به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ به ساییدگی مفاصل و تخریب سطح آنها آرتروز گفته میشود؛ در این عارضه مفاصل به تدریج دچار تغییر شکلهایی مانند پرانتزی شدن پاها میشود و همراه با این تغییر شکل مفاصل، درد و مشکلات حرکتی هم بروز پیدا میکند؛ از بین رفتن غضروف مفصل و نازک شدن آن و ایجاد استخوانهای ریز اضافه در اطراف سطح مفاصل از علائم آرتروز است.
در طول روز با انجام فعالیت مفاصل به طور مرتب در معرض ضربه قرار میگیرند؛ این ضربهها آسیبهایی را به غضروف مفصل وارد که بدن این آسیبها را ترمیم میکند، اما در برخی موارد آسیب وارد شده به غضروف مفصل بیش از مقدار ترمیم شده است؛ در این صورت غضروف مفصلی آسیب میبیند و آرتروز ایجاد می شود؛ همچنین با توجه به شدت آسیب درد و تغییر شکل در مفاصل مانند پرانتزی شدن پاها هم مشاهده میشود.
عوامل ارثی و تصادفات در ایجاد آرتروز نقش موثری دارند؛ افراد مسن، زنان، اشخاصی که اجسام سنگین حمل میکنند یا شغلی دارند که در آن به مفاصلشان فشار وارد میشود، مبتلایان به دیابت، نقرس و کمکاری تیروئید هم مستعد ابتلا به آرتروز هستند.
خشک شدن اندامها (به این صورت که پس از استراحت و بیدار شدن از خواب با تکان دادن مفاصل درد ایجاد میشود)، کاهش انعطافپذیری مفاصل، درد در هنگام خم و راست کردن مفاصل، ورم، قرمزی و داغ شدن مفاصل و حساسیت مفاصل به لمس شدن از جمله علائم آرتروز هستند.
برای بررسی اینکه چه مواد غذایی برای درمان آرتروز مفید هستند با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت و گو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفت و گو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره ویتامینها و املاح معدنی مفید برای مقابله با آرتروز اظهار کرد: مبتلایان به این عارضه برای بهبود آرتروز باید انواع ویتامینها را به ویژه ویتامین C را همراه با کلسیم مصرف کنند.
وی درباره سبزیجات و میوههای مفید برای جذب بهتر کلسیم بیان کرد: سبزیجاتی مانند انواع کلم و میوههایی مانند توتفرنگی، تمشک، شاتوت، گیلاس، آلبالو، انگور، آلوی سیاه، کیوی، آناناس و خرما به علت اینکه سرشار از ویتامینهای D ، K و C هستند به جذب و حفظ کلسیم در استخوانها کمک میکنند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف حبوبات و دانههای مغزی مانند سویا را برای مبتلایان به آرتروز مفید دانست و افزود: افراد دچار این عارضه برای رفع مشکلشان باید روزانه ۲۰۰ گرم برگ کلمبنفش پخته شده را و ۲۰۰ گرم برگ کلمبنفش خام را همراه با سالاد و روغن زیتون بودار مصرف کنند.
عظمایی تاکید کرد: مصرف سبزیجاتی مانند فلفل دلمهای، آرتیشو (کنگر فرنگی)، کرفس و گوجهفرنگی به علت اینکه حاوی آنتیاکسیدانها هستند، تاثیر چشمگیری در بهبود آرتروز دارند.
وی مصرف امگا ۳ و ۶ را برای مبتلایان به آرتروز مفید دانست و تصریح کرد: این ترکیبات در انواع ماهیها، چهار مغز (پسته، بادام، گردو و فندق) و تخمکتان یافت میشوند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: مبتلایان به آرتروز باید روغن زیتون بودار، کنجد و دنبه را جایگزین روغنهای صنعتی در تهیه غذاهایشان کنند.
عظمایی با اشاره به نقش موثر فیزیوتراپی در بهبود آرتروز اظهار کرد: افراد دچار این عارضه باید مفاصلشان را با روغنهایی مانند ترکیب روغن بنفشه و بادام تلخ، روغن زیتون، سیاه دانه و سقز ماساژ دهند.
وی بیان کرد: در برخی مواقع زالو درمانی هم به درمان آرتروز کمک میکند؛ افرادی که چاق هستند به ویژه اشخاصی که نیمتنه بالای بدنشان دچار اضافه وزن است هم باید وزن خود را کاهش دهند تا فشارهایی که بر اثر چاقی به مفاصل وارد میشود، کاهش پیدا کند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره طرز تهیه ترکیبی موثر برای مبتلایان به آرتروز افزود: افراد دچار این عارضه باید ۱۰۰ گرم سنجد آسیاب شده (سنجدی که با پوست، هسته و گوشتش آسیاب شده است)، ۲۵ گرم تخمشربتی، ۲۵ گرم دانه کنجد و ۱۵ گرم پودر دارچین را با هم ترکیب کنند و روزانه ۲ مرتبه (صبح و عصر) هر بار یک قاشق مرباخوری یا غذاخوری از این مخلوط را داخل یک لیوان شیر بریزند و آن را همراه با خرما میل کنند؛ این ترکیب علاوه بر آرتروز برای پوکی استخوان هم مفید است.
عظمایی درباره طرز تهیه دمنوشی مفید برای مبتلایان به آرتروز تاکید کرد: افراد دچار این عارضه باید چای سبز را به همراه مقدار کمی دارچین، میخک و زنجبیل در قوری بریزند و بگذارند به خوبی دَم بکشد؛ مبتلایان به آرتروز باید این دمنوش را با کمی عسل میل کنند؛ این دَمکرده جایگزین مناسبی برای چای پُررنگ است.
وی یادآور شد: مبتلایان به آرتروز باید از مصرف لبنیات بدون مصلح، قند و شکر، روغنهای جامد و مایع صنعتی، گوشتهای چرب، آردهای بدون سبوس، چای پُررنگ و شیرینیجات قنادی خودداری کنند، زیرا استفاده از این ترکیبات موجب التهاب مفاصل در افراد دچار این عارضه میشود.
انتهای پیام/