به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان ، وقتی ۸ سال پیش «مادرید» و «ریودوژانیرو» برای رقابت بر سر میزبانی المپیک ۲۰۱۶ به دور دوم انتخابات رفتند. عده زیادی از برزیلیها مخالف برگزاری چنین مراسم پرخرجی برای کشورشان بودند بهخصوص اینکه آنها میزبان جام جهانی ۲۰۱۴ نیز بودند. به همین خاطر اعتراضشان را بارها از شیوههای مختلف و گاهی خطرناک نشان دادند. بااینحال شورونشاط برزیلیها و مهماننوازی آنها در طول مسابقات جام جهانی و المپیک ضعفهای میزبانی آنها را پوشاند تا مهمانان روزهای خوشی را بگذرانند؛ اما در ریو و در دهکده مسابقات چه اتفاقاتی افتاد؟ و ورزشکاران چه اتفاقاتی را رقم زدند؟
۱۲۰ کشور با دست خالیدر المپیک ریو، ۲۰۹ کشور شرکت کردند که از این تعداد تنها ۸۷ کشور موفق به کسب مدال شدند و ۱۲۰ کشور با دستخالی المپیک را ترک کردند. در جدول توزیع مدال ایالاتمتحده آمریکا در جایگاه نخست ایستاده و کشور ثروتمند امارات متحده عربی تنها با کسب یک مدال برنز در رده هفتاد و هشتم قرار گرفت. یکی از نکات جالب در این دوره از رقابت حضور ۹۲ ورزشکار از کشور پرتغال و تنها کسب یک مدال برنز توسط ورزشکاران این کشور بود. کشور اتریش که در المپیک زمستانی یکی از نامداران است در المپیک تابستانی ریو باوجود سرمایهگذاریهای فراوان نتوانست هیچ مدالی دریافت کند.
موفقیت زنان محجبه و مسلمانزنان محجبه در المپیک ریو بیش از سایر ادوار گذشته موردتوجه رسانههای جهان قرار گرفتند. در میان ورزشکاران محجبه «ابتهاج محمد» زن مسلمان آمریکایی در رشته شمشیربازی بیش از سایرین موردتوجه قرار گرفت که درنهایت موفق به کسب مدال برنز شد. در میان زنان محجبه ایرانی نیز «سکینه خدابنده لو» مربی تیم تیراندازی بانوان با پوشش چادر در مراسم رژه ظاهر شد که با واکنشهای مثبت زیادی در داخل کشور مواجه شد؛ اما یکی از نقاط اوج حضور زنان مسلمان و محجبه در المپیک ریو صحنه اهدای مدل وزن ۵۷ کیلوگرم تکواندو بانوان بود. صحنهای که «کیمیا علیزاده» ورزشکار جوان و آینده دار کشورمان همراه «هدایا وهبای» بانوی محجبه مصری باهم روی سکوی مقام سوم مشترک ایستادند که موردتوجه سایت مسابقات نیز قرار گرفت.
لحظه های رمانتیک المپیک
خواستگاری در المپیک و درست در لحظه توزیع مدال از آن حرکتهای عجیبوغریبی بود که در کاروان ورزشی چینیها اتفاق افتاد. در رقابتهای شیرجه المپیک ریو «هه ژی» ورزشکار چینی که در لندن توانسته بود به مدال طلا برسد، این بار مغلوب ورزشکار دیگری از کشور چین شد تا به مدال نقره برسد. او البته روی سکوی مدالها درحالیکه ناراحت بود، با خواستگار روبرو شد که یک حلقه و یک شاخه گل به او داد و از این ورزشکار جلوی چشم هواداران خواستگاری کرد که درنهایت با پاسخ مثبت ورزشکار چینی روبرو شد تا مدال نقره خیلی هم برایش تلخ نباشد!
یکی دیگر از لحظههای عاطفی المپیک ریو به دومیدانی بانوان برمیگردد. «نیکی همبلین» دونده نیوزیلندی درحالیکه با سرعت به سمت خط پایان میدوید ناگهان به زمین میافتد. رقیب او «آبی دی آگوستینو» از آمریکا که در اثر برخورد با دونده نیوزیلندی، او هم به زمین میخورد. بلند میشود و دست رقیب را میگیرد و او را بلند میکند و فریاد میزند: بلند شو، اینجا المپیک است. باید مسابقه را تمام کنیم. بلند شو!
ناداوری داوران المپیکی
این دوره از المپیک نیز با ناداوریها و صحنههای مشکوکی همراه بود که در چندین مورد نیز دامن کاروان ورزشی ما را گرفت. «مجتبی عابدینی» در شمشیربازی، بهداد سلیمی در وزنهبرداری، رضا یزدانی در کشتی آزاد بزرگترین ناداوریهای صورت گرفته علیه کاروان ورزشی ایران بود که با اعتراضات مربیان نیز روبرو شد. درنهایت تنها داور روسی رضا یزدانی تا اطلاع ثانوی از قضاوت محروم شد؛ اما یکی از اتفاقات عجیبوغریب این مسابقات حرکت مربیان کشتی کشور مغولستان در اعتراض به عملکرد داوران بود که بازتاب جهانی پیدا کرد. مربیان مغول تصمیم گرفتند در اعتراض به وضعیت داوری هر دو در تشک کشتی لباسهایشان را درآورند و لخت شوند!
کاروان ورزشی پناهجویان
علاوه بر کشورهای شرکتکننده در مسابقات، المپیک ریو مهمانان ویژهای هم داشت. برای نخستین بار در تاریخ المپیک کاروانی ورزشی متشکل از پناهندگان راهی ریودوژانیرو شد تا در کنار دیگر ورزشکاران برای موفقیت تلاش کنند. ورزشکارانی که برخلاف دیگران ضمن تمرین مجبور به مبارزه علیه جنگ و خشونت هستند. المپیک ریودوژانیرو رؤیای این ورزشکاران را به حقیقت پیوند داد تا آنها در کنار دیگر ورزشکاران موفق به رقابت با یکدیگر شوند.
ورزشکارانی با تابعیت های مختلف
تغییر تابعیت ورزشکاران یکی دیگر از اتفاقاتی بود که در المپیک ریو به شکل پررنگتری به چشم آمد. بهطوریکه بعضی کشورها تنها چند ورزشکار بومی از کشور خود را به مسابقات آورده بود. کاروان ورزشی آذربایجان نیز چند تبعه سرشناس ایرانی داشت که در مسابقات با ورزشکاران کاروان ایران روبرو شدند. «سامان طهماسبی» در کشتی فرنگی با «حبیب اخلاقی» روبرو شد که درنهایت شکست خورد؛ اما «مهدی خدابخشی» نیز در تکواندو با میلاد بیگی روبرو شد که متأسفانه ۱۷ بر ۵ بازی را واگذارد کرد. تیم بلژیک نیز «راحله آسمانی» ایرانیالاصل را در رشته تکواندو در کاروان خود داشت. تغییر تابعیت ورزشکاران مختلف بهقدری مسئولین مسابقات را عصبانی کرد که اتحادیه فدراسیونهای دومیدانی تصمیم گرفت که سختگیری بیشتری بر ورزشکارانی که به نمایندگی از کشورهایی بهغیراز کشورهای اصلی خود در مسابقات شرکت میکنند اعمال کند. در میان ورزشکاران المپیکی کشور قطر تنها ۱۲ ورزشکار غیربومی دارد که در سالهای قبل با تابعیتهای دیگری در مسابقات جهانی شرکت کرده بودند.
نتایج کشورهای خاورمیانه
بازهم ایرانیها توانستند در این دوره از المپیک نیز میان کشورهای خاورمیانه در رتبه نخست قرار بگیرند. بعد از ایران ترکیه با ۱ مدال طلا، ۳ نقره و ۴ برنز در جایگاه چهل و یکم، بحرین با کسب یک مدال طلا و یک نقره در جایگاه چهل و هشتم، اردن با یک طلا در رتبه پنجاه و چهارم، قطر با یک نقره در جایگاه شصت و نهم، مصر و تونس بهطور مشترک در جایگاه هفتاد و پنجم. رژیم صهیونیستی با ۲ برنز در جایگاه هفتاد و هفتم و کشور امارات متحده عربی نیز با کسب تنها یک مدال برنز در جایگاه هفتاد و هشتم قرار دارد. عربستان سعودی در این دوره از رقابتها از کسب مدال جا ماند تا دلارهایش را تنها برای آتشافروزی در منطقه خرج کرده باشد.
یوسین بولت محبوب ترین ورزشکار المپیک
شرکت گوگل نیز به کمک اطلاعات آمار و ارقام آمد تا با توجه به جستجوهای کاربران اینترنتی اطلاعات جالبی را در اختیار رسانهها قرار دهد. یکی از نکات جالبتوجه در مورد المپیک ۲۰۱۶ ریو تبدیلشدن «یوسین بولت» به محبوبترین ورزشکار تاریخ ازنظر جستجوهای انجامشده در گوگل است. کسب ۹ مدال طلا در سه المپیک گذشته را در کنار شخصیت جالبتوجه و شوخطبع این ورزشکار جاماییکایی را میتوان بهعنوان فاکتورهایی تأثیرگذار در عطش اطلاعاتی کاربران اینترنت عنوان کرد. حتی انتشار تصویری از این کاربر، یوسین بولت را بیشازپیش در ذهن علاقهمندان به ورزش نگه خواهد داشت.
کاروان محروم روس ها چهارم شد
بعد از گزارش سایت فدراسیون پزشکی ورزشی، «ریچارد مک لارن»، رئیس این کمیته در جمع خبرنگاران گزارش مفصلی ارائه کرد و دست داشتن دولت روسیه در دوپینگ ورزشکاران روسی را تائید کرد و این دوپینگ گسترده را سازمانیافته و حمایتشده دانست. این دوپینگ گسترده باز حذف تعداد زیادی از ورزشکاران روسی در المپیک ریو شد. بااینحال روسها توانستند با ۱۹ مدال طلا، ۱۸ نقره و ۱۹ برنز جایگاه چهارمی المپیک را کسب کنند. روسها در المپیک لندن توانسته بودند ۲۴ مدال طلا، ۲۶ نقره و ۳۲ برنز بگیرند و بازهم در جایگاه چهارم مسابقات قرار بگیرند. اینطور که پیداست محرومیت کاروان روسها تأثیری در جایگاه آنها نداشته است؛ اما این دوپینگ گسترده موجب حذف تمام کاروان کشور روسیه از پارالمپیک ریو شده است و ورزشکاران پارالمپیکی این کشور باید برای مسابقات ۴ سال بعد در توکیو تلاش کنند.
طعم تازه مدال برای برخی کشورها
بحرینیها در ریو با یک دونده کنیایی الاصل در دوی ۳۰۰۰ متر توانستند برای اولین بار مدال داشته باشند. تیم راگبی هفت نفره مردان فیجی نیز توانست مدال طلای این رشته را از آن خود کند. این مدال طلا اولین مدال طلایی بود که فیجی توانست پس از ۱۴ دوره حضور خود در المپیک به آن برسد. «شِک صلاح جونیور سیس» از ساحلعاج توانست در رشته تکواندو برنده مدال طلا باشد و اولین قهرمانی را پس از ۱۴ دوره حضور در رقابتهای المپیکی برای کشور ساحلعاج به ارمغان بیاورد. «احمد ابو غوش» از اردن نیز توانست مدال طلای خود را از رقابتهای تکواندو برای اردن صید کند. این المپیک دهمین حضور اردن در این رقابتها به شمار میآمد. «ماجلیندا کلمندی» از کوزوو در رشته جودو به مدال طلا رسید. کوزوو در سال ۲۰۱۴ از سوی کمیته بینالمللی المپیک به رسمیت شناخته شد و درنتیجه المپیک ریو اولین حضور این کشور در مسابقات المپیک محسوب میشود. «مونیکا پوچ» از پورتوریکو توانست مدال طلای مسابقات تنیس بانوان را تصاحب کند. پورتوریکو توانست پس از ۱۸ دوره حضور در مسابقات المپیک به اولین مدال طلای تاریخش برسد.
«جوزف اسکولینگ» سنگاپوری مدال طلای شنای ۱۰۰ متر پروانه را از دستان مایکل فلپس و دیگر رقیبانش ربود. این مدال طلا پس از ۱۶ دوره حضور در رقابتهای المپیک نصیب کشور سنگاپور شد. اسکولینگ در حالی این افتخار را به دست آورد که از کودکی مایکل فلپس را اسطوره خود میدانست و حتی در آن دوران با این شناگر افسانهای عکس یادگاری انداخته است. «دیلشد نظرف» تاجیک مدال طلای پرتاب چکش مردان را از آن خود کرد. این رقابتها ششمین باری بود که تاجیکستان ورزشکارانش را به آن فرستاده بود. «هوانگ ژوان وین» از ویتنام در رشته تپانچه بادی ۱۰ متر توانست اولین مدال طلای تاریخ ویتنام را برای کشورش رقم بزند. این المپیک پانزدهمین دوره حضور ورزشکاران ویتنام در این رقابتها بهحساب میآمد.
منبع:مهر
انتهای پیام/