دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: امروز مدعیان سینه چاک حقوق بشر مانند آمریکا‌ بی آبرو شدند.

امروز مدعیان سینه چاک حقوق بشر بی آبرو شدندبه گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در نشست خبری که امروز (سه شنبه) برگزار شد، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران تجربه انقلابی ملت ما است و نباید فراموش کنیم از این تجربه جریانی به نام جمهوری اسلامی براساس عقلانیت اسلامی تشکیل شد و این نظام از لحاظ مشروعیت دارای پایه و اساس تفکر انبیا و پایه دموکراسی است.

وی افزود: دموکراسی یک تجربه قدیمی بشر است و تا به امروز تجربه‌های مختلف دموکراسی را بشر آزمایش کرده است.

*جمهوری اسلامی بزرگ ترین دموکراسی غرب آسیا است

لاریجانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی بزرگ ترین دموکراسی غرب آسیا است. جهان نمی توانست دموکراسی که بر پایه اسلام در کشور ما اجرا می شود ببیند که در جهان حاکم است.

دبیر ستاد حقوق بشر ادامه داد: در شرایط امروز مدعیان سینه چاک حقوق بشر در دنیا بی اعتبار شدند به عنوان مثال آمریکا که پر ادعا‌ترین کشور در موضوع حقوق بشر است، اما کارنامه‌ای فاجعه بار در اجرای حقوق بشر دارد و زمانی که ترامپ با یک معامله ۵۰۰ هزار میلیاردی کشور عربستان را که یک کشور ابتدایی و قرون وسطایی است و داعش را تشکیل داده و کودک کش است را مدافع حقوق بشر معرفی می‌کند، باید به حقوق بشر این کشور‌ها پی ببریم.

دبیر ستاد حقوق بشر گفت: کشور فرانسه که ادعای حقوق بشری را دارد می‌بینیم که این کشور محل پذیرایی گروهی از منافقان شده است.

لاریجانی با بیان اینکه باید محیط حقوق بشری خود را خوب بشناسیم، گفت: کشور ما را تحت عناوین مختلفی از جمله صدور برخی احکام برای متهمان تحریم می‌کنند که البته باید تاکید کرد که این مسائل همه بهانه است و مسایل دیگری وجود دارد.

لاریجانی درباره تعرض‌ها به جمهوری اسلامی گفت: رهبر انقلاب صراحتاً بر حمایت از حقوق عامه و آزادی‌های مشروع تأکید کردند. دلیل تعرض به جمهوری اسلامی، مواردی مثل حکم یک قاضی یا عملکرد یک دستگاه امنیتی نیست بلکه ما یک دکترین مقابله با هژمونی آمریکا راه انداختیم که موفق بوده و اینها از دست این ناراحت هستند.

وی افزود: در واقع جمهوری اسلامی در معرض تعرضات مختلف بوده است. امروز یکی از اضلاع تعرضات، تعرض اقتصادی است؛ معلوم شد که تحریم‌ها ربطی به هسته‌ای نداشت. با مصوبه‌ای که سنا داشت، هر تحریمی که با برجام برداشتیم، از در دیگر برقرار می‌شود. میدان دیگر، تعرض امنیتی و اعزام تروریست‌ها است. تعرض دیگر، تعرض فرهنگی و فکری در میدان فضای نرم است. حقوق بشر در این میدان تهاجم قرار دارد بنابراین نباید فکر نکنیم که مسئله حقوق بشر یک میدان مجزا است.

لاریجانی درباره مکانیزم یو پی آر گفت: غربی ها درصدد بودند این مکانیزم موفق نشود. دکتر غریب آبادی که معاون بین الملل ستاد است، مکانیزم یو پی آر را دنبال می کند و اخیرا هم سنتی را راه انداخیتم که گزارش میان دوره ای هم بدهیم. کشورهای غربی، آمریکا و اسرائیل دوست دارند این مکانیزم برچیده شود اما یکی از دستاوردهای جمهوری اسلامی، راه اندازی این مکانیزم است. ایران یکی از فعال ترین کشورهای دنیا در مسایل حقوق بشر است.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: حقوق بشر باید یک میدان عمومی باشد و هست. ما نزدیک به یک هزار سازمان مردم نهاد حقوق بشری داریم که حمایت شان می کنیم و دوست داریم کارهای شان گسترش یابد.

وی  افزود: جمهوری اسلامی مواضع خود را بر اساس اسلام تنظیم می کند و تفکر حقوق بشری ما بر اساس مکتب اهل بیت است و این را صریحاً اعلام می کنیم و در دنیا هم این تفکر پایه موضع گیری های ما است.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با بیان اینکه حقوق بشر باید یک میدان عمومی باشد و هست، تصریح کرد: ما نزدیک به یک هزار سازمان مردم نهاد حقوق بشری داریم که حمایت شان می کنیم و دوست داریم کارهای شان گسترش پیدا کند.

لاریجانی در خصوص ستاد حقوق شهروندی گفت: در زمان آیت الله شاهرودی قانون حقوق شهروندی در مجلس تصویب شد و امروز در سال هزاران شکایت در ارتباط با مسائل حقوق شهروندی به قوه قضاییه می رود اما متاسفانه کار خبری رسانه ای خوبی در این حوزه تا کنون انجام نشده است. ستاد حقوق بشر هم در مواردی که شکایتی برسد، با دقت پیگیری می کند و پرونده های متعددی داریم اما چون غالبا مسائل خصوصی مردم بوده، خبری نکردیم.

وی ادامه داد: رهبر انقلاب روز گذشته بر مسئله حقوق عامه آزادی های مشروع تاکید داشتند و امیدواریم با کمک دولت و مجلس بتوانیم این زمینه ها را مطرح کنیم.

دبیر ستاد حقوق بشر در پاسخ به سوال که ستاد حقوق بشر در تبیین حقوق بشر اسلامی چه اقداماتی انجام داده است،گفت: مسائل جاری را بر معیار اسلامی ارزیابی و موضع گیری می کنیم و فعالیت خوبی را با علمای حوزه و دانشگاهیان ساماندهی کردیم تا کشف نقاط زیبای تفکر اسلامی درباره حقوق بشر را تقویت کنیم.  


لاریجانی با اشاره به اینکه حقوق بشر لایه های مختلف عمومی و فنی دارد،افزود: ما با دولت ایتالیا توافق کردیم که جلساتی را درباره حقوق بشر تشکیل دهیم. در هر جلسه یک موضوع انتخاب می‌شود و بعید مبانی فقهی مان مورد بررسی قرار می گیرد. یکی از این جلسات درباره موضوع حقوق متهم بود. یکی از نکات مهم در معیار حقوق بشر، حقوق متهم و ملموس بودن این حقوق است. حول این محور جلسه تفسیری داشتیم و قضات ما مجموعه قوانین مربوط به حقوق متهم در جمهوری اسلامی را مطرح کردند و برای آنها شگفت انیز بود و می گفتند فکر می کردیم سیستم قضایی شما مثل عربستان است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه در درباره دیدار رهبر انقلاب با مسئولان قضایی و تاکید ایشان برای پیگیری برخی پرونده های بین المللی مثل پرونده شیخ عیسی قاسم گفت: این بحث مربوط به مشورعیت و صلاحیت محاکم ما از نظر شرعی است. محاکم جمهوری اسلامی باید محل تظلم خواهی تمام مظلومان جهان باشد. اینکه تا چقدر اجرای حکم داشته باشد، بحث دوم است و نفس صدور حکم اهمیت دارد.


لاریجانی تاکید کرد: بخشی از این موارد نیز صدور احکامی علیه ایران در آمریکا و کشورهای غربی است. اموال ما را به دلایل واهی مصادره و شهروندان ما را بازداشت می کنند که قوه قضاییه باید پیگیری کند و چند شعبه برای این امر تشمیل شده و ستاد حقوق بشر با تشکیلات دادگستری همکاری خوبی دارد و به نظرم دستگاه دیپلماسی هم در این امر باید فعال شود تا در سال 96، اقدامات چشمگیرتری داشته باشیم.


دبیر ستاد حقوق بشر گفت: پرونده کسانی که در حملات شیمیایی مصدوم یا در حملات تروریستی مجروح شدند، از جمله پرونده های مهمی است که پیگیری شده است.

وی در پاسخ به سئوالی در خصوص تحولات کشورهای اسلامی، آینده نگاه همکاری های حوزه حقوق بشر در این کشورها و اینکه آینده حقوق بشر در این کشورها به سوی وحدت است یا واگرایی گفت: ما نباید همکاری در جهان اسلام را به روابط دولتی محصور کنیم. حقوق بشر مورد توجه ملت هاست. حقوق بشر یک موضوعی است که ملت ها به آن علاقه دارند. فعالان حقوق بشر و متفکرین ما با مسلمانان بلاد اسلامی و غیر اسلامی باید روابط تگاتنگ داشته باشند. نباید ببینم عربستان که یک رژیم کریه است، درباره حقوق بشر چه می گوید بلکه حقوق بشر مورد علاقه همه ملت هاست و میدان عمل ما در این حوزه گسترده است. میدان عمل و همگرایی ما در حزوه حقوق بشر در جهان اسلام بسیار زیاد است.

دبیر ستاد حقوق بشر در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اينكه دو سال از فاجعه منا گذشته و ظاهرا هنوز حق ایرانی ها از عربستان گرفته نشده و اینکه آیا ستاد در این حوزه اقداماتی داشته است یا خیر گفت: جنایتی که رژیم صعودی در منا مرتکب شد جبران پذیر نیست و لکه ننگی بر پیشانی این رژیم خواهد بود اما برای استیفای حقوق ملت مان چند خط کاری داریم. ما انتظار داریم تشکیلات دیپلماسی ما مطالبه گری قوی کند و دوم اینکه این قضیه در مجامع بین المللی مطرح شود. بحث دیگر پیگرد آنها در محاکم خودمان است که در این حوزه دستگاه قضایی مشغول است و فکر می کنم با تاکیدی که رهبر انقلاب داشند، بخشی از این احکام امسال صادر شود.

 لاریجانی در خصوص وضعیت حقوق بشر زندانیان سیاسی نیز اقدام کردید که گفته می شود برخی در میان زندانیان مواد مخدر نگه داری می شوند، بیان داشت: نکته اول این است که ما در کشورمان عنوانی به اسم زندانی سیاسی نداریم. البته اگر قانون جرم سیاسی نهایی شود ممکن است این اتهام در سیستم ما وارد شود. بنابراین کسانی که مورد پیگیرد قرار گرفته اند تحت عنوان جرایم سیاسی نبوده است. مواردی که ما داریم هیچ کدام مبتنی بر قوانین جاری ما نیست و قانون جدید که ابلاغ شده مصداق عملی نداشته است. بنابراین اصطلاح جرم سیاسی اصطلاح درستی نیست و این اصطلاح را غربی ها بکار می برند تا برچسب سیاسی کار خود را انجام دهند.

 وی افزود: دسته بندی متهمان ما خیلی دقیق است و هیچ وقت ما متهمان را برای آزار دهی در کنار بقیه نگه نمی داریم و این اتهام بدی است که به مجموعه دستگاه قضایی زده می شود. ما درباره ملاقات و مرخصی زندانیان خیلی چارچوب بسیار مشخص و منعطف داریم. برای ستاد حقوق بشر، حقوق متهم یک محور است و اگر کسی به ما مراجعه کند، ستاد حقوق بشر در این زمینه هیچ کوتاهی نمی کند و با آغوش باز پیگیری می کند.

دبیر ستاد حقوق بشر تاکید کرد: آزادی بیان و آزادی فعالیت های اجتماعی از برکت های جمهوری اسلامی بوده است و باید از این آزادی ها پاسداری کنیم و باید چارچوب آزادی ها را در سیستم قانونی خود بشناسیم و آنها را در مسیر منافع ملی بکار بگیریم. میدان تعرض نرم، امروز یکی از میدان های وسیع تهاجم آمریکاست. میدان نرم سوء استفاده از امکانات رسانه ای است البته جریان موج اطلاع نما یا فیک، امروز با یک معارضه تقلبی دیگر مواجه است. آقای ترامپ خودش یک مصداق کامل فِیک و جعل است و سیستم تمدن غربی بعید است بتواند از این زنجیره فیک ها خارج شود. ما در میدان نرم نباید به تعرضات آمریکا میدان بدهیم.

 لاریجانی با اشاره به دکترین آتش به اختیار که توسط رهبر انقلاب مطرح شد گفت: در فضای نرم هر فرد می تواند میدان وسیعی از فعالیت داشته باشد و این جنبه مثبت از فضای نرم است. طبیعتا این احتیاج به فرهنگ و آموزش دارد. در این مسیر از انتقاد و فحش به خودم ناراحت نمی شود و ترجیح می دهم فحش باشد تا اینکه هیچ صدای نباشد. این دکترینی که رهبری اعلام کردند برای همه است و هر کسی که بلد است باید به میدان بیاید و بتوانیم جلوی هژمونی آمریکایی را بگیریم.

وی تاکید کرد: مجازات در اسلام برای انتقام نیست برای پیشگیری است و اصلا مجازات چیز شیرینی نیست. همیشه از اینکه شهروندی به خاطر خطا مجازات می شود، باید غمکین باشیم و بدترین مجازات ها می تواند اعدام باشد. قصاص یک موردی است که برای ما تضمین بودن است. اعدام به مواد مخدر جزو تعزیرات و بر اساس قانون است.
همراه با بخش زیادی از دوستان و قضات در سیستم قضایی ریاست قوه قضاییه بر این عقیده هستیم که ضمن اینکه این حجم اعدام ها بی خاصیت نبوده اما ذخاصیت اش در حد انتظار نبوده و باید تجدیدنظر کنیم و این به معنای حذف اعدام نیست و به نظرم این تئوری خوبی است و خوشحالم مجلس به آن پیوسته است و همکاران ما در ستاد کاملا با آن همگام هستند و امیدوارم طرح بهتری تصویب شود.

دبیر ستاد حقوق بشر گفت: بنابراین در داخل نظام همیشه درباره این حکم سنگین تردید بود و فکر می کنم طرح نمایندگان مجلس که با همکاری قوه قضاییه و ستاد تدوین شده، یک گام مثبت است و اعدام راجع به قصاص هم مورد تعرض است. اتفاقا قصاص آن اعدامی نیست که غربی ها فکر می کنند و قصاص یکی از حقوق های شخصی افراد است و قرآن کریم، عفو را به گذشت اولویت داده است و لذا ستاد دیه پیدا شده و تحرکات وسیع دیگری پیدا شده است. ستاد حقوق بشر هم در این زمینه فعالیت های بسیار خوبی دارد.

 لاریجانی بیان کرد: ما احساس شادی می کنیم که فردی از اعدام نجات یابد. بنابراین این قانون بسیار آبرومند جمهوری اسلامی و اسلام مورد تعرض است در حالیکه ما قصاص را نمونه ای می دانیم تا سایر کشورها هم به آن اقتدا پیدا کنند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا به خانواده شهدای منا دیه تعلق می گیرد، گفت: اگر در بهترین حالت فرض کنیم که حادثه منا از پیش طراحی نشده بود، شرعا و قانونا به خانواده شهدای منا دیه تعلق می گیرد و در این رابطه وظیفه سنگینی بر عهده کشور عربستان قرار دارد زیرا این کشور باید امنیت زائران حج را تامین کند و حق اولیای دم جان باختگان منا مطالبه دیه و در سطحی بالاتر پیگیری حادثه در محاکم بین المللی است.

دبیر ستاد حقوق بشر ادامه داد: ستادی هم برای پیگیری حادثه به ریاست دادستان کل کشور تشکیل شده است و این پرونده نیز در محاکم داخلی هم پیگیری می شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار