به گزارش خبرنگار
حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛شهرستان فیروز آباد از توابع استان فارس و در فاصله 96 کیلومتری جنوب شیراز قرار دارد.قدمت این شهر به بیش از 2هزار و 400 سال گذشته بر می گردد و در دوره ساسانیان پایتخت ایران بوده است.استان فارس یکی از مقاصد اصلی برای گردشگران در نوروزی به شمار می رود . کافی است با گذراندن حدود یک ساعت از شیراز به شهرستان فیروزآباد برسید و از جاذبه های تاریخی و گردشگری این شهرستان دیدن کنید.
شهری با ظرفیت جهانی شدن
شهرستان فیروزآباد یکی از پیشنهاد های ایران برای ثبت در میراث جهانی یونسکو است و هرکدام از جاذبه های تاریخی این شهرستان داستان منحصر به فرد و جذاب مختص به خودش را دارد.
شاید بتوان قلعه دختر را جزء نخستین آثار به جا مانده از ساسانیان نامید ، قلعه ای که به منظور دیدبانی بنا شد و هنوز هم بقایای آن در فیروز آباد وجود دارد. این قلعه تماما از سنگ های درشت ساخته شده و سنگ های نما تراشیده شده است.سنگ های بکار رفته در پی این قلعه و داخل دیوارها از سنگ های درشت رودخانه ای است.این قلعه برعکس نام نحیفش استقامتی هزار و چند ساله دارد.عظمت بنای قلعه دختر مبهوت کننده است و دیوارهای بلند آن با همه شکستگی و ریختگی ها هنوز هم شکوهی خیره کننده دارد.
یکی از با شکوهترین بناهای تاریخی فیروز آباد ، کاخ اردشیر بابکان (آتشکده این شهرستان) است .آخرین پادشاه اشکانیان اردوان پنجم نام داشت و در آن زمان اردشیر بابکان حاکم فارس بود.
با قدرت گرفتن اردشیر ، سلسله ساسانیان به وسیله وی پایه گذاری شد و کاخ معروف ساخته شده به دست وی یکی از جذاب ترین آثار تاریخی کشور به مشار می رود.
حدود هزار و 800 سال از تاسیس این کاخ می گذرد ، اما هنوز گچ بری های قسمت بالای دیوارها ، در فضای داخل کاخ سالم هستند!
چهار ساختمان گنبدی شکل در ضلع شرقی ساختمان اصلی وجود دارند که بسیار بزرگ هستند و شباهت زیادی به قلعه دختر دارند.در ضلع شمالی کاخ چشمه زلالی درحال جوشیدن است و استخری طبیعی جلوی این چشمه ایجاد شده است.
جوی آبی از کنار دیوار شرقی کاخ عبور می کند که علاوه بر آتشکده فیروز آباد (کاخ اردشیر بابکان) آب شرب شهر گور (فیروز آباد کهن) را نیز تامین می کرده است.
آتشدانی در نزدیکی این کاخ قرار دارد که به منظور مراسم های مذهبی استفاده می شده است.نقشه کاخ اردشیر بابکان کاربردی دو منظوره داشته است.یعنی بخشی از آن مسکونی و بخش دیگر اداری بوده است.درست برگرفته شده از الگوهای معماری در دوران هخامنشیان.
اما این کاخ سر منشا معماری ساسانیان و حتی ساخت بناهای اسلامی نیز بوده است.بعد از ساخت این بنا ، کاخ ساسان در سروستان(استان فارس) نیز از معماری آن الگوبرداری کرده است.
یعنی همانطور که در سرسرای چهارگوش کاخ اردشیر بابکان ، گنبد استوار که طاقبندهای سه کنج آن را می پوشاند ؛ مشاهده می شود ،همین الگو را می توان در کاخ ساسان سروستان و پس از آن در تمامی بناهای ساسانیان و سپس در دوره اسلامی و در مساجد مشاهده کرد.
این شهر تا اوایل دوران اسلامی هم یکی از مهمترین شهرهای ایران به شمار می رفت و پیش از آن نیز همواره جایگاه ممتاز خود را حفظ کرده بود.
در دوران اسلامی ، شاهان آل بویه با قرار دادن شیراز به عنوان پایتخت حکومتیشان ، نگاه ویژه ای به فیروز آباد داشتند.در آن دوران که این شهر جزء معدود شهرهایی بود که دارای بیمارستان و کتابخانه بود.
بهترین فصل فیروز آباد را از دست ندهید!
نوروز فرصت مناسبی برای مسافرانی است که با سفر به استان فارس حتما از جاذبه های گردشگری فیرزآباد دیدن کنند.آبشار خرقه فیروز آباد یکی از تفرجگاه های بی نظیر این شهرستان به شمار می آید که در روستایی به همین نام (خرقه) واقع است.
این آبشار در تنگه خرقه قرار گرفته است. دره ای سرسبز با پوششی جنگلی و چشمه سارهای فراوان که مناسب طبع یک خانواده با صفای ایرانی است!
علاوه بر این آبشار ؛ چهل چشمه خنیفان ، رودخانه تنگاب ، رودخانه کنار سیاه ، تنگه ایقر و چشمه رنجبیران از دیگر مکان های سیاحتی فروز آباد به شمار می آیند.
گزارش از : پوریا سلیمان زاده
انتهای پیام/