به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ محسن هاشمی رفسنجانی رئیس شورای شهر تهران در پنجاه و نهمین اجلاس مشورتی روسای شوراهای اسلامی شهرهای مراکز استانها که امروز چهارشنبه با حضور روسای شورای شهر شهرستانهای کشور و جمعی از اعضای شورای شهر تهران تشکیل شد، اظهار داشت: ضمن خوش آمد گویی خدمت تک تک شما حضار در این اجلاس و تسلیت به هم وطنان عزیز به خصوص مردم خوب غرب کشور و تبریک سالروز تشکیل مردمیترین نهاد جمهوری اسلامی بسیج مستضعفین لازم میدانم چند نکتهای در رابطه با این تشکیلات عظیم و مهم عرض کنم.
هاشمی ادامه داد: این سازمان مردمی با دور اندیشی حضرت امام خمینی (ره) قبل از حمله رژیم بعثی تشکیل شد و در بخشهای مختلفی توانست خدمت رسانی کند.
وی با بیان اینکه این ایام مقارن با سالروز تاسیس بسیج، مردمی ترین نهاد انقلاب، از سوی امام خمینی است، ادامه داد: جلسه امروز نشست شوراهای اسلامی که یک سازمان مردم نهاد جهت مدیریت شهری است ، از این رو بهتر است که به اهداف و رسالتهای بسیج و چشم انداز مطلوب آن در جامعه توجه كنيم.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد:تشكيل بسيج مستضعفين، قبل از حمله ناجوانمردانه حكومت بعثی عراق به ايران بود و عمق دورانديشی و آينده نگری امام خمينی را نشان داد.
وی افزود:با پايان جنگ تحميلی ابعاد ديگری ازحكمت تشكيل اين سازمان مردمی مشخص شد و دامنه خدمت رسانی بسيج به حوزه های ديگر نيازمندی جامعه نظير سلامت، سازندگی، امداد و آموزش نيز رسيد.
هاشمی گفت:اما ظرفيت بسيج تنها به سازماندهی نيروهای دفاعی داوطلب منحصر نمی شود، پس از پايان دفاع مقدس، آيت الله هاشمی رفسنجانی كه به دليل حضور در فرماندهی جنگ با حكم امام خمينی، بيشترين ارتباط و تعامل را با نيروهای مخلص، با انگيزه و داوطلب و مستعد بسيجی داشت و بيش از هر فرد ديگری به ظرفيت نيروی بسيج در حل مسائل و معضلات كشور آگاه بود، تلاش كرد، از توانمندی اين ايده برای بهره گيری از ظرفيتهای بكر و بلااستفاده كشور در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بهره ببرد.
وی ادامه داد:بسيج در طول سه دهه سپری شده از پايان دفاع مقدس، در حوزه های مختلفی نظير سازندگی، خدمت رسانی و آموزش، دستاورد چشمگيری داشته است، البته اين به معنای رسيدن به حداكثر ظرفيت و توانمندی بسيج در اين حوزه ها نيست، اقدامات صورت گرفته ، گامی كوچك در مسيری طولانی است.
هاشمی افزود:البته در اين ميان، پرداختن به حواشی نظير هزينه كردن از اعتبار و وجهه بسيج كه برگرفته از آبرو و اعتبار امام، شهدا و نظام ورهبری است ، مسير انحرافی محسوب می شود كه نبايد در آن اسير شد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد:باید جايگاه بسيج ومقبوليت اجتماعی و تخصصی آن به جايی برسد كه محبوب ترين، موجه ترين و متخصص ترين چهره های جامعه با افتخار به اين خيل بپيوندند و خود را بسيجی بدانند.
هاشمی گفت:اما در رابطه با این نشست که بیش از١٤ سال است برای هم اندیشی و تعامل بیشتر شوراهای اسلامی مراکز استانهای کشور تشکیل می شود، ٥٤ نشست در فواصل حدود صد روزه در استانهای مختلف، با مصوبات و پيشنهاداتی ارائه شده است كه امیدواریم نقشی موثر در ارتقای جایگاه و اثربخشی شوراهای اسلامی ایفا کند.
وی بیان کرد:شوراهای اسلامی در جمهوری اسلامی ، در جایگاه یک پارلمان محلی ایفای نقش می کنند و لازمه ارتقای آنان افزایش هماهنگی ، کارایی و اثر بخشی آنان، در مدیریت شهری است.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران گفت:در انتخابات اخیر ، تغییر معنا داری در اکثر کلانشهرها ومراکز استان در انتخاب مردم دیده شد ، تغییری که می تواند به منزله تمایل عمومی به تحول در مدیریت شهری و ارتقای عملکرد این نهاد نسبت به گذشته تعبیر شود.
هاشمی ادامه داد:امروز آلودگی هوا، ترافیک، ضعف در حمل ونقل عمومی، بافت های فرسوده، آسیبهای اجتماعی تنها معضلات تهران به شمار نمی آید وبسیاری از کلانشهرها ومراکز استانها را رنج می دهد.
وی گفت:از سوی دیگر با گذشت 20 سال از تاسیس نهاد شورا، شاهد هستیم موضوعاتی را قانونگذار جهت کاهش بار تصدی گری دولت وتقویت مشارکت مردم در اداره شهرها به نهاد شوراها وشهرداری تفویض کرده اما بخش کوچکی عملیاتی شده است، در حالیکه انتقال وظایفی نظیر خدمت رسانی در حوزه های مختلف به شهروندان مانند آموزش، انرژی و سلامت به مدیریت شهری از دستگاههای دولتی می تواند هم از بار سنگین تصدی گری دولت بکاهد و هم کارایی واثربخشی و مشارکت شهروندان را در ارائه خدمات ارتقا دهد.
هاشمی بیان کرد:تامين درآمد پايدار يكی از اولويتهای مديريت شهری است كه بخش قابل توجهی از آن بايد از طريق دريافت ماليات ارزش افزوده از دولت دريافت شود.
وی گفت: فعالیتهایی نظیر حمل ونقل انبوه بر عمومی یا بازیافت ، از نوع خدماتی هستند که دارای فن آوری وتخصص بالا هستند وطبیعی است که دستیابی به این فن آوری وتخصص هزینه بر و دشوار است، در حالیکه انباشت این تجربه در برخی از کلانشهرها و سایر مراکز استان وجود دارد و می توان با تعامل مناسب و هم افزایی مراکز استان، فرآیند مدرنیزاسیون خدمات شهری و استفاده از فن آوری را برای سایر شهرهای متقاضی آسانتر وکم هزینه تر کرد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: وقوع حوادثی نظیر زلزله غرب کشور نشان داد برای افزایش هماهنگی، ارتقای سرعت عمل و کاهش دوباره کاری، موازی وپراکندگی در امداد و ارائه خدمات، نیاز به ایجاد هماهنگی بیشتری بین مدیریت شهری مراکز استان وجود دارد تا در مواقع بحرانی و نیاز هموطنان به امداد بتوانند با سرعت وصحت و دقت بیشتری به ارائه خدمت بپردازند.
هاشمی گفت:در مجموع باید به این نکته توجه کنیم که نهال نورس مدیریت شهری و سازمان مردم نهاد شوراهای اسلامی، برای بارور شدن و شکوفایی نیاز به همگرایی، انسجام وتقویت بیشتر درونی دارد تا بتوان با کمک سایر ارکان نظام نظیر مجلس شورای اسلامی و قوه مجریه بسترهای توسعه مدیریت شهری را فراهم آورد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران تاکید کرد: انتظار عمومی از منتخبان دوره پنجم شوراهای اسلامی، ایجاد تحول، بهبود وارتقای خدمات در مدیریت شهری است ، مجلس شورای اسلامی در بعد تصویب قوانین و بودجه به خصوص لايحه مديريت شهری و دولت در عرصه اجرا می تواند کمکهای شایان توجهی در جهت ارتقا سطح خدمات به مدیریت شهری داشته باشند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران افزود: امیدواریم سازمان بسیج مستضعفین با مسئولیت عمیقی که بر عهده دارد منحرف نشده و بتواند ماهیت خوب خود را حفظ و کماکان خدمتگزار کشور و ملت باشد.
وی در رابطه با اجلاس مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی شهرهای مراکز استانها بیان کرد: این اجلاس از سال 82 آغاز شده و در 58 اجلاسی که داشته 150 پیشنهاد مشخص را به شورای عالی استانها، مجلس و دولت ارائه کرده و توانسته تاثیر بسزایی در شورای شهرها داشته باشد، از این رو با هم اندیشی در این اجلاسها میتوان نتایج خوبی حاصل کرد، این اجلاس تقریبا هر صد روز در یکی از استانها با دستور جلسه تعیین شده از پیش تشکیل میشود، ابتدا هیئت رئیسه سنی را دعوت و بعد رئیس را انتخاب کرده و بعد از همین جا اجلاس را برای نشست بعدی انتخاب میکنند.
وی با اشاره به اولویت همیشگی شهرها در خدماترسانی به شهروندان، بیان کرد: از موضوع خدمات رسانی به شهروندان باید به صورت جدی دفاع شود و سعی کنیم با عدالت در تمام شهرها خدماترسانی انجام دهیم.
هاشمی ادامه داد: در خدماترسانی فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی در اولویت هست که باید با توجه به فرهنگ دینی و ملی صورت پذیرد.
وی با اشاره به اینکه بحث سلامت شهروندان برای ما بسیار مهم است، بیان کرد: برای رسیدگی به سلامت شهروندان به نظر میرسد راهی جز ورزش همگانی وجود ندارد.
هاشمی در مورد شهرسازی در مدیریت شهری گفت: بحث تابآوری در برابر حوادث همچون زلزله ما را ملزم میکند از گسترش بیرویه شهر جلوگیری کرده و بارگذاری در بافتهای فرسوده را جدی بگیریم.
وی با اشاره به تبدیل شدن مشکل ترافیک و آلودگی هوا در شهر تهران به وضعیت بحرانی گفت: به نظر میرسد برای مبارزه با اینها محوریت حمل و نقل عمومی نقش اساسی دارد و همچنین لازم است دولت به وظایف خود برای حمل و نقل عمومی پاک و امن عمل کند.
رئیس شورای شهر تهران با اشاره به بعد ساختار سازمانی شهرها ادامه داد: در بعد ساختار سازمانی شهرها، کوچکسازی و چابکسازی باید کار ویژه انجام داد که این مهم با هوشمندسازی و برونسپاری اتفاق میافتد.
هاشمی با بیان اینکه موضوع اصلی ما در مدیریت شهری تهران و کلانشهرهای کشور درآمد پایدار است، گفت: امیدواریم بتوانیم با کمک دولت و مجلس و تلاش، خود را به درآمدهای پایدار برسانیم البته در کمیسیون بودجه شورا کارهای خوبی انجام شده است.
وی با اشاره به موضوع مالیات بر ارزش افزوده بیان کرد: به دلیل ندانم کاری بعضی افراد بخش عمدهای از درآمد کلانشهرها از دست مدیریت شهری خارج شده است.
وی ادامه داد: باید 24 مورد از خدمات دولت در راستای چابکسازی دولت به شوراها منتقل میشد که هنوز انجام نشده است و به قول امروزیها باید «آش با جاش» در اختیار شورا قرار گیرد.
وی با بیان اینکه لایحه مدیریت یکپارچه شهری بسیار مهم است، افزود: لزوم رسیدن به مدیریت یکپارچه شهری امری است که باید به آن توجه شود، بر اساس آمار و ارقام بیش از 70 درصد مردم در شهرها و در حدود 70 درصد آنها در مراکز استانها سکونت دارند، از این رو روسای حاضر در جلسه، جمعیتی بیش از 40 میلیون نفر را پوشش میدهند و نظراتشان برای مدیریت کشور مهم است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از رهبر معظم انقلاب تشکر میکنم که اجازه دادند انتخابات به صورت بهتری برگزار شود و رد صلاحیتها کاهش یابد و امیدواریم بتوانیم پاسخ رای معنیدار مردم برای تغییر را بدهیم و انتظاراتشان را برآورده کنیم.
انتهای پیام/