به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ۲۵ مارس ۲۰۱۵ میلادی عملیۀ عاصفه الحزم یا به عبارتی عملیات طوفان قاطعیت با حمله هوایی ائتلافی از کشورهای مرتجع منطقه که عربستان سعودی در راس آنها قرار داشت و به منظور رویارویی با جنبش انصارالله یمن در خاک این کشور آغاز شد.
این مداخله نظامی با حمایت کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت، قطر، بحرین، پاکستان و جیبوتی انجام شد، حتی برخی از کشورهای آفریقا از جمله سومالی که جایگاه نظامی والایی در دنیا ندارند نیز اجازه استفاده از پایگاههای نظامی کشور خود را برای حمله دادند و اتحادیه عرب از این عملیات حمایت کرد.
این عملیات بیشتر دربردارنده حملات هوایی بود و بیشتر تمرکز آنان بر روی مناطق اداری و نظامی شهر صنعا بود. عملیاتی که قریب به هزاران کودک، زن و مرد یمنی را به شهادت رساند و منجر به آوارگی هزاران یمنی شد. همچنین عربستان سعودی با مداخلات خود از ورود دارو و مواد غذایی به این کشور جلوگیری کرد.
این عملیات ۲۷ روزه در ۲۱ آوریل ۲۰۱۵ میلادی از سوی عربستان سعودی به اتمام رسید. این کشور نیز اعلام کرد که به اهداف خود از جمله نابودی موشکهای انصار الله دست یافت. اما این به معنای پایان ماجرا نبود و عربستان سعودی عملیات جدیدی تحت عنوان احیای امید را آغاز کرد تا بدین گونه اقداماتی در راستای رفع بحرانهای سیاسی یمن انجام دهد، اما در حقیقت آغاز این رویداد، رویارویی با جنبش انصارالله بود.
درست زمانی که یمنیها مورد حملات نظامی اعراب قرار گرفته بودند، چند هیئت حوثی در سال ۲۰۱۵ وارد خاک ایران شده بود و چند توافق نامه اقتصادی میان یمن و کشورمان منعقد شد. ایران یکی از معدودترین کشورهایی بود که به حمایت از مردم یمن به پا خاست و در این سالها از هیچ کمکی چه در حوزه اقتصادی و چه در حوزه سیاسی دریغ نکرد. برخی از چهرههای سرشناس کشورمان نیز تا کنون نسبت به این مسئله از خود واکنش نشان دادند و حمایت از مردم یمن را وظیفه هر مسلمانی برشمردند.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در یکی از بیانات خود در جمع مداحان اهل بیت عنوان کرده بودند که سعودیها با تجاوز به یمن، اشتباه کردند و بدعت بدی در منطقه بنیان گذاشتند. ایشان همچنین اقدامات دولت سعودی در خاک این کشور را به جنایات صهیونیستها در غزه تشبیه کرده بودند.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی ریاست جمهوری کشورمان در مراسم افتتاحیه سی و سومین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی اعلام کرده بود که یمن هم از دست متجاوزین نجات خواهد یافت و ملت مقاوم و فداکار یمن متجاوزان را پشیمان خواهد کرد. همه اینها درست است، اما فرصتهایی که از دست رفته چگونه جبران خواهد شد؟
سردار سرلشکر یحیی صفوی، دستیار و مشاور عالی فرماندهی معظم کل قوا در حاشیه سی و یکمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در جمع خبرنگاران اظهار کرده بود که سعودیها که اکنون روابط خود با صهیونیستها را آشکار کرده اند و واقعیت این است که سعودیها و اماراتیها در یمن شکست خوردند و آن را باید بپذیرند.
یمن میدانی بود که ولیعهد جوان عربستان سعودی با آرزوهای بچهگانه خود به خاک و خون کشید، چرا که با شروع موج بیداری اسلامی در میان کشورهای منطقه و رسیدن این موج به یمن با سیاستهای زورگویانه عربستان مواجه شد، حکومت آل سعود تصمیم گرفت در این میان حکومت را انتخاب کند، چرا که به دنبال تأمین منافع خود از طریق حکومت دست نشانده در منطقه بود.
۲۸ اکتبر ۲۰۱۶ میلادی نیروهای مشترک یمنی، یک فروند موشک بالستیک از نوع برکان (آتشفشان) را به فرودگاه عبدالعزیز در جده شلیک کردند. در این میان، اما برخی منابع عربی اعلام کردند که هدف اصلی یمن مورد هدف قرار دادن مکه مکرمه بوده و با این اقدام بیشتر درصدد انحراف افکار عمومی و پیشروی بیشتر در خاک یمن بودند.
سوم دسامبر ۲۰۱۷ میلادی نیروهای جنبش انصارالله، یک موشک کروز را به نیروگاه هستهای براکه در ابوظبی شلیک کردند. این اقدام به هیچ وجه غیر منتظره نبود، چرا که مداخلات نظامی این کشور در خاک یمن به اوج خود رسیده بود و محمد عبدالسلام سخنگوی جنبش انصار الله چندی پیش نسبت به این مسئله واکنش نشان داده بود که ابوظبی هدف اصلی و مستقیم موشکهای ماست.
عبد السلام همچنین پس از تخریب این نیروگاه هستهای در اظهاراتی بیان کرد: امروز وقتی رئیس حزب کنگره مردمی میگوید که مشکل میان ما از دو سال و نیم و سه سال پیش وجود داشته است، نشان میدهد که مشکل از جانب ما نبوده، بلکه مشکل انقلاب ملت علیه کسانی بوده است که سالیان سال قدرت را در کشور به دست داشتهاند.
حمله اخیر یمن به ابوظبی خشم عربستان را برآشفت و احتمال آن میرود به دلیل حمایتهای این کشور از امارات متحده عربی، دولت آل سعود بر میزان مداخلات نظامی و جنایات خود در خاک یمن بیفزاید. آل سعود و امارات متحده عربی که در جریان کودتای علی عبدالله صالح رئیس جمهور مستعفی یمن نافرجام ماند، اکنون خود را بازندههای میدان میدانند و نمیدانند چگونه از باتلاقی که در آن قرار گرفته اند، خارج شوند. علاوه بر این موضوع، طی چند هفته اخیر عربستان با تنشهای داخلی و دستگیریهای متعدد شاهزادگان سعودی مواجه بوده و آل سعود در اوضاع نابه سامانی به سر میبرد، بنابراین انتظار میرود سیاستمداران ناپخته این کشور از اقدامات خود در یمن دست بردارند و ساعاتی را صرف بهبود اوضاع داخلی کشورشان، صرف کنند.
از سویی دیگر چندی پیش احمد ابوالغیظ دبیر کل اتحادیه عرب در حاشیه کنفرانس گفتوگوهای مدیترانه در رم عنوان کرده بود: ما نمیخواهیم بیش از این روابط با ایران رو به وخامت برود. کشورهای عربی آماده ورود به مذاکره با ایران برای دستیابی به توافقهایی جهت ثبات منطقه خاورمیانه هستند. نکته جالب این مسئله این است که اظهارات مذکور از زبان اشخاصی شنیده میشود که همواره برنامههایی در راستای بر هم زدن امنیت منطقه انجام داده اند.
روزنامه مصری الوطن نیز به نقل از ابوالغیظ نوشته بود: مهم این است که ایران از برخی اقدامات خود در منطقه دست بردارد. این اظهارات در حالی از سوی دبیر کل اتحادیه عرب مطرح میشود که تا کنون ایران از هیچ گونه اقدام در جهت ایجاد ثبات در منطقه دریغ نکرده است و درواقع این عربستان است که به هیج وجه نمیخواهد شکست خود در یمن را بپذیرد و اکنون به منظور برون رفت از این وضع، از هیچ اقدامی دریغ نمیکند.
در کلام آخر باید یادآور شد که تاریخ نشان داده که آغازکننده جنگ هیچگاه پایاندهنده جنگ نیست و نمونه بارز این مسئله را میتوان در جنگ تحمیلی هشتساله دولت عراق علیه جمهوری اسلامی ایران و پیروزی کشورمان یافت.
انتهای پیام/