به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ احتمالا برای شما هم پیش آمده کتابی برای خواندن انتخاب کنید اما نظرتان را جلب نکند.
این همه پول و کاغذ و مواد چاپ و امثالهم خرج شده اما یک کتاب بدون مشتری بیرون آمده که حالا حالاها باید پشت ویترین کتابفروشی ها خاک بخورد. بین خودمان بماند، بعضی هایشان هم ممکن است در نهایت دوباره خمیر شوند و برای چاپ کتاب های دیگر در پروسه تولید کاغذ قرار بگیرند.
این گلایه اما ظاهرا فقط محدود به من و شما نیست. آیت ا... خامنه ای هم که از اندک مسئولان و چهره های کتابخوان کشور محسوب می شوند، گلایه ای شبیه همین گلایه من و شما را مطرح کردند:
«برای من زیاد کتاب می آید و ناشران و مولفان، بعضی کتاب ها را برای من می فرستند ... من هم این کتاب هایی که می فرستند را حتما مرور می کنم. بعضی از کتاب ها را که می آورند می بینم اصلا مشتری ندارد. خودم را جای هر کس می گذارم می بینم این کتاب جاذبه ندارد. اصلا کتابِ بیخود و بیهوده ای است. اگر دینی است، بیهوده است. اگر سیاسی یا اجتماعی است، بیهوده است. بیهوده و تکراری است. ده بار گفته اند و این هم باز یک بار دیگر آمده و گفته است ... من می ترسم بسیاری از این آمار انبوه کتاب مربوط به چیزهایی باشد که کشور به آن نیاز ندارد و کتاب هایی باشد که کسی آنها را نخواند!»
اینها بخش هایی از کتابِ «کتابِ کتاب» است. کتابی خوش دست و خوش خوان که همین تازگی ها راهی بازار شده و به قول اهالی چاپ و نشر و کتاب بازهای حرفه ای، داغِ داغ است؛ آنقدر داغ که شاید حتی دست تان را بسوزاند. کتاب در قطع رقعی است.
به رسم کتاب سازی های این سال های ناشران داخلی، به راحتی در دست جا می شود و می توان در مترو، اتوبوس یا هر جای دیگر آن را در دست گرفت و روی سطرها و واژه هایش دوید و یک به یک آنها را گوشه سلول های خاکستری مغز فرستاد.
کتاب «کتابِ کتاب» در 610 صفحه و توسط انتشارات کتاب فردا راهی بازار نشر شده است. البته مثل همه کتاب هایی که به تازگی چاپ شده اند، می شود رد آن را در نمایشگاه کتاب و در غرفه انتشارات کتاب فردا گرفت.
قیمت کتاب 36 هزار تومان تعیین شده که با توجه به تعداد صفحاتش چندان زیاد نیست؛ البته اگر کتاب باز و کتابخوان حرفه ای نباشید احتمالا با دیدن این مبلغ کمی دلسرد شوید اما راستش را بخواهید در بازار کتاب، این مبلغ قیمت چندان بالایی محسوب نمی شود. شمارگان کتاب هم مشابه اکثر کتاب های چاپِ این سال ها روی عدد 1100 نسخه قرار گرفته است.
مطالب کتاب در هفت فصل تقسیم بندی شده که همگی برگرفته از نظرات رهبر انقلاب درباره کتاب و کتابخوانی است. هر قدر که فصل های اول کتاب، تئوری و نظری و مطالبش قدری سنگین و آکادمیک است اما هر چه به فصل های آخر کتاب نزدیک می شویم، محتوای آن عینی تر و جذاب تر شده و به حرف دل خیلی از ما نزدیک می شود. البته این را اضافه کنیم گلایه هایی که از سطرهای اول از قول ایشان خواندید مربوط به اوایل کتاب است. البته مطالب ارائه شده در کتاب، خشک و رسمی نیست. رهبر انقلاب در بعضی صفحات گریزی هم به خاطرات خود می زند و همین هم باعث می شود مطالعه کتاب چندان خسته کننده نباشد.
ایشان در صفحه 354 و 355 کتاب با اشاره به بعضی خاطرات دوران کودکی و نوجوان خودشان می گویند: «من در نوجوانی خیلی کتاب نگاه می کردم. منزل ما هم کتاب زیاد بود. پدرم کتابخانه خوبی داشت و خیلی از کتاب ها هم برای من مورد استفاده بود. البته خود ما هم کتاب داشتیم و کرایه هم می کردیم. نزدیک منزل ما یک کتابفروشی بود که کتاب کرایه می داد. من رمان و اینها که می خواندم معمولا از آنجا کرایه می کردم... با کتاب انس داشتم. البته الان هم از خیلی از نوجوانان بیشتر مطالعه می کنم. این را هم بدانید!»
در جای دیگری ایشان با مقایسه وضعیت کتابخوانی و تماشای تلویزیون – شما می توانید کتابخوانی را به جای تماشای تلویزیون، چرخیدن در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی قرار دهید – می گویند: «جوانان بسیاری را دیده ام که حتی میل به مطالعه رمان هم ندارند. هفت هشت ده صفحه می خوانند می گویند حوصله نداریم در حالی که حاضرند 20 دقیقه یا نیم ساعت بنشینند و تبلیغات تلویزیون را که قبل از شروع فیلم سینمایی پخش می شود تماشا کنند. حاضر نیستند در این 20دقیقه حتی همان کتاب رمان را بخوانند. این ناشی از چیست؟ ناشی از اعتیاد نداشتن به کتاب است! مردم میل به کتابخوانی ندارند. باید برای این فکری کنید!» سوای اینها صحبت ها و گلایه ها بخش دیگری از کتاب هم مربوط به دستنوشته های دیدگاه های نفر اول کشور درباره بعضی کتاب هایی است که تاکنون خوانده است. مرور این بخش هم خالی از لطف نیست.
انتهای پیام/