در نقشه راه فناوری‌های دریایی کشور تاثیرات شرایط محیطی بر کلیه فعالیت‌های ساحلی و دریایی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

به گزارش حوزه فن‌آوری‌های نوین گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تاثیرات شرایط محیطی بر کلیه فعالیت‌های ساحلی و دریایی سبب می‌شود، تا شناخت شرایط محیطی از طریق اندازه‌گیری‌های میدانی، بررسی‌های تحلیلی و تئوریک و همچنین مدل‌سازی‌های فیزیکی و شبیه‌سازی‌های عددی رایانه‌ای موردتوجه قرار گیرد. ازاین‌رو ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش‌بنیان دریایی معاونت علمی، پیرو تدوین نقشه راه فناوری‌های دریایی کشور تاثیرات شرایط محیطی بر کلیه فعالیت‌های ساحلی و دریایی را بررسی کرد.


به‌طور حتم ویژگی‌های غیر زیستی محیط‌های دریایی و اقیانوسی، اعم از ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و زمین‌شناختی آن‌ها، می‌تواند تعیین‌کننده چگونگی شرایط زیستی در این محیط‌ها و بهره‌برداری آن‌ها به شمار رود.

پروین غفاریان مسئول تدوین محور طراحی و مدل‌سازی شرایط محیطی نقشه راه فناوری‌های دریایی ایران، اولین قدم در شروع هر کاری را شناخت از پدیده موردنظر خواند و گفت: در نقشه راه فناوری‌های دریایی، فناوری‌های مرتبط با حوزه طراحی و مدل‌سازی شرایط محیطی موردبررسی قرارگرفته و پس از اولویت‌بندی بر اساس نیاز‌ها و مشخصه‌های هرکدام، برنامه زمان‌بندی اجرایی آن‌ها ارائه می‌شود و درنهایت سازمان‌ها و مراکز در بخش‌های مختلف موظف به انجام نقش خود می‌شوند؛ بنابراین بسیاری از معایب ازجمله موازی کاری، دخالت سلایق شخصی و منطقه‌ای از بین می‌رود.


وی در ادامه با مثالی توضیحاتش را این‌گونه تکمیل کرد: به‌طور مثال محاسبات نرم‌افزاری از طریق مراکز ابر رایانش مشخص در کشور و یا در صورت نیاز به‌واسطه ایجاد یک مرکز ابر رایانش جوی و اقیانوسی صورت می‌پذیرد.


مسئول تدوین محور طراحی و مدل‌سازی شرایط محیطی نقشه راه فناوری‌های دریایی در ادامه گفت: این پدیده‌ها اثرات شگرفی بر ویژگی‌های زیستی و زیست‌محیطی دریا می‌گذارند و به‌علاوه تعیین‌کننده آب‌وهوای روی خشکی‌ها نیز هستند. از سوی دیگر بهره‌برداری از محیط‌های دریایی و اقیانوسی و گسترش سکونت‌گاه‌های ساحلی مستلزم شناخت این ویژگی‌ها و پیش‌بینی آن‌ها است. کشور ما نیز با داشتن محیط‌های دریایی گسترده امکان حضور در این عرصه‌ها برای ارتقای سطح ملی، منطقه‌ای و جهانی را دارا است. فناوری دریایی بسان فناوری فضایی نیازمند دانش پیشرفته است و پیشگامی در این عرصه، پیشگامی در عرصه‌ی جهانی را به دنبال دارد.


غفاریان بابیان اینکه جو و دریا به‌واسطه انتقال متقابل حرارت، گاز‌ها و انرژی، ارتباط تنگاتنگی دارند گفت: برای مثال، انرژی ناشی از وزش باد روی سطح دریا تولید جریان و موج می‌کند و از طرفی سطح دریا قسمت اعظم حرارت خورشید را به‌واسطه ظرفیت گرمایی بالای آب نسبت به خشکی جذب می‌کند و جریانات سطحی، این آب گرم شده را در سرتاسر اقیانوس‌ها حرکت می‌دهند و به‌تدریج لایه‌های زیرین جو را گرم می‌کنند. بر این اساس بررسی شرایط محیطی در دریا شامل سه بخش اصلی مشاهدات اقیانوسی و جوی، مدل‌سازی جوی و مدل‌سازی اقیانوسی است که البته ارتباط متقابلی باهم دارند و فناوری‌های هر سه بخش در حوزه شرایط محیطی دریا باید در نظر گرفته شوند.


وی با اشاره به نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه فناوری‌های مرتبط با این حوزه بیان کرد:با توجه به زیرساخت‌های پرهزینه طراحی و مدل‌سازی دریایی، اکثر مجموعه‌های فعال، دولتی یا وابسته به دولت است. شرکت‌های خصوصی دانش‌بنیان در برخی زیرشاخه‌ها ازجمله طراحی و ساخت برخی تجهیزات ذکرشده در فناوری‌های این حوزه می‌توانند نقش موثری داشته باشند که این مهم از طریق ارتباط تنگاتنگ با مراکز علمی، مجموعه‌های صنعتی فعال و سرمایه‌گذاری قابل‌توجه از سوی سازمان‌های دولتی قابل‌دستیابی است.

 

اولویت‌های پژوهشی مطالعات پایه‌ای بر روی بویه‌های شناور موج نگار


طراحی و ساخت سیستم یکپارچه دریافت داده‌های ورودی مدل‌های جوی از قبیل: دمای سطح دریا از اطلاعات ماهواره‌ای، فشار، سرعت باد، دمای هوا، رطوبت، توپوگرافی، کاربری اراضی، طراحی و ساخت سیستم یکپارچه دریافت داده‌های ورودی مدل اقیانوسی از قبیل: داده‌های عمق سنجی، دبی رودخانه، خطوط ساحلی، توپوگرافی، مؤلفه‌های سرعت باد، رطوبت جو، سرعت اصطکاکی، شار تابشی موج‌بلند بالاسو، شار تابشی موج‌بلند پایین‌سو، شار تابشی موج‌کوتاه، شار گرمای محسوس، شار گرمای نهان، بارش، تبخیر و تدوین مرجع علمی برای ارائه مفاهیم موجود در معادلات حاکم بر جو به همراه راه‌حل‌های موجود برای حل این معادلات ازجمله اولویت‌های پژوهشی مطالعات پایه‌ای بر روی بویه‌های شناور موج نگار به شمار می‌روند.


همچنین تدوین مرجع علمی برای ارائه مفاهیم موجود در معادلات حاکم بر پدیده‌های اقیانوسی به همراه راه‌حل‌های موجود برای حل این معادلات، بررسی مشخصات سیستم رایانه‌ای موردنیاز به‌منظور مدل‌سازی جوی و اقیانوسی با رویکرد تعیین تأثیر میزان ارتقای سیستم‌های سخت‌افزاری بر راندمان مدل‌ها و زمان محاسباتی و درنهایت ارائه نتایج به صنعت به‌منظور تهیه سیستم‌های بهینه و تعریف پروژه تحقیقاتی با محوریت بررسی ویژگی‌های ماهواره‌های پایشگر اقیانوسی، تخمین سرمایه مالی و انسانی موردنیاز به‌منظور طراحی، ساخت و عملی ساختن ماهواره‌های پایشگر اقیانوسی از دیگر اولویت‌های پژوهشی مطالعات پایه‌ای بر روی بویه‌های شناور موج نگار است که می‌توان به آن اشاره کرد.

 

اولویت‌های صنعتی


ساخت بویه‌های شناور موج نگار در داخل کشور، ساخت سیستم یکپارچه دریافت داده‌های ورودی مدل‌های جوی از قبیل: "دمای سطح دریا از اطلاعات ماهواره‌ای، فشار، سرعت باد، دمای هوا، رطوبت" توپوگرافی کاربری اراضی و سیستم یکپارچه دریافت داده‌های ورودی مدل اقیانوسی از قبیل: "داده‌های عمق سنجی، دبی رودخانه، خطوط ساحلی، توپوگرافی، مؤلفه‌های سرعت باد، رطوبت جو، سرعت اصطکاکی، شار تابشی موج‌بلند بالاسو، شار‌های تابشی موج‌بلند پایین‌سو، موج‌کوتاه، گرمای محسوس، شار گرمای نهان، بارش، تبخیر" و همچنین ساخت سیستم‌های رایانه‌ای مناسب برای مدل‌سازی‌های جوی و اقیانوسی در کشور از موارد صنعتی است که در کشور به آن پرداخته‌شده است.
از سویی دیگر واردات و ساخت تجهیزات موردنیاز برای ساخت ماهواره‌های پایش اقیانوسی، واردات و ساخت تجهیزات موردنیاز برای ساخت دستگاه‌های CTD مدرن، واردات و ساخت تجهیزات موردنیاز برای ساخت دستگاه‌های ADCP مدرن و واردات و ساخت تجهیزات موردنیاز برای ساخت رادار‌های پایش اقیانوسی، واردات و ساخت تجهیزات موردنیاز برای ساخت گلایدر‌ها همچنین واردات و ساخت تجهیزات موردنیاز برای ساخت ROV و AUV از دیگر اولویت‌های صنعتی اقدام شده در کشور است که می‌توان به آن اشاره کرد.

 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.