به نوشته میلیتری تایمز، با وجود قطع امید آمریکا از اردوغان، این کشور همچنان می‌کوشد اتحاد با ترکیه را حفظ کند.

میلیتری تایمز: آمریکا به دنبال حفظ ترکیه در مشت خود/ آنکارا در تلاش برای تشکیل اتحادی شرقی
به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی «میلیتری تایمز» در گزارشی نوشت: سوء‌ظن میان آمریکا و ترکیه در حال تشدید است. در عین حال واشینگتن می‌کوشد اتحاد شکننده خود با آنکارا را حفظ کند. اما ترکیه که این روزها دلِ خوشی از شریک غربی خود به دلیل خودداری از استرداد «فتح‌الله گولن» ندارد، رو به شرق آورده است.

«جو بایدن،» معاون رئیس‌جمهور آمریکا، که قرار است روز چهارشنبه برای حل اختلافات عازم ترکیه شود، به احتمال زیاد سفر دشواری را پیش‌رو دارد. او قصد ندارد در خصوص تحویل گولن که آنکارا وی را عامل اصلی کودتای نافرجام این کشور می‌داند، ضمانتی بدهد. در مقابل وی مأموریت دارد به مقامات ترکیه اطمینان دهد این کشور همچنان یکی از متحدان مهم ناتو برای آمریکاست؛ حتی اگر به نظر برسد این دو کشور دیگر در قبال درگیری‌های خاورمیانه به خصوص جنگ سوریه مواضع یکسانی ندارند.

روابط آنکارا و واشینگتن پیش از کودتای 15 ژوئیه (25 تیر)  نیز رو به تیرگی گذاشته بود. اما پس از آن اختلافات میان دو طرف به شکلی علنی مطرح شد. اظهارات اردوغان در خصوص دست داشتن مستقیم یا غیرمستقیم آمریکا در کودتای اخیر ترکیه، مقامات واشینگتن را بسیار خشمین کرد.

به دنبال این اظهارات، واشینگتن بیانیه‌های را در رد اتهامات وارده منتشر کرد. اما مقامات ترکیه همچنان واشینگتن را به خالی کردن پشت آنکارا در بحرانی‌ترین زمان ممکن متهم کردند. 

بنابر این گزارش، در همین زمان نزدیکی آنکارا به دشمنان قدیمی آمریکا یعنی روسیه و ایران، بر شدت تنش‌ها میان دو طرف افزود. در ماه جاری میلادی رئیس‌جمهور ترکیه به مسکو سفر کرد تا روابط میان دو طرف را بهبود بخشد و حتی شاید با پوتین برای پایان دادن به جنگ سوریه به توافق برسد. مسئله‌ای که روسیه پیش از این در تلاشی ناموفق با آمریکا به دنبال آن بود.

پنجشنبه گذشته وزیر خارجه ترکیه به صورت غیرمنتظره به ایران سفر کرد. رسانه‌های ترکیه در همان روز از احتمال سفر اردوغان به ایران درست روزی که بایدن قصد سفر به آنکارا را دارد، یعنی همین چهارشنبه، خبر دادند.

«بولنت علیرضا،» تحلیلگر مرکز مطالعات بین‌المللی و استراتژیک واقع در واشینگتن در  خصوص رفتار رئیس‌جمهور ترکیه گفت: اردوغان با نزدیک شدن به روسیه و ایران، به کشورهای غربی این پیام را می‌رساند که از آن‌ها دلگیر است. ترکیه همچنان عضو ناتو می‌ماند و برای پیوستن به اتحادیه اروپا تلاش خواهد کرد؛ اما روابط این کشور با غرب حتی از دوران پیش از کودتا نیز بدتر شده است.

قطع روابط با ترکیه برای آمریکا مشکل‌ساز خواهد شد؛ زیرا واشینگتن برای مقابله با داعش و افراطگرایی در منطقه حساب خاصی روی آنکارا باز کرده است. 

اما به نظر نمی‌رسد آنکارا و واشینگتن بتوانند اختلافات خود را درباره مسئله گولن حل کنند. وی که در تبعیدی خودخواسته سال‌هاست در آمریکا به سر می‌برد، هرگونه دخالت در کودتای اخیر که بر اثر آن 270 نفر جان باختند را رد می‌کند. این در حالی است که ترکیه مصرانه خواستار استرداد اوست.

 به گفته یکی از مقامات ارشد دولت اوباما، ترکیه باید برای استرداد گولن مدارک معتبر درباره دخالت وی در کودتا ارائه دهد. اما آنکارا تنها با تکرار اتهامات سابق گولن، او را مقصر این کودتا می‌داند. به گفته منابع آمریکایی، قرار است گروهی از مقامات وزارت دادگستری این کشورعازم ترکیه شوند تا زمینه تحویل گولن به ترکیه را فراهم کنند. 

به ادعای این گزارش، آمریکا که روزی امید بسیاری داشت که اردوغان بتواند حکومتی دموکراتیک را در ترکیه اداره کند، اکنون پس از سرکوب مطبوعات و مخالفان و مقابله با کردها گاهی به قیمت نزدیک شدن به داعش، مانند گذشته فکر نمی‌کند.

مسئله دیگری که بر نگرانی‌های آمریکا در خصوص ترکیه افزوده، اظهارات اخیر «بینالی ییلدریم،» نخست‌وزیر ترکیه، در خصوص احتمال حضور اسد در دولت انتقالی آینده سوریه است. این در حالی است که آنکارا پیش از این و در همراهی با آمریکا سالها خواستار خلع اسد بود و حاضر نمی‌شد هیچ نقشی برای وی در دولت آینده سوریه متصور شود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار