به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان ؛ پایگاه اینترنتی شبکه سیانبیسی در گزارشی به قلم "تام دیکریستوفر" نوشت: "هلیما کرافت،" رئیس استراتژی کالا در کنگره ملی حزب جمهوریخواه، به شرکتهای بزرگ نفتی در اروپا هشدار داد در عقد قرارداد با ایران عجله نکنند. زیرا با انتخاب "دونالد ترامپ" به عنوان رئیس جمهور آتی آمریکا، تمام این قراردادها در معرض لغو و یا مجازات قرار میگیرند.
شرکت بزرگ نفتی توتال فرانسه هفته گذشته مذاکرات سرمایهگذاری در میدان گاز پارس جنوبی ایران را نهایی کرد. این پروژه با مشارکت شرکت ملی نفت چین به اجرا گذاشته میشود و هدف از آن توسعه میدان پارس جنوبی ایران است؛ اما برخی کارشناسان اقتصادی مدعی شدند فرانسه تا زمانیکه از دیدگاه روشن رئیس جمهور جدید آمریکا درباره توافق هستهای و لغو تحریمها علیه ایران مطمئن نشود، اقدامی در راستای اجرایی شدن این مشارکت انجام نخواهد داد.
به دنبال اجرایی شدن برجام و لغو تحریمهای اقتصادی علیه ایران، تولیدات نفت این کشور سیری تصاعدی داشته و به تولید روزانه 3.7 میلیون بشکه در روز رسیده است. هلیما کرافت مدعی شد با ریاست جمهوری دونالد ترامپ اوضاع به این منوال ادامه نمییابد و ممکن است روند مثبت عملکرد صنعت نفت ایران متوقف شود.
کرافت در این باره گفت: ایران به رونق اقتصادی دست یافته است، این کشور تولیدات نفتی خود را به دوران پیش از تحریمها بازگردانده؛ اما آیا ایران میتواند بدون سرمایهگذاریهای خارجی به این روند ادامه دهد؟ این دقیقا همان جایی است که انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آتی آمریکا تاثیر بسیار بسیار زیادی بر روی آن میگذارد.
نمودار تولیدات عربستان (آبی)، عراق (نارجی) و ایران (سبز) به عنوان سه تولیدکننده بزرگ نفتی در سازمان اوپک از سه ماهه نخست سال 2011 تا سه ماهه سوم سال 2016 :
این سوال مطرح میشود که آیا شرکتهای اروپایی با توجه به پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باز هم مایل به سرمایهگذاری در ایران خواهند بود؟ ترامپ بارها در جریان مبارزات انتخاباتی اظهار داشت به محض ورود به کاخ سفید توافق هستهای ایران را پاره میکند. وی حتی تاکید کرد با اعمال تحریمهای بیشتر میتوان ایران را از دستیابی به سلاح هستهای دور نگه داشت.
حقیقت این است که با ورود ترامپ به کاخ سفید، شرکتهای بزرگ نفتی در اروپا برای ادامه سرمایهگذاری و فعالیت در حوزه انرژی ایران با تهدید جدی مواجه میشوند. کابینه ترامپ احتمالا تغییراتی در مفاد توافق هستهای به وجود میآورند و هیچ بعید نیست تمام تحریمهای گذشته بار دیگر علیه ایران به اجرا گذاشته شوند. به این ترتیب سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز ایران با توجه به حجم بالای نقدینگی، چشمانداز روشنی در پیش ندارد.
کنگره ملی جمهوریخواه هفته گذشته با انتشار یادداشتی اعلام کرد "دونالد ترامپ" میتواند با استاد به برخی موارد نقض توافق هستهای از سوی ایران، از پذیرفتن توافق هستهای امتناع ورزد و آن را ملغی اعلام کند. ایران پس از امضای توافق، دو بار آب سنگین بیشتر از محدوده تعیین شده تولید کرد. در این دو مورد، وزیر انرژی و امور خارجه آمریکا اعلام کردند ایران بلافاصله اشتباه پیش امده را جبران و سطح تولیدات آب سنگین را به اندازه توافق شده بازگردانده است. در یادداشت کنگره ملی جمهوری خواهان آمده است:" کابینه دونالد ترامپ احتمالا تا این اندازه سخاوتمند نیست و میتواند تحریمهای فنی را بلافاصله علیه ایران از سر بگیرد."
هلیما کرافت در این باره گفت: بازگشت تحریمها علیه ایران دو گزینه را پیش روی شرکتهای خارجی قرار میدهد: به تجارت با ایران ادامه دهند یا از سامانه مالی آمریکا خارج شوند.
کرافت در ادامه گفت: ایران آسانترین مقصد برای سرمایهگذاری نیست. فکر میکنم دوران باقیمانده تا ورود ترامپ به کاخ سفید یک زمان تفکر به شرکتهای خارجی میدهد. آنها باید میان ایران و آمریکا یکی را انتخاب کنند. معتقدم انتخاب آنها آمریکا خواهد بود.
در طرف مقابل، شرکتهای اروپایی برای مشارکت در پروژههای انرژی ایران نیز دلایلی دارند. این حقیقت که ایران دارای دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان و چهارمین ذخایر بزرگ نفتی در جهان است، آنها را متقاعد میسازد که سرمایهگذاری در ایران چشمانداز مالی روشنی خواهد داشت.
انتهای پیام/