معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با بیان این که سهم ایران از تولید مقالات علمی دنیا در حوزه اپتیک و فتونیک در سال 2015 به 1.66 درصد رسید، گفت: این میزان در سال 2016 به 1.8 درصد رسیده است.

به گزارش خبرنگار  حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در بیست‌وسومین کنفرانس اپتیک و فتونیک با اشاره به وضعیت ایران در این حوزه افزود: بر اساس آماری که به من ارائه دادند، در کل کشور و با احتساب دانشگاه آزاد حدود 2700 دانشجو در حوزه اپتیک و فتونیک مشغول به تحصیل هستند.
 
وی تعداد اعضای هیات علمی در این حوزه را 60 نفر دانست و اظهار کرد: این آمارها قطعا صحیح نیست چرا که آمارهای ارائه شده تنها در حوزه اپتیک و فتونیک بوده است.
 
احمدی با تاکید بر اینکه حوزه‌های اپتیک و فتونیک یک حوزه بین ‌رشته‌ای است، خاطرنشان کرد: حوزه‌های مرتبط با فیزیک و الکترونیک در این آثارها نیامده است در حالی که حوزه‌های اپتیک و فتونیک مجموعه‌ای از علوم مختلف الکترونیک و فیزیک است.
 
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با اشاره به سهم ایران از تولید مقالات علمی دنیا در حوزه اپتیک و فتونیک گفت: سهم ایران در سال 2000، در این حوزه 0.1 درصد بوده که این میزان در سال 2015 به 1.66 درصد رسیده است.
 
احمدی با بیان اینکه ایران در 5 سال اخیر در این حوزه رشد قابل توجهی داشته است، یادآور شد: سهم ایران از تولید مقالات علمی دنیا در حوزه اپتیک و فتونیک دو برابر رشد داشته است.
 
وی همچنین به سهم تولید مقالات اپتیک و فتونیک از کل مقالات علمی دنیا اشاره کرد و یادآور شد: بر اساس آمارهای پایگاه ISI میزان این سهم یک نرخ ثابتی دارد به طوری که سهم مقالات اپتیک و فتونیک دنیا از کل مقالات علمی در سال 2000 حدود 2.2 درصد گزارش شده که این میزان در سال 2015 به 2.3 درصد رسیده است.
 
وی با تاکید بر اینکه سهم تولید مقالات اپتیک و فتونیک در حال کاهش است، خاطرنشان کرد: اما این سهم در ایران، رو به رشد است چرا که میزان تولید مقالات ایران در سال 2015 به 1.66 درصد رسیده و این میزان در سال 2016، 1.8 درصد گزارش شده است.
 
معاون پژوهشی وزیر علوم با تاکید بر اینکه ایران رشد مناسبی در حوزه اپتیک و فتونیک دارد، اضافه کرد: دلیل این امر این است که سابقه ایران در تحقیقات این رشته طولانی نبوده ولی ظرفیت خوبی را در کشور داریم. ولی با توجه به تحقیقات انجام شده در سال‌های اخیر، استاندارد تحقیقات ایران از تحقیقات دنیا فاصله زیادی ندارد.
 
وی با اشاره به لزوم توسعه علمی کشور در حوزه اپتیک و لیزر خاطرنشان کرد: ما ناچار هستیم که روند کلی دنیا در این حوزه را بپذیریم چرا که در یک زمانی تعداد مقالات بسیار مهم بوده است ولی از سال 82 و 83 که حرکت علمی در کشور آغاز شده‌ است، محققان ناچار به حضور مجامع بین‌المللی هستند که در این زمینه ما حرکت رو به رشدی را داشته‌ایم.
 
احمدی با تاکید بر اینکه حضور محققان ایرانی در مجامع بین‌المللی علمی، مشارکت‌های علمی بین‌المللی و ایفای نقش در تولید مقالات علمی را از برنامه‌های وزارت علوم دانست و یادآور شد: رشد علمی تنها منحصر به تعداد مقالات نمی‌شود از این رو ما در کنار تولید مقالات به کیفیت مقالات نیز توجه داریم. بر این اساس ما تاکنون توانسته‌ایم رشد قابل توجهی در تولید مقالات داغ داشته باشیم.
 
به گفته وی در سال 2010، 0.7 درصد مقالات ایران جزو مقالات داغ بوده که در حال حاضر این میزان 2.2 درصد رسیده است.
 
احمدی همچنین با اشاره به تمایل محققان ایرانی برای تولید مقالات مشترک اظهار کرد: در سال 2010 حدود 17 درصد مقالات محققان ایرانی به صورت مشارکت بین‌المللی بوده که در حال حاضر این رقم به 23 درصد رسیده است.
 
معاون وزیر علوم هدایت محققان به سمت تولید مقالات با مشارکت محققان بین‌المللی را از سیاستهای وزارت علوم نام برد و ادامه داد: یکی از اشتباهاتی که در گذشته داشتیم و دیگر نباید آن را تکرار کنیم این است که اقدام به تهیه مقالات تکی و مستقل کرده‌ایم. اینها تفکرات سوخته‌ای است چرا که مشاهده می‌کنیم مقالاتی که در زمینه سرن نوشته می‌شود با همکاری 30 محقق است.
 
احمدی با تاکید بر لزوم مشارکت محققان ایرانی در مجامع علمی دنیا خاطرنشان کرد: بر این اساس در آیین‌نامه ارتقای اساتید و شیوه‌نامه‌های اجرایی آن به مقالات نوشته شده با همکاری محققان بین‌المللی ارزش بیشتری قائل شده است. ضمن آنکه اساتید از امتیازات بالاتری برخوردار خواهند شد.
 
وی با اشاره به هدایت وزارت علوم برای حضور دانشگاه‌ها در رتبه‌بندی‌های جهانی گفت: با اقداماتی که صورت گرفته در پایگاه تایمز 13 دانشگاه و در رتبه‌بندی لایدن 14 دانشگاه در رتبه‌بندی‌های جهانی قرار گرفته‌اند.
 
به گفته وی تا سال 2010 تنها 2 تا 3 دانشگاه در رتبه‌بندی‌های جهانی قرار گرفته بودند.
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار