به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ خبرگزاری رویترز در مطلبی نوشت: احساسات ضدآمریکایی در میان مردم ترکیه رو به افزایش است و این رویه تنها با استرداد فتحالله گولن به ترکیه آرام میشود.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، فتحالله گولن را که از سال 1999 در تبعید خودخواسته در پنسیلوانیای آمریکا به سر میبرد عامل اصلی کودتای نافرجام 15 ژوئیه (25 تیر) در کشورش میداند. در همین راستا، اردوغان دستور دستگیری حامیان این مبلغ مذهبی را در دستگاههای دولتی، دانشگاهها، مدارس و رسانهها ترکیه صادر کرد. با این وجود، برخی کارشناسان بر این باورند که احساسات جریحهدار شده مردم ترکیه تنها با استرداد فتحالله گولن از آمریکا به ترکیه التیام مییابد.
اردوغان در دیدار پنجشنبه گذشته خود با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه از سیاستهای آمریکا و اروپا در قبال آنکارا انتقاد کرد و آن را نمایش خیانت علیه مردم ترکیه دانست.
در همین حال، بشیر بوزداغ –وزیر دادگستری ترکیه—در مصاحبه با خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه گفت: احساسات ضدآمریکایی در ترکیه رو به افزایش است. تداوم این احساسات میتواند زمینهساز نفرت مردم از واشینگتن شود. برای جلوگیری از این احساسات مقامات آمریکایی باید فتحالله گولن را به دولت ترکیه تحویل دهند.
وی افزود: اینکه واشینگتن گولن را تحویل میدهد یا نه، یک تصمیم سیاسی است. در صورتی که وی استرداد نشود، ترکیه قربانی تروریست محسوب میشود.
وزیر دادگستری ترکیه همچنین صبح امروز اعلام کرد بیش از 26 هزار نفر در ارتباط با کودتای نافرجام ماه ژوئیه (25 تیر) در این کشور بازداشت شدهاند.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا در پاسخ به تقاضای آنکارا برای استرداد گولن خواستار مدارک و شواهد کافی و روشن از تخلف گولن شد. هفته گذشته نیز سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از بررسی اسناد جدیدی که دولت ترکیه تحویل داده است، خبر داد.
نظرسنجیهای اخیر نشان داد بیش از دوسوم مردم ترکیه گولن را طراح کودتا در ترکیه میدانند و از اردوغان در این موضع حمایت میکنند.
در پایان این مطلب آمده است: پس از کودتا در ترکیه، حامیان دولتی غرق در طرح تئوریهای متعدد شدهاند و در این راستا آمریکا و سازمان سیا را از مهمترین طراحان کودتا معرفی میکنند. برخی از این نظریهپردازان بر این باورند که کودتای ترکیه را سازمان سیا با همکاری یک ژنرال بازنشسته آمریکایی طراحی کرده است و عدهای مدعی هستند مأموران سیا در جزیرهای خارج از استانبول طرح کودتا را چیدهاند. هرچند مقامات ترک اعلام کردند چنین گزارشهایی موضع رسمی آنکارا را منعکس نمیکنند ولی به گونهای خواهان تعطیلی مواضع آمریکا در ترکیه ازجمله پایگاه هوایی اینجرلیک هستند. حدود 90 سلاح هستهای آمریکا در این پایگاه انبار شده است با این حال برخی از مقامات ترکیه اعلام کردهاند روابط ترکیه با کشورهای دوست به دشمنی تبدیل شده است و تهدیدی برای ثبات داخلی ترکیه محسوب میشوند.
انتهای پیام/