دیابت یک عارضه ناشی از اختلال در تولید یا عملکرد انسولین در بدن است و اگر به این بیماری توجه نشود می تواند برای مبتلایان خطر آفرین باشد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان ، یکی از مهم ترین سوالاتی که در ذهن بیماران دیابتی و خانواده آنها در زمان تشخیص بیماری شکل می گیرد این است که علت ایجاد دیابت چیست؟ دیابت چه تاثیری بر شرایط و ساختار زندگی آن ها خواهد داشت؟ اما این بیماران نگران باید بدانند که علیرغم خطراتی که دیابت، مبتلایان را تهدید می کند، در صورت کنترل دقیق قند خون، تعدیل شرایط زندگی و کنترل سایر بیماریهای زمینه ای نظیر فشار خون و چربی خون بالا، آنها می توانند زندگی فعالی داشته باشند. به زندگی عادی خود ادامه دهند که این مورد مستلزم رعایت دقیق دستورات داروئی و تغذیه ای پزشک و دو جانبه بین بیمار و پزشک است.

تعریف دیابت
دیابت یک عارضه ناشی از اختلال در تولید یا عملکرد انسولین در بدن است. انسولین هورمون یا ماده ای است که در لوزالمعده تولید می شود و سلول ها را قادر می سازد تا گلوکز را از خون بگیرند و برای تولید انرژی استفاده کنند.

دیابت ، بدمزه ترین شیرینی دنیا

دیابت ملیتوس یا دیابت شیرین

این نوع دیابت بیماری مزمنی است که به دو نوع اصلی دیابت نوع یک و دیابت نوع دو تقسیم می شود.
دیابت نوع یک زمانی ایجاد می شود که لوزالمعده، مقدار کمی انسولین تولید می کند یا قادر به تولید انسولین نیست. انسولین هورمونی است که در جذب گلوکز(قند خون) توسط سلول های بدن کمک می کند. علاوه بر آن، انسولین در ذخیره چربی و ساختن پروتئین نیز نقش دارد. بدون وجود انسولین سطح گلوکز خون افزایش می یابد.

در دیابت نوع دو، بدن مقادیر ناکافی از انسولین تولید می کند و از طرفی مقاومت برای فعالیت و عملکرد انسولین در سطح سلول ها وجود دارد. در نتیجه میزان قند خون افزایش می یابد.

چرا به دیابت مبلا می شویم؟


علت ایجاد دیابت نوع یک تخریب سلول های لوزالمعده به وسیله سیستم دفاعی خود فرد است. این عمل می تواند در طی ماه ها و سال ها اتفاق افتاده در حالی که فرد هیچ علامتی ندارد. نشانه های بیماری دیابت از جمله پر ادراری و پرنوشی تنها زمانی اتفاق می اُفتد که حدود 90 درصد از بافت لوزالمعده تخریب شده باشد. در نتیجه قند خون به مقدار زیاد افزایش می یابد و تغییراتی در متابولیسم بدن اتفاق می افتد.

دیابت ، بدمزه ترین شیرینی دنیا

دیابت نوع یک می تواند هم در فردی دیده شود که یک یا چند عضو خانواده به این نوع دیابت مبتلا باشند و هم در افرادی که هیچ یک از اعضای خانواده آنها به این بیماری مبتلا نباشند.
در بررسی های انجام شده مشخص شده عوامل ژنتیک و محیطی از جمله برخی ویروس ها و مصرف مواد غذایی در دوران شیرخوارگی می تواند شانس ابتلا به دیابت نوع یک را بیشتر کند.
در بروز دیابت نوع دو نیز عوامل ژنتیکی و محیطی دخالت دارند. در تعاداد زیادی از بیماران مبتلاء به دیابت نوع دو، حتی یک عضو خانواده هم به دیابت مبتلا نبوده است ولی عوامل خطرساز دیابت چون چاقی، فشارخون بالا و چربی خون بالا در آنها دیده می شود.
در صورتی که یکی از خویشاوندان درجه یک فردی چون پدر، مادر، خواهر و برادر دیابت نوع دو داشته باشد، شانس ابتلا به بیماری در فرد 5 تا 10 درصد افزایش می یابد.

طبقه بندی قند خون
بیماران بر اساس قند خون به سه گروه تقسیم می شوند:
1-طبیعی از نظر قند خون
2-مستعد برای ابتلا به دیابت
3-دیابتیک
بیماران گروه دوم باید تحت نظر پزشک و کارشناس تغذیه با تعدیل و تغییر شرایط زندگی، قند خون خود را کنترل کنند تا به دیابت مبتلا نشوند.

دیابت ، بدمزه ترین شیرینی دنیا

عوامل محیطی موثر در ابتلا به دیابت نوع دو


عوامل محیطی در ابتلا به دیابت نوع دو شامل رژیم غذایی و میزان فعالیت است. مصرف غذاهای آماده و حاوی کالری بالا و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب خصوصا در خانواده های مستعد از نظر ژنتیک برای ابتلا به دیابت نوع دو خطرساز است.
یکی از عوامل خطر دیگر در ابتلا به دیابت نوع دو، دیابت حاملگی است. حدود 3 تا 5 درصد خانم های باردار در ماه های آخر حاملگی دچار قند خون بالا شده اند که معمولا در درصد بالایی از آنها پس از زایمان، میزان قند خون نرمال خواهد شد ولی گروهی از مبتلایان به دیابت حاملگی، در سالهای بعد مبتلا به دیابت نوع دو می شوند.


محبوبه دربان متخصص بیماری های داخلی در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان  گفت: بیماری های عروق قلبی و مغزی، درگیری عروق ته چشم، کلیه و سیستم عصبی و پای دیابتی از مهم ترین عوارض دیابت است.

دیابت ، بدمزه ترین شیرینی دنیا

موثرترین راه های درمان بیمار دیابت وپیشگیری از دیابت


وی تاکید کرد: کنترل وزن، استفاده از سبزیجات و حبوبات در رژیم غذایی، پیاده روی روزانه، پرهیز از مصرف غلات حاوی قند و فست فودها، خواب کافی شبانه و آرامش روح و روان از عوامل پیشگیری از دیابت است.
متخصص بیماری های داخلی گفت: راه درمان بیماری دیابت در حال حاضر کنترل بیماری است و در خصوص درمان نوع یک و نوع دو بیماری دیابت درمان قطعی وجود ندارد اما دیابت بارداری قابل درمان است و دیابت ثانویه با کنترل کاملا برطرف می شود.
محبوبه دربان تصریح کرد: در کودکان و بزرگسالان نوع دیابت متفاوت است. کودکانی که افزایش وزن دارند به نوع دو بیماری دیابت نزدیک می‌شوند اما راه درمان نوع یک و نوع دو متفاوت است و با گذشت زمان شدت بیماری دیابت بیشتر و کنترل آن سخت‌تر می‌شود.

دیابت ، بدمزه ترین شیرینی دنیا

بیماری دیابت به علت عوارض زیادی که در بدن باقی می گذارد سبب اختلال در فعالیت های روزمره شده و حتی گاهی سبب ناتوانی فرد در انجام امور شخصی روزانه اش می شود. دیابت با تاثیری که بر روی عروق قلبی می گذارد میزان مرگ و میر را هم بالا می برد.


گزارش از سمانه قربانی

انتهای پیام/ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.