید که از عذرخواهی می‌کند و یا در مقابل در جایگاه فردی باشید که از وی عذرخواهی می‌شود، اما واقعا این عمل چگونه باید صورت بگیرد که مورد قبول واقع شود؟!

در همین راستا باشگاه خبرنگاران جوان ترفند‌هایی برای یک عذرخواهی تاثیرگذار را به شما آموزش خواهد دارد تا بتوانید هر چه زودتر به عزیزانتان نزدیک شوید، پس اگر دوری و عذاب وجدان آزارتان می‌دهد این مطلب را از دست ندهید.

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

عذرخواهی کردن یک هنر است

هر انسانی کم و بیش اشتباهاتی دارد، ولی در این میان آن‌هایی برنده هستند که میدانند چگونه آنرا جبران کنند و بار دیگر سعی کنند آن اشتباه تکرار نشود.


ببینید: بخشش خطای دیگران به سبک دیرین دیرین


چون رفتار‌های انسان‌ها در تعامل با یکدیگر است، پس خطای یکی به آزرده شدن دیگری می‌انجامد. حالا که همه انسان‌ها احتمال دارد خطا کنند و در روابط شان باعث دلخوری کسی شوند، پس باید عذرخواهی کردن را بیاموزند.

شنیده اید که می‌گویند:

«عذرخواهی کردن یک هنر است»؟

این جمله کوتاه، با خود بار معنایی زیادی دارد. یادتان هست نخستین هنری را که یاد گرفتید، چه بود؟

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

بیشتر کودکان با رنگ آمیزی شروع می‌کنند و اول یاد می‌گیرند متناسب، موزون و زیبا رنگ آمیزی کنند تا مرحله بعد به نقاشی برسند. مهمترین چیزی که در آن دقت می‌کردید این بود که از خط بیرون نزنید و همین طور داخل تصویری که باید رنگ می‌زدید، حتی نقطه‌ای سفید نماند؛ بنابراین توازن دارد و گرفتار افراط و تفریط نمی‌شود.

عذرخواهی هم یک هنر رفتاری است که باید دقت کنید نه بیش از حد باشد که به عزت نفس تان و وجهه‌ای که نزد دیگران دارید لطمه بزند و نه آنقدر درعذرخواهی کردن بخیل باشید که اشتباهاتتان را بدون جبران کردن و همچنین بدون ترمیم دلگیری دیگران باقی بگذارید.

کسی را تصور کنید که در محل کار برای آنکه همکارانش با او ارتباط خوبی داشته باشند، مدام برای کار‌های کرده و ناکرده خود عذرخواهی کند.

بعد از یک مدت دیگران چه قضاوتی از او خواهند داشت؟ یا کسی که حتی در یک اختلاف جدی که خطایش محرز هم شده است، حاضر نباشد عذرخواهی کند. هر دوی این مواقع فرد با بی هنری کامل، در ارتباطات خود اشکال ایجاد کرده است.

شما سعی کنید مانند هر هنر دیگری، باتمرین و ممارست، این هنر را هم یاد بگیرید چراکه زندگی فردی و خانوادگی تان دگرگون خواهد شد.

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

عذرخواهی چیست؟

عذرخواهی جمله‌ای است که از دو عنصر کلیدی تشکیل شده:

پشیمانی شما را از کارتان نشان می‌دهد.

با این کار تأیید می‌کنید که دیگران را رنجانده‌اید.

همه‌ی ما باید یاد بگیریم که چطور معذرت‌خواهی کنیم، به هر حال، هیچ کس کامل نیست. همه مرتکب اشتباه می‌شوند و همه‌ی ما ممکن است با رفتار و اعمال عمدی یا غیر عمدی‌مان باعث رنجش دیگران شویم. همیشه عذرخواهی کردن آسان نیست، اما معذرت‌خواهی به خاطر کار اشتباهی که انجام داده‌ایم مؤثرترین راه برای برگرداندن اعتماد و ایجاد تعادل در رابطه است.

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

چرا باید عذرخواهی کنیم؟

دلایل زیادی برای عذرخواهی وجود دارد. عذرخواهی باعث به وجود آمدن مکالمه‌ای بین شما و طرف مقابل می‌شود. اعتراف به اشتباه‌تان، به طرف مقابل فرصتی می‌دهد که بتواند مجددا با شما ارتباط برقرار کند و با احساساتش روبه‌رو شود.

وقتی عذرخواهی می‌کنید، در اصل اعتراف می‌کنید که رفتارتان غیر قابل قبول بوده است. این به شما کمک می‌کند تا اعتماد از دست رفته را دوباره بازگردانید و رابطه‌تان با طرف مقابل را استحکام ببخشید. همچنین به هر دوی شما این فرصت را می‌دهد که درباره‌ی اینکه چه چیزی قابل قبول است یا نیست صحبت کنید. به علاوه، وقتی اعتراف می‌کنید که اشتباه کرده‌اید، شأن و منزلت فردی که او را آزرده بودید برمی‌گردانید. این به آن فرد کمک می‌کند زودتر ناراحتیش را فراموش کند و خودش را سرزنش نکند.

معذرت‌خواهی صادقانه نشان می‌دهد که شما مسئولیت کارهایتان را می‌پذیرید. این کار می‌تواند اعتمادبه‌نفس و اعتبارتان را افزایش دهد. همچنین اعتراف به اشتباه باعث می‌شود احساس راحتی کنید و بهترین راه این است که بار دیگر به چشم طرف مقابل فرد درست‌کاری دیده شوید.

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

عواقب عذرخواهی نکردن

اگر بعد از اینکه مرتکب اشتباهی شدید عذرخواهی نکنید چه پیش خواهد آمد؟

اول اینکه، به رابطه‌تان با همکار، مشتری یا دوست‌تان آسیب می‌رسانید. این کار به اعتبار شما لطمه وارد می‌کند، فرصت‌های شغلی‌تان را محدود می‌کند و بازدهی‌تان را کاهش می‌دهد و احتمال دارد دیگران تمایل خود را برای کار کردن با شما از دست بدهند.

وقتی عذرخواهی نمی‌کنید بر تیم‌تان نیز تأثیر منفی می‌گذارید. هیچ کس دوست ندارد با رئیسی کار کند که اشتباهاتش را نمی‌پذیرد و به خاطر آن‌ها معذرت‌خواهی نمی‌کند. خصومت، تنش و رنجشی که ایجاد می‌کنید باعث به وجود آمدن فضای مسمومی در محیط کاری‌تان می‌شود.

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

چرا معذرت‌خواهی کار سختی است؟

با وجود اینکه عذرخواهی نکردن عواقب منفی زیادی دارد، اما چرا باز هم خیلی از افراد از آن طفره می‌روند؟


ببینید: معذرت خواهی عجیب از همسر


مهمترین دلیل این است که عذرخواهی جرئت می‌خواهد. وقتی به اشتباه خود اعتراف می‌کنید خود را در موقعیت آسیب‌پذیری قرار می‌دهید و هر لحظه ممکن است در معرض اعتراض یا سرزنش قرار بگیرید. برای بعضی از افراد داشتن چنین جسارتی دشوار است.

به علاوه، ممکن است به حدی از کارتان شرمنده باشید که نتوانید با فرد مقابل روبه‌رو شوید یا شاید به آن دیالوگ جان وین عمل می‌کنید که می‌گفت: «هرگز عذرخواهی نکن و هرگز توضیح نده.»

اگر می‌خواهید تا این حد متکبر باشید به خودتان مربوط است، اما باید این را هم قبول کنید که در این صورت به چشم رهبری باهوش و الهام‌بخش دیده نخواهید شد.

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

چطور به شکل پسندیده‌ای عذرخواهی کنیم؟

روانشناسان استیون شِر (Steven Scher) و جان دِیرلی (John Darley) چهارچوبی چهار مرحله‌ای در “Journal of Psycholinguistic Research” معرفی کرده‌اند که می‌توانید در هنگام معذرت‌خواهی از آن استفاده کنید.

قدم اول: ابراز پشیمانی کنید

هر عذرخواهی باید با چند کلمه‌ی اساسی شروع شود: «متاسفم» یا «معذرت می‌خواهم». این جملات کوتاه خیلی مهم هستند، چون پشیمانی شما را نشان می‌دهند.

مثلا می‌توانید بگویید: «معذرت می‌خوام که دیروز سرت داد زدم. از رفتارم احساس شرمندگی و خجالت می‌کنم.»


بیشتر بدانید: چگونه صحبت کنیم تا جذاب تر باشیم؟ 


کلمات شما باید صادقانه و واقعی باشند. با خودتان و طرف مقابل‌تان رو راست باشید، اگر برای معذرت‌خواهی دلیل دیگری دارید و از آن به عنوان وسیله‌ای برای رسیدن به هدف دیگری استفاده می‌کنید، بهتر است اصلا معذرت‌خواهی نکنید.

زمان هم در اینجا از اهمیت برخوردار است. به محض اینکه متوجه شدید فردی را رنجانده‌اید، باید فورا معذرت‌خواهی کنید.

قدم دوم: مسئولیت اعمال و رفتارتان را بر عهده بگیرید

قدم بعدی این است که مسئولیت اعمال و رفتارتان را بر عهده بگیرید و به اشتباهی که مرتکب شده‌اید اعتراف کنید.

در اینجا باید با فردی که او را آزرده‌اید احساس همدردی کنید و نشان دهید که احساساتش را درک می‌کنید. خود را به جای او بگذارید و تصور کنید چه احساسی داشته است.

به عنوان مثال: «می‌دانم دیروز وقتی سرت داد کشیدم ناراحت شدی. مطمئنم این موضوع تو را خجالت‌زده کرد، مخصوصا، چون همه‌ی اعضای تیم هم آنجا حضور داشتند. اشتباه کردم که با تو این‌طور رفتار کردم.»

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

قدم سوم: جبران کنید

وقتی می‌خواهید جبران کنید، باید برای اصلاح موقعیت پیش آمده اقدامات لازم را انجام دهید.

قدم چهارم: قول بدهید که دیگر اتفاق نمی‌افتد

مرحله‌ی آخر این است که قول بدهید دیگر این رفتار را تکرار نخواهید کرد. این مرحله خیلی مهم است، چون به آن فرد اطمینان می‌دهید که رفتارتان را تغییر خواهید داد. این به بازسازی اعتماد کمک می‌کند و باعث ترمیم رابطه می‌شود.

می‌توانید بگویید: «از حالا به بعد، استرسم را بهتر مدیریت خواهم کرد تا دیگر سرِ تو و دیگر اعضای تیم داد نزنم و لطفا اگر یک بار دیگر این کارم تکرار شد، به من تذکر بده.»

اگر قول می‌دهید که رفتارتان را تغییر خواهید داد حتما این کار را انجام بدهید، چون در غیر این صورت، اعتبار‌تان زیر سؤال می‌رود و دیگران اعتمادشان را به شما از دست می‌دهند.

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

استراتژی‌های بیشتر برای عذرخواهیِ تأثیر‌گذار

علاوه بر چهار مرحله‌ی بالا، این دو مورد را در هنگام معذرت‌خواهی در نظر داشته باشید.

بهانه نیاورید

در طول معذرت‌خواهی خیلی از افراد می‌خواهند برای رفتار و اعمال‌شان دلیل بیاورند. گاهی اوقات این می‌تواند مفید باشد، ولی گاهی توضیح بیش از حد شکل بهانه آوردن به خود می‌گیرد و این می‌تواند تأثیر عذرخواهی را کاهش دهد. سعی نکنید برای کم کردن بار مسئولیت خود، تقصیر‌ها را به گردن فرد دیگری بیندازید.

این مثالی از بهانه آوردن در معذرت خواهی است: «معذرت می‌خواهم که دیروز وقتی به دفترم آمدی سرت داد زدم. کارم خیلی زیاد بود و رئیسم خواسته بود تا پروژه را یک ساعت زودتر از زمان تعیین شده تمام کنم.» در این مورد، رفتار بد خود را به بهانه‌ی استرس داشتن توجیه می‌کنید و اینطور نشان می‌دهید که تقصیر طرف مقابل بوده که در یک روز شلوغ کاری مزاحم شما شده است. این کار باعث می‌شود ضعیف به نظر برسید.


ببینید: راز بزرگی که تعیین‌کننده رفتار خداوند با انسان‌هاست


رویکرد بهتر این است که بگویید: «معذرت می‌خواهم که دیروز سرت داد زدم.» این جمله مختصر و مفید است و هیچ بهانه‌ای برای رفتار شما نمی‌آورد.

نکته:

حتما وقتی معذرت‌خواهی می‌کنید با خودتان منصف باشید و به اندازه‌ی لازم مسئولیت‌ها را به عهده بگیرید. نیازی به اغراق کردن نیست.

انتظار نداشته باشید که فورا بخشیده شوید

به یاد داشته باشید که شاید طرف مقابل آماده نباشد که فورا شما را ببخشد. به او زمان دهید تا از نظر روحی آماده شود.

مثلا، بعد از اینکه معذرت‌خواهی کردید، می‌توانید بگویید: «می‌دانم که هنوز برای بخشیدن من آمادگی نداری، و درکت می‌کنم. فقط می‌خواستم بگویم که خیلی معذرت می‌خواهم. لازم نیست همین حالا من را ببخشی، به اندازه‌ی کافی وقت داری تا متوجه شوی کاملا تغییر کرده‌ام.»

ترفند‌هایی برای آنکه عذرخواهیتان مورد قبول واقع شود/ آموزش هنر عذرخواهی + عواقب عذرخواهی نکردن

از عواقب قانونی کارتان مطلع باشید

مراقب باشید که در بعضی از کشورها، معذرت خواهی رسمی به عنوان سندی برای اعتراف به گناه شناخته می‌شود.


بیشتر بخوانید: استغفار امام زمان(عج) برای گناهان شیعیان 


قبل از اینکه از طرف سازمان‌تان معذرت خواهی کنید، بهتر است با رئیس‌تان صحبت کرده یا با یک مشاور حرفه‌ای مشورت کنید، ولی این را بهانه‌ای برای عذرخواهی نکردن قرار ندهید، مگر اینکه ریسک این کار خیلی بالا باشد.

نکته۱:

وقتی کسی از شما عذرخواهی می‌کند، منصفانه و باوقار عذرخواهیش را بپذیرید. اگر با خشونت به او پاسخ بدهید ممکن است احترام افرادی که در کنارتان هستند را از دست بدهید.

نکته۲:

از کسی تقاضای عذرخواهی نداشته باشید. شاید آن‌ها از این کار اجتناب کنند و در نتیجه، شما خشمگین‌تر شوید.

انتهای پیام/

برچسب ها: معذرت خواهی ، بخشش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ملیسا
۱۲:۲۴ ۱۸ دی ۱۳۹۹
بدک نبود میتونست بهتر باشه
آخرین اخبار