در حالیکه کشور ما با فرسایش خاک و نابودی این ماده مهم و حیاتی دست و پنجه نرم می‌کند،شیخ نشین های عرب برای به دست آوردن سود کلان، از خاک ایران در ساخت جزیره استفاده می‌کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ آب و خاک یک کشور با پول و امتیاز قابل معامله نیست، مگر اینکه تنها تعدادی خیانتکار چنگال هایشان را به سمت داشته های خدادادی یک کشور نشانه روند.

*خاک حاصلخیز و کشاورزی در معرض نابودی

تولید خاک حاصلخیز و کشاورزی نزدیک به ۶۰۰ سال زمان نیاز دارد و با قاچاق خاک حاصلخیز به مرور بستر کشاورزی در معرض نابودی قرار می گیرد‌. آمار دقیقی از میزان قاچاق خاک حاصلخیز و کشاورزی به کشورهای منطقه در دست نیست، اما بررسی ها در خصوص واقعیت قاچاق خاک از ایران، دست  قاچاقچیان خاک را رو می کند که البته این مساله هم تاثیری در جلوگیری از قاچاق این ماده با ارزش نداشته است.

*قاچاق خاک از کجا آب می خورد؟

حساسیت ها و محدودیت ها برای صادرات خاک، نخستین بار از زمانی شروع شد که در ۳ سال گذشته سفیر ایران در قطر از نهایی شدن قرارداد فروش خاک کشاورزی به این کشور برای تولید محصولات کشاورزی آن‌ها خبر داد که در همان زمان هم اجازه کار صادر نشد و حامی قانونی کردن صادرات خاک در عمل بخش خصوصی بوده است.

شیخ نشین های عربی با گلدان های ایرانی صاحب جزیره می شوند

صادراتی که سوددهی زیادی برای تاجران خاک داشت

رسانه‌ها در اواخر سال ۹۲ برای قانون سازی صادرات با انتقادات یکپارچه کمیسیون کشاورزی مجلس خبرهای مربوط به صادرات خاک کشاورزی ایران به برخی کشورهای عربی را علنی کردند. صادراتی که به صورت غیر قانونی و در خلأ قانون و نظارت لازم رخ می داد و در ردیف های صادراتی کشور نبود.

بر اساس اعلام رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سال ۹۰ معادل ۷۵ هزار تن خاک به ارزش ۷/۵ میلیون دلار و در سال ۹۱ معادل ۱۴۰ هزار تن خاک به ارزش ۲۳ میلیون دلار با کد تعرفه ۲۵۰۸ با عنوان صادرات غیر نفتی صادر شده است. همچنین بر اساس گزارش رسمی خانه معدن ایران در سال ۹۰، حدود ۱۵۰ هزار تن انواع خاک‌های صنعتی از جمله فلدسپار و کائولن کلوخه و دانه بندی به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر شده است که به لحاظ اقتصادی اهمیت چندانی ندارد، در حالی که خاک فرآوری شده این گروه هم اکنون سهم قابل توجهی از تجارت دنیا را تشکیل می دهد.

شیخ نشین های عربی با گلدان های ایرانی صاحب جزیره می شوند

قانون درباره فروش خاک چه می‌گوید؟

قانون برنامه چهارم به صراحت به بحث ممنوعیت فروش خاک کشاورزی اشاره کرده است و بر اساس قوانین موجود، صادرات خاک صنعتی هم تنها با اخذ مجوز از وزرات صنعت، معدن و تجارت امکان پذیر است اما با وجود صراحت قانونی در بحث ممنوعیت فروش خاک شیرین، هنوز کسی در برابر صادرات این سرمایه ملی از مبادی رسمی به کشورهای قطر و امارات پاسخ قانع کننده‌ای نداده است.

بر خلاف گفته برخی از کارشناسان که اعلام می کنند محدودیت های صادرات خاک حاصلخیز کمتر از 3 سال است که به طور جدی دنبال می شود، پرویز فتحی معاون دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست می گوید: صادرات خاک کشاورزی هیچ وقت آزاد نبوده و خاک نباتی همیشه جزء کالاهای ممنوعه صادراتی بوده است‌. کالای ممنوعه هم نرخ ندارد، بنابراین با هر قیمتی به کشور می رسد.

استان بوشهر در حوزه صادرات خاک ایران، تنها محدوده‌ای است در کشور که گمانه زنی هایی مبنی بر صادرات خاک کشاورزی از آن در سال های گذشته شده است. استان بوشهر دارای ۳۲۰ هزار و ۴۳۵ هکتار اراضی قابل کشت است که سطح زیر کشت اراضی کشاورزی ۲۳۴ هزار و ۴۸ هکتار، سطح زیر کشت محصولات زراعی ۱۸۹ هزار و ۴۶۵ هکتار و سطح زیر کشت محصولات باغی نیز ۴۴ هزار و ۵۸۳ هکتار است. از سوی دیگر هزینه انتقال خاک از استان‌های جنوبی برای تاجران خاک ایران بالا نیست و امکان صادرات (حتی غیرقانونی) برای آن ها وجود دارد. این در شرایطی است که استان بوشهر جزء استان های فقیر محسوب می شود و امکان خاکبرداری و برداشت خاک در آن، بدون آسیب زدن به آینده کشاورزی این منطقه وجود ندارد.‌

شیخ نشین های عربی با گلدان های ایرانی صاحب جزیره می شوند

فرسایش خاک به بهای ساخت جزیره پالم آنلیز

محموله‌های خاک ارسالی از ایران برای ساخت جزایر مصنوعی و تفریحی در دبی و کشورهای حاشیه خلیج فارس مورد استفاده قرار گرفته است. جزیره پالم آنلیز یکی از ده‌ها جزیره‌ای است که شیخ نشین های عرب برای به دست آوردن سود کلان از خاک ایرانی برای ساخت آن استفاده کردند و متأسفانه علی‌رغم هشدارهای مربوط به عواقب صادرات و فرسایش خاک، صادرات این ماده مهم در کشور همچنان ادامه دارد.

هشدارهای محیط زیستی خبر از فرسایش 7 برابری خاک در ایران نسبت به میانگین جهانی می دهند و هنوز هم این آمار تلخ و جریان به خطر افتادن آینده محیط زیست و تامین مواد غذایی در ایران نتوانسته مسئولان را برای برخورد قاطع با قاچاقچیان مجاب کند، علی‌رغم تمام این هشدارها در کشور، صادرات انواع دیگر خاک از جمله «بنتونیت وچیت» همچنان ادامه دارد.

خاک چیت از سوی کشورهای عربی برای صنعت کاشی و سرامیک سازی از استان های شمال شرقی کشور مانند بیرجند خریداری می شود اما در نهایت تجار عرب با فروش چند برابری آن به صنعتگران اروپایی، سود فروش این خاک را در جیب خود می ریزند، چراکه خاک چیت ازسوی عرب ها به نرخ هر کیلو ۱۰هزار تومان خریداری و با قیمت ۷۰۰ هزار تومان به فروش می رسد. این تنها بخشی از واقعیت تلخ تجارت سیاه با خاک با ارزش ایران است. واقعیت ها زمانی ما را به عمق این مشکل راهنمایی می کنند که آمارها از صادرات ۸۹۰ هزار تنی خاک طی سال‌های ۹۰ و ۹۱ خبر می دهند.

شیخ نشین های عربی با گلدان های ایرانی صاحب جزیره می شوند

خاک چیت به دو صورت قاچاق از مبادی غیرقانونی و یا در قالب صادرات گل و گیاه از ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه امارات قاچاق می شود. خاک چیت که مرغوب ترین خاک است، خاک قهوه ای جنگلی و خاک رویشگاه های گونه های گیاهی که دارای مواد آلی قابل توجهی است از جمله خاک هایی است که هر سال میلیون ها تن از آن‌ها قاچاق می شود و با قیمت های کلان به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به فروش می رسد. گفتنی است؛ از خاک چیت بیشتر برای پرورش قارچ استفاده می شود.

بین خاک هایی که در ایران وجود دارد خاک استان های آذربایجان، خراسان، مازندران و برخی از شهرهای جنوبی حاصلخیز است که برای آن ها میلیون ها دلار سود اقتصادی در پی دارد.

به گواه برخی مسئولان قانونگذار با این رویه برخورد قانونی شده است اما به نظر می رسد همانند دیگر پدیده های قاچاق، این نوع از صادرات با چنین روندی هنوز ادامه دارد، چرا که فعالان این عرصه به دلیل سود کلانی که در سال های اخیر از طریق فروش خاک به دست آورده‌اند،  تلاش کردند تا با اعمال قدرت، این رویه را قانونی کنند و در مجلس قانونی برای فعالیت‌های خود داشته باشند.

 گزارش از رقیه همتی
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۶ ۱۷ آذر ۱۳۹۹
بجای فروش خاک میتونیم حاصل خیز کننده خاک رو بافرآوری درست صادر کنیم ،
-
ناشناس
۰۸:۱۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۶
ایرانیان در طول تاریخ خاک کشور را مام میهن می نامیدند یعنی همسنگ و هم ردیف مادر .و خیلی از اجداد ما نام دختران و مادرانشان (ایران )بود .متاسفانه چه بلایی بر سر این نسل شریف اومده که از فروختن هیچ چیز ابایی نداره حتی خاک ایران عزیز
Germany
ناشناس
۲۲:۳۲ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
چرا مجلس محترم قانون قوی و محکمی را برای نفروختن خاک و آب و معادن کشور ایران بصورت دایمی و مادام العمر تصویب نمیکند تا وزیران هر دولتی سلیقه ای عمل نکنند
همچنین در مورد محیط زیست کشور هم قوانین قوی و غیرقابل سوء استفاده تصویب شود
متاسفانه پیش بینی شده با این روند واردات و صادرات تا چند سال دیگه ایران به سودان و سومالی تبدیل میشه.. قبل از واقعه باید فکر علاج بود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۵:۳۷ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
انتقال خروارها خاک که مانند پنهان کردن چند قطعه لباس در چمدان یا پشت یک اتومبیل سواری نیست که میفرمائید قاچاق. قطعاً کار انتقال خاک با کمک انواع ماشین آلات سنگین و کشتی های غول پیکر انجام می گیرد، پس نمی توان به آن عنوان قاچاق داد. حتماً این کار با مجوز رسمی برخی از ارگانها انجام می گیرد. بنابراین آیا بهتر نیست شما این موضوع را از طریق مراجع قانونی پیگیری بفرمائید.
Iran (Islamic Republic of)
میثم
۱۴:۲۴ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
در جنگ 8 ساله نتونستن یک وجب از این خاک رو بگیرن،حالا الان دارن خیلی راحت خاک رو می خرند.
ای داد ای داد ای داد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۲ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
خوبه بر علیه کشورایران خرابکاری میکنند خاکمان راهم به یغما میبرند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۲ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
بوی گندم مال من هر چی که دارم مال تو
یه وجب خاک مال من هرچی میکارم مال تو
Iran (Islamic Republic of)
علی اکبری
۱۳:۰۵ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
درود بر شرف آریاییت هموطن !!!
ای آریایی چطور سرمایه های مملکتو میدی به عربها غارت کنن!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۵ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
آقا این همه خون دادیم که یک وجب از خاک کشورمون را به کسی ندیم اونوقت اینطوری کشتی کشتی خاک مملکت را داریم می دیم به بیگانه اونم ازبیگانگانی که چشم دیدین ایران وایرانی را ندارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۶ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
مگر'نه'اینستکه'اجداد'ما'که'مردند'به'خاک'تبدیل'شدند'پس'اجداد'ما'را'به'عرب‌ها'می‌فروشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
کی قاچاق میکنه مجوز میدن مگه میشه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۹:۴۳ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
گزارش خوبی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۱ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
حساس نشید درست میشه
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۹:۱۳ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
باتشکر از شماو گزارش خوبتان
Iran (Islamic Republic of)
اکبر
۲۱:۱۱ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
خونهای پاک ریخته شده است برای خاک وطن به چه قیمتی ؟ پول کثیف با فروش خاکت.من و شما حلال نمیکنیم.بیت المال است حرام است.
Iran (Islamic Republic of)
hkjjk
۱۹:۳۵ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
۲۰ سال بیشتره من میبینم از بوشهر خاک صادر میکنن..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۲ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
ملت مابرای حفظ خاکمان شهید داده واما بعضیها این خاک وطن راکه جز تمامیت ارضی هست را بفروش می رسانند .
مسئولین دقت کنین.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۰ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
واقعا جاي تاسف داره من از مردم عذرخواهي ميكنم بابت اين بي مديريتي
Iran (Islamic Republic of)
آقای مهدی عابدیان زیدی
۱۵:۴۶ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
ایرانیان از جزیره های خلیج فارس حفاظت کنید ، تمام جزیره های خلیج فارس مال ایرانیان می باشد
United States of America
ناشناس
۱۳:۳۵ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
کود انسانی رو قاطیش کنید تا پول مملکت برگرده والا همه جا مثل ارومیه میشه
Iran (Islamic Republic of)
نشناس
۱۳:۱۱ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
خاکی که با هشت سال جنک تحمیلی وریخته شدن خون پاک هزاران شهید و غیرت مردم شهید پرور ایرانی حتی یک وجب آن بدست ائتلاف این کشور ها در جنگ نیافتاده بود . حالا در کمال ناباوری بدست عده ای خائن به کشور و در سکوت بعضی از مسئولین و نماینده گان مجلس نسبت به حفظ حرمت این خاک خیلی راحت در ازای یک مشت دلار از مبادی رسمی با رشوه به یک عده وطن فروش . به فروش می رسد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۴ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
سلام
ی سری جرمها فقط با حکم اعدام سفرش جمع میشه
Iran (Islamic Republic of)
MOKHTAR
۱۵:۰۴ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
سخت شدیدا موافقم در حدی که فقط اذن جهادهم دهند.
Iran (Islamic Republic of)
حسين فخري
۱۰:۵۰ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
با سلام
يعني پول آنقدر مهم شده كه خون شهدا كه براي يك وجب از اين خاك ريخته شده تا دست عرب ها از اين خاك دور بماند به هدر رفته است .
خيانت كار ها..... .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۴ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
ايرانى پول پرست خاىًن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۸ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
مگر کشور ایران بی صاحب است که غیر قانونی خاکش راتاراج میکنند. در این مورد بایستی کلیه نمایندگان مجلس به الاتفاق هر چه سریعتر دولت را استیضاح کنندوهیچ عذر و بهانه ای در مورد این قصور مقبول نمیباشد. وای بر این خیانت!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۷ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
استخوان پیکر شهدای ایران و خونی که برای دفاع از آب و خاک ایران بر زمین ریخته شده و جزئی از این خاک شده را هم بفروشید در برابر دریافت دلارهای نفتی،قیمت خوبی دارد!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۴ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
أین مصیبته فاجعه ست یعنی باندبازی و سیاست کثیف اینقدر باعث غفلت مردم شده که اجازه میدن خاکشون با توبره به یغما بره خاک بر سر ما. نفت و معدن و دارایی کشور به رفت و دارند خاک و غیرت را هم تاراج میکنند
آخرین اخبار