به گزارش خبرنگار دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور روز چهارشنبه در پایان سفر به نیویورک برای شرکت در هفتاد و دومین مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در نشستی خبری با رسانه های بین المللی گفت: ملت ایران در یک انتخابات بسیار پرشور و رقابتی در ایران در انتخابات ریاست جمهوری راه جدید ۴ ساله خودشان را انتخاب کردند و در این راه خواهان روابط گسترده با جهان، توسعه و پیشرفت در داخل کشور و ثبات، امنیت و آرامش در کل منطقه هستند.
رییس جمهور افزود: دولت دوازدهم موظف است این اهداف را دنبال کند و سفر بنده به نیویورک و شرکت در اجلاس عمومی سازمان ملل متحد، برای این بود که همین اهدافی را که ملت در انتخابات اعلام کردند، دنبال کنیم.
روحانی اظهار داشت: در گفتگوهایی که با سران کشورهای مختلف اروپایی، آسیایی، آمریکای لاتین و دیگر نقاط داشتیم، اولین مسأله توسعه روابط اقتصادی ایران با کشورهای دوست بود. بعد از برجام فضای بسیار مناسبی برای گسترش روابط ایران با کشورهای دیگر بویژه در زمینه اقتصادی، فراهم شده است.
رییس جمهور با بیان اینکه دنبال آن هستیم از این فضا با سیاست برد – برد به نفع دو طرف، روابطمان را با کشورهای دوست پیش ببریم، تصریح کرد: خوشحالیم بعد از برجام میلیاردها دلار در ایران از طریق شرکتهای خارجی سرمایه گذاری شده و دهها میلیارد دلار اعتبار از طرف بانکهای بزرگ خارجی تأمین شده است و فضای اقتصادی خود ایران هم فضایی است که به ما نشان میدهد مردم به آینده امیدوارند.
روحانی خاطرنشان کرد: بر اساس بررسی های بانک مرکزی ایران، این واقعیت گویاست که مردم به ۴ سال آینده بسیار امیدوارتر از سالهای گذشته هستند. مرکز آمار ایران نیز در بررسیهای خود اعلام کرده که در سه ماهه اول امسال، نسبت به سه ماهه مشابه سال گذشته ۷ درصد رشد اقتصادی داشتیم و این رشد در تمام بخشهای مختلف بوده است.
رییس جمهور گفت: سالهای گذشته به خاطر رکود در بخش مسکن نگران بودیم و خوشحالیم که این بخش هم از رکود خارج شده است. همه بخشهای اقتصادی در ایران بحمدالله در مسیر توسعه و رشد قرار دارند و ما میخواهیم از فضای بینالمللی برای رشد و توسعه استفاده کنیم.
روحانی تاکید کرد: البته کاملا متوجه این مسأله هستیم که رشد و توسعه ایران بدون ثبات و امنیت در منطقه و بدون مبارزه با تروریسم امکانپذیر نیست. اینجاست که میگوییم توسعه با امنیت و آرامش، همبستگی و پیوستگی دارد. لذا در دولت گذشته و این دولت همه تلاشهای ما برای کمک به کشورهای منطقه و مردم کشورهای منطقه برای مبارزه با تروریسم بوده است.
رییس جمهور افزود: جمهوری اسلامی ایران در مقام عمل نشان داده که برای مبارزه با تروریسم بسیار جدی است و از همه توان خودش استفاده میکند. این مورد اذعان دولتهای همسایه ما است. عراق، سوریه، لبنان و همه آنهایی که یاری شان کردیم تا بتوانند به امنیت و ثبات مطلوب خودشان برسند.
وی اظهار داشت: بسیار خوشحالیم که شهرهای بزرگ عراق و سوریه از دست داعش خارج شده و یک امنیت نسبی برقرار شده است. همچنین با کمک ایران، ترکیه و روسیه و با کمک دولت سوریه آتش بسی برقرار شده و تلاش خواهیم کرد این آتش بس را ادامه دهیم و در مراحل بعدی ایجاد یک حکومت در سوریه با انتخابات آزاد خود مردم را دنبال خواهیم کرد.بنابراین این دو هدف برای ما حائز اهمیت است.
روحانی خاطرنشان کرد: در همه گفتگوها با سران کشورها، هم روابط دو جانبه و توسعه روابط اقتصادی، علمی و فرهنگی مطرح بوده و هم بحث منطقه و در این راستا همه تلاش خودمان را انجام خواهیم داد.
رییس جمهور با اشاره به اوضاع میانمار اظهارداشت: در هفتههای گذشته منطقه آسیا با یک فاجعه جدید در میانمار مواجه شده و ۴۰۰ هزار نفر از مردم روهینگیا از خانه و زندگی خودشان آواره شدند و خانه های آنها به آتش کشیده شده و ناچار شدند به بنگلادش مهاجرت کنند.
روحانی اضافه کرد: دیروز نخستوزیر بنگلادش در جلسهای که در سازمان ملل نسبت به موضوع میانمار از طرف کشورهای اسلامی تشکیل شده بود، اعلام کرد که غیر از ۴۰۰ هزار نفر هفتههای اخیر، در ماههای اخیر هم ۴۰۰ هزار نفر دیگر به بنگلادش مهاجرت کردند که مجموع این جمعیت ۸۰۰ هزار نفر است.
رییس جمهور گفت: برای ما از لحاظ انسانی بسیار مهم است که مردم فقیر میانمار آواره شدند و باید به آنها کمک کرد. فشار بر دولت میانمار یکی دیگر از اهدافی بود که در این سفر دنبال شد و خوشحالیم که سازمان همکاریهای اسلامی موفق شد جلسهای در این زمینه در محل سازمان ملل برگزار کند و اقدامات بعدی را هم دنبال خواهیم کرد.
روحانی در ادامه در پاسخ به سوال آسوشیتدپرس درباره نوع پاسخ ایران نسبت به نقض برجام و تهمت های آمریکا درخصوص حمایت ایران از تروریسم گفت: برجام یک توافق دسته جمعی بین ۷ کشور است که مورد تأیید و حمایت کشورهای دیگر بوده است. یعنی غیر از سه کشور اروپایی، نماینده کشورهای اروپایی در این مذاکرات شرکت کرده و هم کل اتحادیه اروپا حامی این توافق بودند. بنابراین سی و چند کشور در این توافق مشارکت داشتند.
رییس جمهور اضافه کرد: برجام توافقی بوده که بخاطر اهمیت مذاکراتش و بخاطر دقت برای تدوین بندهای مربوط به این توافق، حصول آن ماهها به طول انجامیده است و همه کشورها به اتفاق آراء به این توافق دست یافتند و به دنباله آن شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه ۲۲۳۱ از این توافق حمایت کرد. بنابراین توافق برجام یک توافق دو جانبه نیست، بلکه توافقی است که توسط شورای امنیت سازمان ملل تأیید شده است.
روحانی تصریح کرد: برجام نقش بسیار زیادی در امنیت جهانی و در امنیت منطقه ما دارد. به نظر ما هر کشوری که آغازکننده نقض این توافق باشد، هم در کنار اینکه تعهد اخلاقی و حقوقی خود را زیر پا گذاشته، بیتردید راه انزوا را برای خود انتخاب کرده است.هیچ کشوری در دنیا نیست که با آن مخالف باشد .در نطقهای مجمع عمومی سازمان ملل هم دیدید که فقط دو نفر بودند که نسبت به این توافق خوشحال نبودند و یا میگفتند مایه شرمساری آنها است. از این دو نفر که بگذرید بیش از ۱۹۰ کشور دنیا هر کس در اینجا صحبت میکند، خواهد گفت این بهترین توافق است.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: عقل و مصلحت جهانی این را خواهد گفت. موضوع عدم اشاعه و پشتیبانی از انپیتی، همین را خواهد گفت. زمینهسازی برای توسعه روابط در منطقه و جهان، همین را میخواهد. من نمیدانم هر کشوری از این توافق خارج شود چه سودی برای او دارد؟ جز رسوایی، هیچ چیز دیگری برای او نخواهد بود.
رییس جمهور تاکید کرد: اگر دولت آمریکا از این توافق خارج شود، بیتردید توسط ملت آمریکا، اتحادیه اروپا و توسط کل کشورهای جهان محکوم خواهد شد و حتی متحدین آمریکا جرأت نخواهند کرد که در این زمینه از آمریکا حمایت کنند، چرا که زیر پا گذاشتن این تعهد چیزی نیست که از آن حمایت کنند.
روحانی با بیان اینکه این اقدام جز خوشحال کردن یک رژیم منفور در منطقه هیچ کس دیگری را خوشحال نمی کند که دولت جدید آمریکا بخواهد در این زمینه قدمی بردارد، گفت: از منظر منطق، عقل، مصلحت و سیاست فکر نمی کنم که آمریکا به این کار دست بزند، ولو اینکه در این زمینه شعار داده و شعار میدهد و خواهد داد. ولی اگر تحت هر شرایطی آمریکا از این تعهد خارج شود معنایش این است که دست ایران برای هرگونه انتخاب باز گذاشته شده است.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: اگر کسی از این تعهد خارج شود و این تعهدات را نقض کند به معنای آنست که دست ما به طور کامل برای هر اقدامی که به مصلحت کشورمان بدانیم باز و موانع پیش روی ما برداشته شده و در داخل کشور راجع به آن تصمیم خواهیم گرفت.
روحانی اظهار داشت: اگر مقامات جدید آمریکا فکر میکنند نقض برجام به فشار بر ایران منتهی خواهد شد، کاملاً در محاسبات سیاسی خودشان اشتباه کردند. خروج آمریکا از برجام هیچگونه فشاری را به ایران وارد نخواهد کرد بلکه جایگاه ایران در سطح جهان بهتر از گذشته خواهد شد و دولت آمریکا تحت فشار افکار عمومی جهان در این زمینه قرار خواهد گرفت. ما در این زمینه قبلاً در تهران، گفتگو کرده و در آینده هم گفتگو میکنیم. کما اینکه برای شرایط مختلف پیشبینیهای لازم را انجام دادیم و دست ما برای انتخاب کاملاً باز است.
رییس جمهور با اشاره به موضوع تهمت به ایران در موضوع تروریسم، افزود: البته این اتهام، اتهام جدیدی نیست، در گذشته هم برخی این اتهامات را علیه ایران مطرح کرده اند. اما سوال اینست که چه دولتهایی القاعده را بوجود آوردند؟ چه کسانی طالبان را درست کردند؟ چه کسانی از داعش حمایت کردند؟ چه کشورهایی نفت غصب شده که مربوط به مردم سوریه بوده از داعش خریداری کردند؟ چه کسانی بودند موزههای غارت شده عراق و اشیاء نفیسش را خریداری کردند؟ و چه کسانی بودند که از روز اول در برابر القاعده، طالبان و داعش ایستادند، جنگیدند و مقابله کردند و بغداد، دمشق و موصل و ده ها شهر دیگر را از دست داعش نجات دادند.
روحانی تصریح کرد: پاسخ به این سوال روشن میکند، آنچه رییس جمهور آمریکا دیروز در نطق خود گفته با واقعیتها تا چه حد منطبق است و چه مقدار از این حرفها واهی، بیدلیل و بیاساس است.
رییس جمهور با بیان اینکه امروز کشورهای منطقه با معضلات بسیار زیادی، مواجهند، گفت: آمریکا به افکار عمومی ملت های جهان بگوید که برای منطقه چه کار کرده است؟ بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر تا امروز که آمریکا مدعی بوده با تروریسم مبارزه کرده، جز اینکه تروریسم را توسعه داده، چه اقدام دیگری کرده است؟ آیا افغانستان، عراق و دیگر کشورهای منطقه امنتر شده است؟ یا شرایط بدتری را برای مردم منطقه به ارمغان آوردند؟
روحانی اظهار داشت: ملت آمریکا باید از دولت آمریکا بپرسد چه مقدار از مالیات مردم این کشور، برای جنگ طلبی آمریکا در منطقه خرج شده است. بنابراین کسی که به منطقه ما لشکرکشی کرده و جنگ راه انداخته و گروههای تروریستی را پرورش داده و بوجود می آورد در جایگاهی نیست که نسبت به ایران چنین اتهاماتی را بزند.
رییس جمهور ادامه داد: دولتمردان آمریکا باید نسبت به اتهامات واقعی که به خود این دولت وارد است، پاسخگو باشند.
روحانی با اشاره به اینکه ملت ایران قربانی تروریسم بوده و ۱۷ هزار نفر از مردم بیگناه ما قربانی تروریسم شده اند، افزود: ما ملتی هستیم که از روز اول با تقاضای مردم و دولت عراق و سوریه به کمک آنها شتافتیم و همواره در خط مقدم مبارزه با تروریسم بوده و خواهیم بود.
رییس جمهور در پاسخ به سوال شبکه سی بی اس مبنی بر اینکه آیا دولت شما حاضر است با دولت ترامپ در چارچوب دیپلماتیک جدید و کاملاً جدا از چارچوب فعلی برجام دیدار کند و آیا این واقعبینانه است یا نه؟ اظهار داشت: به نظرم واقعبینانه نیست به دلیل اینکه، سالها درباره یک توافق صحبت کردیم و در سالهای اخیر مذاکرات بسیار پیچیده و گستردهای را با کشورهای ۱+۵ و از جمله آمریکا داشتیم و بعد از اینکه سالها مذاکره کردیم به یک توافق رسیدیم، حالا امروز آمریکاییها بهانهجویی میکنند برای اینکه از این توافق فاصله بگیرند.
رییس جمهور اضافه کرد: چه دلیلی دارد تا درباره موضوع دیگری با اینها صحبت کنیم. نه ما حاضر نیستیم در موضوع دیگر صحبت کنیم. به نظر من اگر آمریکا این تعهد را زیر پا بگذارد، هیچ کس و هیچ ملت مستقلی در سراسر دنیا حاضر نیست با آمریکا حرف بزند.
روحانی تصریح کرد: وقتی کشوری تعهد حقوقی و اخلاقی خودش را به صراحت زیر پا میگذارد، حرف زدن و صحبت کردن و مذاکره کردن به معنای اتلاف وقت خواهد بود، به اضافه آنکه دیروز آقای ترامپ به ملت ایران اهانت کرده و قبل از هر چیز منتظر هستیم از مردم ایران عذرخواهی کند.
رییس جمهور در ادامه در پاسخ به سوال شبکه پرس تی وی مبنی بر اینکه رهبران اروپایی گفتهاند خیلی مهم است که داخل چارچوب برجام بمانند، در نظر جنابعالی وقتی با رییس جمهور فرانسه دیدار داشتید و دیگر رهبران، آنها چه میزان نفوذی دارند که بتوانند دولت آمریکا را قانع کنند که بر عهدش بماند، اظهارداشت: در مذاکراتی که با رهبران اروپایی داشتیم از جمله دو کشوری که در مذاکرات ۱+۵ حضور داشتند، یعنی آقای مکرون و خانم می و همچنین با دیگر رهبران اروپایی از قبیل بلژیک، نروژ و سوئد، تأکید همه آنها بر این بوده که برجام بهترین توافق ممکن بوده که انجام گرفته است.
روحانی تصریح کرد: باید این توافق حفظ شود و ما همه تلاشمان را انجام خواهیم داد تا این توافق باقی بماند. هیچ راهحل دیگری غیر از برجام وجود نداشته برای اینکه این مسأله پیچیده و مهم حل و فصل شود. بنابراین اروپاییها به صراحت از برجام حمایت میکنند و در مذاکراتشان با من گفتند که به آمریکا هم نظراتشان را به صراحت اعلام کردند و خواستند که آمریکا به این توافق پایبند باقی بماند.
رییس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار گاردین درخصوص اینکه اگر ایالات متحده از توافق برجام خارج شود ،آیا بقیه امضاء کنندگان بدون ایالات متحده میتوانند داخل این چارچوب بمانند و آیا این واقعبینانه خواهد بود؟ اظهارداشت: فکر میکنم الان زود است درباره این گونه سوالات بحث کنیم. تقدم همه ۱+۵ و خود ایران بر این است که این توافق مهم حفظ شود چون به نفع همه است. اما اینکه اگر حفظ نشود چه خواهد شد، موضوعی است که به طور طبیعی هم ما داریم بررسی میکنیم، هم اتحادیه اروپا و دیگر شرکای ما در این زمینه بحث دارند. در آن شرایط خود به خود تصمیم مقتضی در این زمینه اتخاذ میشود.
رییس جمهور در پاسخ به سوالی درباره اهمیت جاده ابریشم و چگونگی تامین منافع اقتصادی گفت: درباره موضوع جاده ابریشم و طرحهای جدیدی که چین در این زمینه دارد، چند بار با آقای رییس جمهور چین و سایر مقامات چینی گفتگو کردیم. ایران علاقمند است در این طرح سهم و مشارکت خود را داشته باشد. جاده ابریشم جدید میتواند برای منافع اقتصادی همه کشورهایی که در گذشته جزئی از این مسیر بودند و یا امروز، باعث یک تحول اقتصادی بسیار مثبتی باشد. ما از این طرح استقبال میکنیم و در این زمینه با مقامات چینی صحبت کردیم و طرحهایی داریم و ادامه خواهیم داد.
انتهای پیام/