به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، حسین کربلایی خیاوی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل صبح امروز در جلسه شورای تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان اردبیل اظهار داشت: افزایش جمعیت، کاهش سطح اراضی به دلیل تغییر کاربری، محدودیت منابع آب و ورود فاضلابها، کودها و آلایندهها به منابع محیط زیستی از جمله چالشهای مهم جوامع کنونی است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل گفت: مدیریت خاک بدون مدیریت آب امکانپذیر نیست چرا که خاک و آب به عنوان ارزشمندترین گنجینه هر ملت از مؤلفههای بستر حیات و محیط زیست محسوب میشود که باید با بهرهوری مناسب و مطلوب در حفاظت و صیانت از آن تلاش کرد.
وی بیان کرد: خاک و پوشش گیاهی به دلیل بهرهبرداریهای غیراصولی دچار مشکل شده و در معرض هجوم باد و سیلاب قرار گرفته است و در حال حاضر کشور در این زمینه در حالت بحرانی قرار دارد و انجام پروژههای تحقیقاتی با موضوع آبخیزداری و حفاظت از خاکهای زراعی در رأس برنامههای کاری این مرکز قرار گرفته است و رویکرد مرکز تحقیقات استان به استفاده اصولی و بهینه از آب کشاورزی متمرکز است.
کربلایی خیاوی تصریح کرد: خاک یکی از عناصر اصلی حیات بشر بوده و حفاظت و نگهداری صحیح از آن لازمه تداوم زندگی سالم برای موجودات زنده است. امروزه فرسایش خاک به عنوان خطری برای رفاه انسان و حتی برای حیات او به شمار میآید چرا که خشکسالی یکی از عواملی است که سبب فرسایش شده و بلایای طبیعی حاصل از آن در سطح جهانی مطرح و در آیندهای نه چندان دور زمینهساز فرسایش خاک و چالش زیست محیطی کره زمین خواهد شد و بحران خشکسالی سراسر آن را فرا می گیرد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با بیان اینکه محور توسعه بخش کشاورزی بر اساس استفاده بهینه از منابع آب و خاک به عنوان دو عنصر تولید استوار است، افزود: ایران در منطقه خشک و نیمهخشک واقع شده و میزان بارندگی سالیانه آن کمتر از 240 میلیمتر و از میزان روان آبهای آن در 15 سال گذشته حدود 49 درصد کم شده است و بایستی روی آنها برنامهریزی و سرمایهگذاری جدی صورت گیرد.
وی با اشاره به اهمیت بحث آموزش گفت: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به دنبال توانمندسازی بهرهبرداران بخش کشاورزی است که این امر سبب افزایش بهرهوری در عوامل تولید که مهمترین آن مسئله آب در کشور است خواهد شد چرا که زمانی میتوانیم بهرهبردار توانمند داشته باشیم که کارشناسان و مروجان توانمند داشته باشیم در نظام نوین ترویج کشاورزی همنوایی، همراهی و همافزایی همه بخشها بهویژه استفاده از ظرفیتهای مؤسسات و مراکز تحقیقاتی و بخشهای اجرایی کشور ضروری است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل تصریح کرد: با توجه به رتبهبندی اخیر تالار ترویج دانش و فنون کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با 129 رسانه ترویجی رتبه نخست را در بین مراکز تحقیقاتی سراسر کشور کسب کرده است.
انتهای پیام/ع