کوه خواجه یا (کوه رستم) تنها عارضه طبیعی در دشت سیستان است که در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی شهر زابل در شهرستان هامون قرار دارد.

 به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، دشت سیستان از فراز کوه خواجه به عنوان تنها برآمدگی طبیعی منطقه در آغازین روز‌های سال به ویژه ایام نوروز بسیار دیدنی و جذاب است و مسافران و گردشگران از اقصی نقاط کشور برای تماشای آثار برجا مانده از دوران اشکانیان و ساسانیان بر قله این کوه، به این مکان سفر می‌کنند.

کوهی شگفت انگیز در دل هامون

کوه خواجه با دارا بودن قلعه‌ای عظیم و دژ شهری منحصر به فرد از دوره اشکانیان و ساسانیان و آثار تاریخی نظیر کاخ، آتشکده، زیارتگاه خواجه مهدی و قبرستانی از دوران مختلف همه ساله میزبان شمار زیادی از مردم سیستان و بلوچستان و سراسر میهن اسلامی و گردشگران خارجی است.

یکی از مهمترین و شاخص‌ترین بنا‌های تاریخی این کوه آتشکده قدیمی آن است که زمان ساخت آن به سده یک پس از میلاد مسیح باز می‌گردد، این آتشکده دارای یک تالار مرکزی در وسط و راهرو‌هایی در اطراف است که در نهایت به ورودی اصلی آن در جلو ختم می‌شود و مطابق با سبک چهار تاقی آن دوره ساخته شده است.

کوهی شگفت انگیز در دل هامون

یکی دیگر از بنا‌های تاریخی شاخص این کوه کاخی است که به دوره ساسانیان بر می‌گردد و در آن می‌توان جلوه‌های معماری بدیعی را مشاهده کرد.

این کوه نام خود را از آرامگاه خواجه مهدی یکی از دوستداران خاندان علوی که مزارش بر فراز این کوه واقع شده گرفته است و پیش از آن نیز به دلیل مقدس بودن در نزد ایرانیان باستان، سازندگان و معماران هرگز در صدد برداشت سنگ و استفاده از مواد و مصالح این کوه در ساخت و ساز‌های خود نبوده و با وجود فراوانی سنگ در محل از خشت استفاده کرده اند.

کوهی شگفت انگیز در دل هامون

میرحسینی معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان وبلوچستان در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، گفت: بر روی این کوه آثاری از دوران اشکانیان، ساسانیان و دوران اسلامی به جای مانده که کهن دژ، قلعه کک کهزاد، قلعه چهل دختران، بقایای راه قدیمی، حصار‌های مختلف، قبور سنگی، چند زیارتگاه اسلامی، قبرستان دوره میانه اسلامی و آرامگاه خواجه مهدی (خواجه غلطان) از جمله این آثار است.

کوهی شگفت انگیز در دل هامون

میرحسینی افزود: نقاشی دیواری سه مغ یا سه پادشاه، نقش خدای اوروس خدای پیروزی سوار بر اسب، نقش شاه و ملکه و تصاویری از بزرگان پارتی و برج و بارو‌های قلعه نیز از نقوش اصلی این بنای به جای مانده از تمدن عظیم ایرانی است.

وی ادامه داد: ۲ نقش برجسته گلی با تصویر سه سوار بر اسب در حال حرکت در پشت هم و دیگری تصویر شیری که یورش برده به سوی فردی که سوار بر اسب است که به وسیله میخ‌های چوبی به دیوار نصب شده از دیگر آثار کوه خواجه است.

کوهی شگفت انگیز در دل هامون

وی افزود: در کاوش‌های انجام شده در کوه خواجه و قلعه‌های موجود در آن دیوار‌هایی با ارتفاع ‎ ۴۰ متر که با خشت ساخته شده و بیش از هزار سال قدمت دارد نیز کشف شده اند.

میرحسینی تصریح کرد: روزگاران نه چندان که دور دریاچه هامون پر آب بود کوه خواجه به مانند جزیره‌ای سر برآورده از میان آب‌های این دریاچه از دور خودنمایی می‌کرد، آن زمان کوه خواجه و قلعه اشکانی آرام گرفته بر پشته آن خوشبخت بودند.

کوهی شگفت انگیز در دل هامون

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان وبلوچستان گفت:خوشبخت از آن رو که انسان کمتر می‌توانست به آن دسترسی داشته باشد و همه از دور به زیارت این کوه مقدس می‌پرداختند، اما به مرور زمان با استمرار خشکسالی و خشکی دریاچه هامون این بنای مهم در آستانه تخریب قرار گرفت.

شهرستان هامون واقع در شمال سیستان و بلوچستان از شرق با شهرستان زهک، از شمال با شهرستان‌های زابل و نیمروز، از غرب نیز با بخشی از حوزه شهرستان نیمروز و از جنوب با شهرستان زاهدان و کشور افغانستان همجوار است که در آن علاوه بر کوه خواجه می‌توان آثار دیدنی و تاریخی نظیر شهر سوخته با تمدنی پنج هزار ساله، آسباد‌ها و قلعه مچی (قلعه چه) را به نظاره نشست.

کوه خواجه به سبب اهمیتی که در میان مردم سیستان دارد در ایام نوروز به ویژه ۱۳ فروردین و سایر اعیاد و جشن‌ها و تعطیلات میزبان خیل عظیمی از مردم سیستان و بلوچستان و سایر هموطنان است.

انتهای پیام/ع

کوه خواجه  در سیستان میزبان مسافران نوروزی 

برچسب ها: نوروز ، میراث فرهنگی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار