از زمانی که انسانها حیوانات را برای خدمت به کار گرفتند از پوست آن برای نیازهای خود استفاده میکردند و امروزه پوست حیوانات اهلی مثل گاو، گوساله و گوسفند را فرآوری کرده و به شکل چرم در میآورند سپس به کار سراجی به معنای تولید مصنوعات چرمی به روش سنتی میپردازند.
در این رشته به معیارهای سنجش و انتخاب مواد اولیه، نوع پوست از لحاظ کشتار، سلامت پوست، نوع چرم از جهت رنگ توجه میشود و پس از دباغی پوست صنعتگر به ساخت کفش، کیف، کمربند، دستکش، زین اسب، کیسه بوکس و مواردی از این دست پرداخته میشود.
رشته سراجی از جمله رشتههایی است که تمامی دستساختهای لازم در زمینه چرم را در بر دارد و در آن هنرجو باید با دروسی آشنا شود که شامل پیشکار کفش زنانه و مردانه، پیشکار کفش ورزشی، مدل سازی کفش، سازنده کمربند چرمی، برشکار رویه کفش ماشینی، حکاکی روی چرم، معرق چرم، سازنده تولیدات چرمی دستدوز، چرخکار و غیره است.
ابزارهای مورد استفاده
در این رشته کلیه دستگاهها مکانیکی و ابزار کار دستی بوده طیف گستردهای از ابزار از قبیل دستگاه برش، پرس، چرخ خیاطی، سنبه، قیچی، صفحه فلزی، چاقوی سراجی، پرگار، میز فلزی و غیره مورد استفاده هنرجویان قرار میگیرد.
در سراجی از دستگاه برش جهت برش چرم، سنبه برای ایجاد سوراخ و رد کردن بندهای چرمی اتصال، از پرس برای ایجاد نقوش فرو رفته روی چرم، و از لویس برای نازک کردن چرم استفاده میشود.
آینده شغلی هنرجویان سراجی
بسیاری از هنرجویان، این رشته را برای کسب مهارت انتخاب میکنند. بازار کار این رشته نسبتاً متنوع بوده و فارغالتحصیلان میتوانند در کارگاههای مرتبط و به صورت فردی به ساخت منسوجات چرمی پرداخته و از این راه درآمدزایی کنند.
هنرجویان این رشته مانند سایر رشتهها میتوانند از طریق آزمونهای مختلف دانشگاهی یا ورود به مراکز آموزش عالی ادامه تحصیل دهند. در حال حاضر دانشگاه علمی کاربردی آموزشهای آکادمیک این رشته را عهدهدار است.
گفتنی است؛ رشته سراجی اکنون در هفت استان ارائه میشود.
انتهای پیام/