به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی روزنامه الاخبار لبنان نوشت اقدامات و اظهارات اخیر محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی باعث عادی سازی روابط با اسرائیل به صورت کامل شده است.
این پایگاه اینترنتی نوشته است نیازی به انکار یا توجیه نیست. ولیعهد عربستان با صراحت گفت ما مشکلی با اسرائیل نداریم که این سخن نشانگر آغاز مسیر عادی سازی (با اسرائیل) است که از ماهها قبل برای آن برنامه ریزی میشد تا به همان جایی برسد که دولت دونالد ترامپ با تلاشهای خود به آن چشم دوخته بود؛ یعنی محو آرمان فلسطین و تثبیت یک شریک طبیعی برای اسرائیل در منطقه.
به نوشته این پایگاه اینترنتی روز گذشته دکستر ویلکنز روزنامه نگار آمریکایی مقالهای مفصل در مجله نیویورکر با عنوان «شاهزاده سعودی که میخواهد خاورمیانه را از نو بسازد» نوشت که خلاصه آن عبارت است از این که دونالد ترامپ گمشده خود را در محمد بن سلمان یافته است تا مزدور او باشد و ماموریت ایجاد تغییرات مورد نظر در منطقه به او واگذار شود.
شاه سعودی چند ساعت بعد از گفتگوی پسرش با مجله آتلانتیک و اظهار این مسئله که معتقد است فلسطینیها و اسرائیلیها حق دارند سرزمینهایی مختص خود داشته باشند، تلاش کرد رسوایی او را بپوشاند. او در تماس تلفنی با ترامپ مواضع تکراری خود در قبال مسئله فلسطین و حقوق مشروع ملت فلسطین در ایجاد کشوری مستقل به مرکزیت قدس را تکرار کرد. اما این اقدام در عمل با اظهارات بن سلمان تفاوتی نداشت. شاه سعودی اصولا بدون اجازه پسر «نازپرورده» خود کاری نمیکند چنان که مشاوران اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا در سفر خود به ریاض در سال ۲۰۱۶ مشاهده کردند ملک سلمان بعد از نگاه به صفحه آیپدی که در دست اوست صحبت میکند و بعد متوجه شدند محمد چیزهایی را که لازم است برای او مینویسد.
چند روز پیش هم گادی ایزنکوت رئیس ستاد ارتش اسرائیل از همکاری محرمانه با عربستان گفت و مدعی شد که این یک ائتلاف نیست بلکه منافع مشترک دو طرف است که همان مبارزه با تهدید ایران است. اسرائیل خودش هم از میزان شتاب زدگی عربستان برای علنی کردن روابط دو طرفه غافلگیر شده است.
به هر حال مقدمات عادی سازی روابط اسرائیل و عربستان با استناد به منافع مشترک فراوان به سرعت پیش میرود چنان که بنسلمان گفته است این منافع در صورت وجود صلح تقویت خواهند شد. سخن او یادآور معادلهای است که ترکی فیصل رئیس سابق دستگاه اطلاعات عمومی عربستان اواسط سال ۲۰۱۶ مطرح کرد و همگرایی با اسرائیل را این گونه نظریه پردازی کرد که «با اندیشههای عربی و پول یهودی میتوانیم در زمینههای مختلف علمی و فناوری گامی رو به جلو بگذاریم». این معادله با تامل در طرح نیوم که ولیعهد سعودی در اکتبر گذشته آن را افتتاح کرد روشن میشود؛ طرحی که به نظر میرسد به منزله اسب تروای اسرائیلیها برای تحمیل خود به عنوان یک شریک طبیعی در منطقه با کمک متحدان سعودی و در صدر آنها نظام مصر باشد که با بخشیدن هزار کیلومتر از جنوب سینا در این طرح مشارکت کرده است.
انتهای پیام/