درحالی در سال‌های اخیر هشدارهای زیادی در ارتباط با مصرف این قرص در رسانه‌ها و از طریق مسئولان عنوان شده است که درحال حاضر برشمار مصرف کنندگان این قرص در ایام امتحانات افزوده می‌شود تا آنجا که هشدارها همچنان نادیده گرفته می‌شود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، شاید مصرف ریتالین هم که در جرگه قرص‌ها است مانند مصرف سیگار، قلیان، ترامادل و حتی ماریجوانا دیگر برای جامعه و مسئولان نهادینه و برخورد با این نوع معضلات که سلامتی انسان را هدف گرفته اند، عادی شده است.
 
فصل امتحانات دانشگاه ها آغاز شده است و دانشجویانی که در طول ترم به فکر پایان کار نبودند حال در تکاپو هستند تا شاخ غولی به نام امتحانات را بشکنند. در این بین در سال های اخیر برخی دانشجویان و حتی دانش آموزان برای بالا بردن تمرکز خود برای مطالعه دست به کارهای عجیبی می زنند، یکی از این کارها مصرف قرص هایی برای بیدار ماندن است.
 
ورقی 40 هزار تومان
 
ساناز، دانشجوی ارشد یکی از رشته های پزشکی است. او برای دومین ترم متوالی است که به سراغ قرص «ریتالین» می رود. وقتی به او می گویم که به عنوان یک مصرف کننده قرص ریتالین حاضر به مصاحبه است، می گوید :«من مصرف کننده نیستم. فقط بعضی امتحانات که خوب نخوندم، قرص می‌خورم تا بیدار بمونم.»

ساناز می گوید که خورد این قرص به او کمک می‌کند تا بیدار بماند و تمرکز او را بالا می برد.
او می گوید:«ببینید، مثلا من وقتی می خواهم درس بخوانم، حواسم پرت می شود. به همه چیز فکر میکنم الا درس و کتاب. وقتی قرص می خورم تا چند ساعت راحت روی کتاب تمرکز می کنم و به راحتی چندین فصل می خوانم.» 
 
ساناز تعداد مصرف قرص های ریتالین را بسته به شرایط بدنی فرد می داند. او می گوید: «تپش قلب می گیرم و ضربان تند تند می زند.»

اما ریتالین چیست و چرا دانشجویان در فصل امتحانات دست به دامان یک قرص دراز می کنند. سال 1954 میلادی قرص ریتالین برای اولین بار به بازار دارویی جهان عرضه شد.

این دارو برای درمان افسردگی، خواب آلودگی مورد استفاده قرار می گرفت. با گذر زمان داروشناسان به خصوصیات درمانی این قرص برای بچه های بیش فعال پی بردند. حال حدود دو دهه است که مصرف آن در میان دانش آموزان(کنکوری ها) و دانشجویان افزایش یافته است؛ تا جایی که می گوید:«معجزه می کند!»

آری، معجزه می کند. این حرف را ساناز می زند. او می گوید: «برای خواندن کتاب هایم درشب امتحان نیاز دارم تا چندین ساعت بیدار بمانم.»

ساناز می گوید: «برای من که فقط در بعضی امتحانات از این قرص مصرف می کنم؛ ظاهرم نیز بی خوابی را نشان می دهد. یعنی صبح روز امتحان زیر چشمانم پُف کرده و معلوم می شود که شب را نخوابیده ام. هرچند به نمره خوب می ارزد.»

زمانی که به او از عوارض مصرف قرص ریتالین می‌گویم که شامل مواردی همچون «افزایش درجه حرارت بدن»، «بی نظمی در ضربان قلب»، «سردرد»، «تهوع»، «افزایش فشارخون» و «تشنج» است، می‌گوید: «اتفاقا یکبار ریتالین خوردم و بعد از دو ساعت یک فنجان قهوه هم خوردم. تپش قلبم به شدت بالا رفت و اصلا نمی دانستم چکار کنم. بعد یکی از دوستانم گفت که این کار به شدت خطرناک است. چون باعث می شود ضربان قلب بالا رود و احتمال سکته قلبی افزایش پیدا می کند.»

ساناز در ارتباط با تهیه این قرص می‌گوید: «یکی از دوستانم داروخانه ای آشنا داره که داروخانه هم هرچقدر قرص بخواد به او می دهد. فکر کنم قیمت هر ورق از قرص ریتالین 40 هزار تومان باشد.»
او در جواب این سوالم که مصرف ریتالین باعث نمی‌شود میل به مصرف سایر قرص ها پیدا کنید؟ می گوید: «تا اینجا که پیش نیامده که چنین اتفاقی رخ بده. یعنی من حتی سیگار هم نمی کشم؛ چه برسه قرص و اینجور چیزا.»
 
8 فصل در 14 ساعت!

مجتبی، دانشجوی ارشد رشته فیزیک در دانشگاه تهران است. معدل 3 ترم گذشته او قریب به 17 بوده و او از ترم های آخر کارشناسی به سراغ ریتالین رفته است.

او می گوید: «اگر یک امتحان داشتم، تنها یک قرص می خورم که راحت تا 48 ساعت بیدار می مانم. البته بعد از 48 ساعت بیداری، توانی برایم نمی ماند و 48 ساعت نیاز به خواب دارم.»

او قرص را مضر می داند اما با توجه به اینکه 3 سال است که از آن استفاده می کند، می گوید:«دیگر عادت کرده ام. خیلی ها افراد رو می‌شناسم که در دوره کنکور مصرف می کنند. البته مصرف در دوره کنکور با شب امتحانی فرق می کند؛ سهمی شکل است. یعنی دُز بالا و پایین دارد.»

مجتی می گوید:«خیلی از پزشکان به بیمار توضیح دادن که چگونه مصرف کنند و دنشجویان هم از همان طریق آموزش دیدند. سابقه مصرف ریتالین در دانشگاه های استرالیا و آمریکا به سال 2000 بر می‌گرده. ما می دانیم که مصرفش ضرر داره اما وقتی تو بازار موجود و کاربردی هم هست، چرا که نه!»

او به عنوان یه خاطره می گوید: «برای یک امتحان در 14 ساعت 8 فصل کتاب خوندم.»

او در ارتباط با تهیه قرص ها ادامه می دهد: «گزارش ندید بیان دستگیرمون کنند. یکی از دوستانم پرونده پزشکی تشکیل داده و از اون طریق ماهم قرص می گیریم ازش.»

بیش از 20 سال از مصرف ریتالین به عنوان حفظ تمرکز در میان دانشجویان می گذرد. هرچند ریتالین تنها یک نام تجاری است اما در کشورمان «متیل فنیدات» را به ریتالین می شناسند.

درحالی در سال‌های اخیر هشدارهای زیادی در ارتباط با مصرف این قرص در رسانه‌ها و از طریق مسئولان عنوان شده است که درحال حاضر برشمار مصرف کنندگان این قرص در ایام امتحانات افزوده می‌شود تا آنجا که هشدارها همچنان نادیده گرفته می‌شود. شاید مصرف ریتالین هم که در جرگه قرص‌ها است مانند مصرف سیگار، قلیان، ترامادل و حتی ماریجوانا دیگر برای جامعه و مسئولان نهادینه و برخورد با این نوع معضلات که سلامتی انسان را هدف گرفته اند، عادی شده است.
 
منبع: روزنامه ابتکار
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار