خداکرم جلالی رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در گفتگو با خبرنگار
صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اقدامات اساسی در جهت کنترل گرد و غبار اظهار داشت: با توجه به قرار گرفتن کشور در منطقه خشک و نیمه خشک بیش از ۵. ۳۲ میلیون هکتار بیابان در کشور وجود دارد که حدود ۲۰ میلیون هکتار تحت تاثیر فرسایش بادی و ۷ میلیون هکتار جز کانونهای بحرانی است.
وی افزود: برخی از استانهای کشور نظیر زابل، سیستان و بلوچستان، شرق کرمان، جازموریان، استان خوزستان، هرمزگان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و یزد از کانونهای بحرانی تولید گرد و غبار به شمار میروند.
جلالی با اشاره به اهمیت طرح احیا دریاچه ارومیه گفت: مناطق اطراف دریاچه ارومیه به سبب کاهش شدید سطح آب بسیار حائز اهمیت است از این رو ظرف سه سال گذشته اقدامات مؤثری در این زمینه انجام گرفته است.
رئیس سازمان جنگلها و مراتع با بیان اینکه تا کنون عملیات بیابان زدایی در ۸ میلیون هکتار از اراضی کشور انجام گرفته است، عنوان کرد: بدین ترتیب در ۴. ۲ میلیون هکتار با کاشت گونههای گز و طاق تولید جنگلهای بیابانی داشتیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: از نظر سطح عملکرد مقابله با بیابان زدایی، جز کشورهای ممتاز در جهان هستیم، این در حالی است که بسیاری از کشورها از تجربیات ما در این زمینه استفاده کردهاند.
وی ادامه داد: بخشی از برنامه کنترل گرد و غبار مربوط به پدیده خشکسالی است چرا که طی سالهای اخیر بسیاری ازتالابها خشک و تبدیل به کانون گرد و غبار شدهاند.
یک میلیون هکتار تالاب در کشور منشأ اصلی گرد و غبار هستند
این مقام مسئول با اشاره به آخرین وضعیت تالابهای کشور بیان کرد: براساس آمار، طی سالهای ۸۰ تا ۸۵ حدود یک میلیون هکتار از تالابهای کشور خشک و تبدیل به کانون گرد و غبار شدند.
جلالی با بیان اینکه اکثر تالابهای خشک مربوط به استان خوزستان است، افزود: ۷۰ درصد کانونهای گرد و غبار مربوط به این مناطق هستند که سابقه باتلاقی دارند.
رئیس سازمان جنگلها و مراتع با اشاره به اقدامات اساسی کنترل گرد و غبار در برنامه ششم توسعه بیان کرد: در برنامه ششم توسعه کنترل گرد و غبار در حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از کانونهای بحران زا در دستور کار قرار گرفته است که انتظار میرود با عنایت دولت و مجلس طی سه سال آینده بتوانیم این کانونها را کنترل نماییم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه یادآور شد: تا کنون بیش از ۱۰ هزار کیلومتر راه و راه آهن، ۶۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و ۳ هزار و ۴۵۰ روستا از خطر شنهای روان و طوفان شنی در مناطق مرکزی و شرقی ایمن شدهاند.
این مقام مسئول با بیان اینکه ۹۰ درصد منشأ گرد و غبار خارجی است، گفت: کشورهای همسایه غربی و جنوب غربی نقش مهمی در تولید گرد و غبار دارند که باید از طریق سازمان بین الملل و کشورها اقدامات گستردهای انجام شود.
وی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به راهکارهای اساسی جهت جلوگیری از آتش سوزی جنگلها افزود: گرمایش زمین و گرم شدن روزافزون دما میتواند توسعه آتش سوزی در اراضی جنگلها را به همراه داشته باشد از این رو باید مراقبت بیشتری از طریق مردم صورت گیرد.
۹۰ درصد عامل آتش سوزی جنگلها سهل انگاری انسانی است
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به عوامل اصلی در آتش سوزی جنگلها اظهار کرد: ۹۰ درصد عوامل آتش سوزی در جنگلها مربوط به سهل انگاری زارعین و گردشگران است، از این رو برای حفاظت از اراضی جنگلها و مقابله با این پدیده تجهیزات لازم در ایستگاههای دیدهبانی و افزایش گشت و مراقبت در مناطق بحرانی در دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۷۰ درصد آتش سوزیها مربوط به جنگلهای زاگرس است، بیان کرد: کنترل از طریق پوششهای ماهوارهای، نیروی یگان حفاظتی و همیاران طبیعت به صورت مستمر در دستور کار قرار گرفته است.
جلالی در ادامه افزود: سالانه ۱۷ الی ۱۸ هزار هکتار از اراضی جنگلها طعمه حریق قرار میگیرند که ۷۰ درصد آتش سوزی سطحی و ۲۵ الی ۳۰ درصد تنهای است. از این رو با تأمین تجهیزات باید در بحث اطفاء حریق پیشگیری کرد.
به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی مردم سراسر کشور از طریق سامانه ۱۵۰۴ میتوانند، اطلاعات مربوط به آتش سوزی را گزارش دهند تا یگان حفاظتی آن منطقه برای اطفاء حریق وارد میدان شود.
انتهای پیام/