به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان؛ دکتر کاظمزاده،مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه گفت: سالهایی كه كودك در مدرسه ی ابتدایی می گذراند، از نظر تغذیه دوره مهمی است، زیرا رشد كودك در این سنین ادامه دارد، اگرچه سرعت رشد او كمتر از سال های اول زندگی است، ولی باید توجه داشت كه هر مرحله از رشد، وابسته به مرحله قبل بوده و مرحله بعد را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی با اشاره به مهم بودن تعادل و تنوع غذایی در این سنین افزود: اصولا دانشآموزان به سه وعده غذایی اصلی و دو میان وعده در طول روز نیاز دارند و باید از همه گروههای غذایی شامل شیر، لبنیات، گوشت، حبوبات، سبزیجات، میوه جات و گروه نان و غلات مصرف كنند.
دکتر محمد کاظمزاده با تاکید بر، نقش موثر وعده ی صبحانه در سلامت جسمی و فكری دانشآموزان اظهار کرد: به دنبال نخوردن غذا در طی خواب شب، اگر دانشآموز صبحانه نخورد، به دلیل پایین افتادن قند خون، توانایی و شرایط لازم را برای یادگیری مطالب در مدرسه نخواهد داشت.
وی افزود: دانشآموزانی كه صبحانه نمی خورند، كم دقت، خسته و بی حوصله هستند و نمی توانند كمبود انرژی، ویتامینها و املاح معدنی را با خوردن وعده های غذایی دیگر جبران كنند. بنابراین مادران باید هر روز صبح، صبحانه كودك خود را قبل از این كه به مدرسه برود، آماده كنند.
وی با اشاره به اهمیت تهیه میان وعده های مناسب و مغذی گفت: در ساعات نزدیك ظهر، كودك ممكن است گرسنه شود و این گرسنگی، نشستن سر كلاس را برای او غیر قابل تحمل می كند.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه، افراط در مصرف شكلات و شیرینی را موجب بی اشتهایی و سیری كاذب در كودكان برشمرد و اظهار کرد: استفده از موارد یاد شده دانش آموز را از مصرف غذاهای اصلی بازداشته و موجب اختلال رشد در آن ها خواهد شد.
وی توصیه کرد: بهتر است در منزل،شكلات و شیرینی نگه ندارید تا به این ترتیب، دسترسی دائمی كودكان به این نوع مواد كاهش یابد. از دادن شكلات و شیرینی به عنوان جایزه یا تغذیه به كودكان خودداری كنید.
دکتر کاظمزاده، مصرف بی رویه تنقلات كم ارزش را یكی دیگر از مشكلات دانشآموزان بیان کرد و افزود: متاسفانه بعضی از تنقلات تجارتی مانند انواع پفك و چیپس به طور بیرویه از سوی كودكان و دانشآموزان مصرف میشوند.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه یاد آور شد: مصرف پفك به ویژه قبل از وعده های غذایی به دلیل ایجاد سیری كاذب، كودكان را از خوردن غذاهای اصلی كه باید مواد مغذی مورد نیاز رشد كودك تامین كنند، باز میدارد. از سوی دیگر نمك، ذائقه كودك را به خوردن غذاهای شور عادت میدهد.
وی افزود: همواره به والدین توصیه میكنیم که كودكان را به مصرف تنقلات سنتی مثل نخودچی و كشمش، گردو، بادام،پسته، گندم برشته، برنجك، عدس برشته شده، توت خشك، انجیر خشك و برگه ها تشویق كنند و سر سفره به جای نوشابه، برای افراد خانواده از دوغ استفاده كنند.
دکتر کاظمزاده، میزان انرژی مورد نیاز كودكان مدرسه ای را به علت تفاوت در اندازه بدن، میزان تحرك و سرعت رشد، متفاوت برشمرد و اظهار کرد: اگر انرژی مورد نیاز كودكان از طریق كربوهیدرات و چربی تامین نشود، پروتئینی كه باید صرف رشد و ترمیم بافت های بدن شود، برای تامین انرژی به مصرف میرسد.
وی شایعترین كمبودهای ویتامینی در این دوران را كمبود ویتامین A و D و شایعترین كمبودهای املاح، كمبود ید، آهن و كلسیم بیان و تاکید کرد: هویج، منبع ارزانی از ویتامین A است و والدین میتوانند از آن در برنامه غذایی روزانه كودک شان استفاده كنند.
دکتر کاظمزاده به اهمیت دریافت مقادیر كافی كلسیم از طریق برنامه غذایی روزانه در سنین مدرسه و بلوغ برای حفظ تراكم طبیعی استخوانها و جلوگیری از پوكی استخوان در بزرگسالی اشاره کرد و افزود: بستنی و شیر پاستوریزه، منبع خوبی از كلسیم هستند و مصرف آن ها در میان وعده كودكان در تامین بخشی از كلسیم مورد نیاز كودكان موثر است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه، نان و پنیر را میان وعده مناسب دیگری برای تامین كلسیم برشمرد كه همراه سبزی، گوجه فرنگی، خیار یا گردو، یك میانوعده سالم و مغذی برای دانش آموزان به شمار میرود.
دکتر کاظم زاده با اشاره به نقش پر اهمیت خانواده ها در تامین تغذیه دانش آموزان اظهار کرد: تغذیه دانشآموز از هر جا كه تهیه شود، نوع و كیفیت آن مهم است. این كیفیت تنها مربوط به مدرسه نیست. تغذیه چه در خانه، چه در مدرسه و چه در راه مدرسه باید مورد توجه قرار گیرد و این مساله تنها از طریق آموزش صحیح به خانواده ها امكان پذیر است.
توجه به تغذیه فرزندان از مهمترین وظایف والدین است، زیرا فرهنگ و عادات غذایی در خانه شكل می گیرد و در مدرسه تثبیت می شود.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه تاکید کرد: نمی توان كودكان را از خرید مواد خوراكی در راه مدرسه منع كرد، ولی میتوان آن ها را متقاعد كرد تا از مصرف مواد مضر برای بدن شان خودداری كنند كه این امر میتواند با عرضه ی غذاهای مناسب بر سر سفره در خانه آغاز شود و در مدرسه ادامه یابد.
دکتر کاظم زاده در ادامه به بوفه مدارس اشاره کرد و گفت: بهداشت بوفه مدارس، سلامت فروشندگان بوفه و مواد غذایی موجود در آن موضوعی است كه در سلامت دانشآموزان كه در واقع مشتریان بوفه ها هستند، تاثیر زیادی دارد و توجه به آن، در واقع توجه به سلامت نسل جوان و آینده ی كشور است.
وی بابیان اینکه متاسفانه والدین از خصوصیات بوفه استاندارد، ویژگی های خوراكی هایی كه در آن عرضه می شود و یا اینکه بوفه ها چه باید داشته باشند اطلاعی ندارند افزود: بوفه قسمتی از تشكیلات یك مدرسه است، پس نظارت مدیر مدرسه روی این بخش ضروری است. همچنین وزارت بهداشت با فرستادن ماموران بهداشت به مدارس می تواند از بسیاری از بیماری هایی كه ممكن است از طریق مواد غذایی ناسالم به دانشآموزان سرایت كند، جلوگیری به عمل آورد.
انتهای پیام/ ش