حسین فروزان مدیر عامل سازمان منطقه آزاد ماکو در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه؛ اظهار کرد: با توجه به جایگاه پژوهش های باستان شناسی در شناخت میراث فرهنگی و معرفی هویت تاریخی و فرهنگی منطقه در مقیاس ملی و جهانی و همچنین در چهارچوب تفاهم نامه همکاری های مشترک مابین سازمان منطقه آزاد ماکو و میراث فرهنگی آذربایجان غربی عملیات اجرایی فصل اول از کاوش های باستان شناسی و خواناسازی مجموعه تاریخی سنگر با مجوز پژوهشکده باستان شناسی از دهم شهریور ۹۶ به مدت ۲۵ روز آغاز شده تا زمینه برای معرفی بیشتر تاریخ و هویت این سایت تاریخی فراهم شود.
حسین فروزان، با اشاره به اینکه دخمه فرهاد یا مجموعه تاریخی سنگر با شماره ۸۰۳ در سال ۱۳۴۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، اضافه کرد: قلعه سنگر در جبهه شمالی دارای اتاقک هایی در دل سنگ می باشد و از طریق پله های حجاری شده دسترسی آن به بخش فوقانی (قلعه) میسر گردیده است.
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد ماکو ادامه داد: اولین بار این محوطه تاریخی قبل از انقلاب توسط پروفسور کلایس آلمانی کاوش گردیده و بعد از انقلاب اسلامی ایران بهمن کارگر، کاوش ها را ادامه دادند که کاوش آتی سومین کاوش مطالعه شده و کارشناسی خواهد بود.
فروزان گفت: مجموعه تاریخی سنگر مربوط به اقوام هنرمند ایرانی اورارتورها می باشد که پایتخت اصلی شان در وان ترکیه و یکی از بزرگترین آثار آنها بسطام نیز در چایپاره واقع شده است.
وی اضافه کرد: اورارتورها در حجاری معابد و مقابر در دل صخره سنگ ها و ایجاد کانال های آب رسانی مهارت خاصی داشته اند.
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد ماکو با تاکید بر اینکه مجموعه سنگر ماکو، شیدی پلدشت و آی گون چالدران موسوم به داش کلیسا و مقبره چیرکندی چایپاره ، قره قالای شوط و غیره از آثار مشهور این امپراتوری است که در شمال غرب فلات ایران نیز حکمرانی می کردند و نهایتاً در ستیز با مادها تضعیف شدند تصریح کرد: اورارتورها از حدود ۱2۰۰ قبل از میلاد تا ۶۵۰ قبل از میلاد حکومت داشته اند.
گفتنی است، در سال گذشته نیز فصل اول مطالعات و کاوش های باستان شناسی در قلعه تاریخی ماکو آغاز شده است و فصل جدید این مطالعات و کاوش ها امسال ادامه دارد.
انتهای پیام/م