سفر اردوغان به روسیه و دیدارش با پوتین حامل پیام‌های سیاسی مهمی است چرا که مسکو دشمن دیروز ترکیه بوده و امروز نزدیک‌ترین هم‌پیمان این کشور است.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از سایت اینترنتی النشره، دو پرونده اصلی بر روی میز عادی سازی روابط میان ترکیه و روسیه وجود دارد یکی اقتصاد و دیگری سوریه. ترکیه روی مسئله اقتصاد متمرکز شده است و این مسئله کاملا در اظهارات رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه و دیگر مسئولان این کشور آشکار است. مطبوعات ترکیه نیز روی همین بعد متمرکز شده‌اند. پرونده دیگر مربوط به ثبات منطقه به ویژه سوریه است که در زمان کنونی روسیه روی این مسئله متمرکز شده است.

درهای مسکو باز شده است

دانیال عبدالفتاح، یکی از اصحاب رسانه و کارشناس امور ترکیه می‌گوید: مهم‌ترین مسئله‌ای که در دیدار پوتین و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه دیده می‌شود این است که مسکو برخلاف دیگر هم پیمانان ترکیه مثل آمریکا، اروپا و حتی کشورهای عربی و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس همان طرفی است که درهایش را به روی اردوغان باز و از وی استقبال کرد. پوتین بعد از این سفر به اردوغان مشروعیت و اعتماد زیادی داد. پوتین در این دیدار بر مشروعیت حزب عدالت و توسعه تأکید کرد و به موضوع بازداشت‌ها و مسئله حقوق بشر نپرداخت این درحالی است که هم‌پیمانان اروپایی و غربی ترکیه این مسائل را اولویت می‌دانند و همین مسئله باعث شده که اردوغان از آن‌ها ناراضی باشد. این دیدار اقدام تحریک آمیزی برای هم پیمانان آمریکایی و غربی ترکیه است.

از سوی دیگر عماد طفیلی، تحلیلگر سیاسی خبرگزاری اسپوتنیک می‌گوید: روسیه از نخستین کشورهایی بود که از مشروعیت اردوغان بعد از کودتا حمایت کرد و با وی تماس گرفت. اولویت‌های روسیه این است که ثبات در اطراف این کشور و تمامی جهان برقرار باشد. روسیه برعکس آمریکا که همواره دنبال ایجاد تنش و درگیری در منطقه است برای جلوگیری از درگیری‌ها و جنگ در خاورمیانه تلاش می‌کند.

این تحلیلگر معتقد است: روسیه خواهان حفظ ثبات ترکیه است. هیچ کسی نمی‌دانست پس از کودتای نافرجام در ترکیه چه اتفاقی خواهد افتاد. اگر کودتا موفق می‌شد اوضاع برای سوریه و روسیه و تمامی منطقه بدتر می‌شد برای همین روسیه موضع واضح و ثابت و سرنوشت سازی را اتخاذ کرد. دیدار میان اردوغان و پوتین بسیار مفید بود. آمریکایی‌ها معتقدند که بهبود روابط روسیه و ترکیه به نفع آن‌ها نیست. واشنگتن نگران تحول در روابط میان این دو کشور است.

اقتصاد اکسیژن است

به گفته دانیال عبدالفتاح مسئله اساسی دومی که درباره این دیدار وجود دارد این است که ترکیه از مشکلات اقتصادی بزرگی رنج می‌برد و کودتا به اقتصاد ترکیه خسارت‌های سنگینی وارد کرده که البته در دوره بعد خود را نشان خواهد داد. همه این مشکلات نتیجه سیاست پاکسازی است که ترکیه درباره مراکز حکومتی و ارتش در پیش گرفته است. همین مسئله اردوغان را واداشته تا بیشتر روی بعد اقتصادی و تجاری متمرکز شود. روابط میان دو کشور نیز در اساس بر روی همین مسئله متمرکز است. اردوغان بعد اقتصادی را برجسته‌تر کرد تا از محور اصلی و صحبت کردن درباره منافع مشترک با روسیه در منطقه و به ویژه درباره سوریه دور شود چرا که روابط ترکیه و روسیه به خاطر سوریه بحرانی شد.

در مقابل، طفیلی می‌گوید: روابط اقتصادی میان روسیه و ترکیه خوب بود اما حادثه سرنگونی جنگنده روسی روابط را دچار تنش کرد. به نفع روسیه و ترکیه است که همکاری اقتصادی‌شان را تقویت کنند. به زودی و به تدریج تحریم‌های روسیه از ترکیه برداشته می‌شود. اوضاع اقتصادی ترکیه خوب نیست برای همین آنکارا تلاش می‌کند به روسیه نزدیک شود.

تحول استراتژیک

این کارشناس ترکیه‌ای می‌گوید: روس‌‌ها نگذاشتند ترکیه در سوریه به پیروزی دست یابد و طرحش را در آنجا اجرا کند. ازسرگیری روابط میان دو کشور به معنای تغییر این اندیشه و تغییر هدف ترکیه درباره سوریه است. امروز ترکیه مواضعش را تغییر داده و دیگر نمی‌گوید پوتین دشمن است یا به مردم سوریه حمله می‌کند. ترکیه عبارت‌ مداخله روسیه در سوریه را از قاموس زبان خود حذف کرده است. تمامی این مسائل نشان دهنده تغییری در دیدگاه ترکیه و نزدیکی دیدگاهش به روسیه است. این موضوع احتمالا تأثیر زیادی روی حوادث میدانی در سوریه داشته باشد.

عبدالفتاح می‌گوید: ‌ترکیه‌ای‌ها با صدای بلند در آنکارا بر لزوم عقب‌نشینی کلی ترکیه از سوریه و توقف حمایت از گروه‌های مسلح تأکید می‌کنند. پس از کودتا نیز این درخواست‌ها بیشتر شده است. پس از اینکه به اردوغان خیانت شد دیگر اندیشه تغییر نظام‌ها با زور نیز تغییر کرده است. ترکیه‌ای‌ها می‌گویند دیگر نباید درباره رخدادهای سوریه سیاست یک بام و دو هوا را در پیش گرفت. اردوغان می‌گوید سیاست‌های جامعه ترکیه را اجرا می‌کند. او با حزب خلق ترکیه ائتلاف کرده است و این حزب مخالف مداخله ترکیه در سوریه است.

در مقابل طفیلی تأکید می‌کند: هدف ثابت روسیه حمایت از دولت سوریه است. من معتقدم که ترکیه و روسیه درباره بحران سوریه با امتیازدهی از سوی آنکارا و با یک رویکرد جدید توافق خواهند کرد چرا که موضع روسیه ثابت است و خواهان توقف ورود گروه‌های مسلح به سوریه است.

سؤال کنونی این است که آیا دیدار اردوغان و پوتین به نقطه تحول استراتژیکی در اوضاع منطقه به ویژه سوریه تبدیل خواهد شد؟ آیا مرحله جدیدی را به وجود خواهد آورد که به نفع روسیه و هم پیمانانش در منطقه و به ضرر محور آمریکا باشد؟ واکنش اردوغان به کشورهای عربی که وی را در رنج و غمش تنها گذاشتند چه خواهد بود؟ زمان برای کشف تسویه حسابی که اردوغان در داخل به راه انداخته و به زودی بعد از تثبیت اوضاع داخلی به خارج سرایت خواهد کرد، زیاد است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۹ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
درود بر پوتین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۶ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
زنده باد ایران. فقط ایران. زنده باد کوروش کبیر. تمام مردان و زنان پاک پارسی. فقط ایران و هیچ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۷ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
اونکه لنگر صلح و ثبات در منطقه است و صدق گفتارش را در عمل دیده اند ایرانه روسیه هم در این موقعیت داشت از امریکا بازی می خورد و قاطعیت ایران روی روسها موثر واقع شد بعد نوبت اذربایجان بود که به بلوک ایران برگرده و حالا ترکیه . اردوغان اگر بفهمه چقدر هم گرائی منطقه ای برای ثبات آن و امنیت آن مهمه اروپا و امریکا و سعودی و صهیونیستها را فراموش می کنه اما دریغ که اردوغان دیر فهمه کج فهمه خائنه دستش تا مرفق در خون سوریهای بیگناه آلوده است الال هم از بیچارگی به روسها پناه آورده دلارهای نفتی سعودیها رو بالا کشیده حالا که گیر افتاده روباه صفتی می کنه شخصیت هر مردمی را از رئیس اون بشناسید ایران قوی و برومند و قاطع و استوار و با ایمان و مصمم و دلیر و شجاع در مقابل هر طوفانی می ایسته و روسها هم بعد لغزشهایی چنین شده اند حالا اردوغان و غلیف باید عبرت بگیرند و دوستی انتخاب کنند که دوست باشد نه دشمنی در پوستین دوست این همگرائی مشکل آذریها را در قره باغ حل خواهد کرد و صلح و ثبات در قره باغ هم حاکم خواهد شد انشائاله
-
ناشناس
۰۸:۳۹ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
دقیقا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۸ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
این چه مسئله ای رو میرسونه به نظرتون ؟؟؟؟؟؟؟؟
این یعنی وقتی ایران5 سال پیش گفت اسد بایددددددد بمونه ،میمونه و نه ترکیه نه عربستان نه آمریکا نه دهکده های حوضه خلیج فارس توان مقابله با خاسته ایران رو ندارن .یعنی اینکه خاسته کسی قبوله که قدرت برتر در منطقه است و اون کشور پرشیاس
-
ناشناس
۰۸:۳۷ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
حوزه نه حوضه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۷ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
پسر جون اونا اصلا سیاستی برای کنار رفتن بشار اسد ندارن و الا ایران که هیچ تا حالا اسدی وجود نداشت ....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۶ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
اصلا احساس میکنم این اردوغان زره ای هم به فکر مردم ترکیه نیست چه برسه به سوریه کلا من احتمال میدم یه مهره موساد یا سیا باشه یه بازیچه هستش این نژاد پرست و فقط به فکر حساب بانکی خودشه نه رفاه حال مردمش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
نشون میده راسخ واستوار ترین سیاست از ان ایران است که منبعث از دیانت حقیقیه والبته رهنمودهای رهبری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۲ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
ایران هم سیاستش متاثر از رییس دولتشه که مونده کی باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
حرف مفت نزن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۴ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
قطعا بعد از کودتای نافرجام ترکیه منطقه دست خوش حوادث مهمی خواهد بود که حتماً به نفع ایران خواهد بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
عمرا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۴ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
دم پوتین گرم اوهمیشه دنبال ارامش منطقه است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
الکیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۵ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
مرگ بر کمونیسم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۱ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
فکر نمی کنم اردوغان سیاستش رو در مورد سوریه تغییر بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۶ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
پوتین حقیقتا مرد درستکاری، البته قبلا خیلی منافع طلب بودند مثل رای به تحریم ایران و.. اما الان خیلی از سیاستمدارن که از غرب رودست خوردند، به دنبال متحد هستند که پوتین هم از اون دسته سیاستمدار ها است و اردوغان که داره مقدماتی را طی می کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۵ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
به خاطر منافع خودشون و برای امتیاز گیری از امریکا به سمت ما اومدن و الا روسیه خیلی خائن هستش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۳ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
همش سیاه بازی اردوغانه واسه امتیاز گیری بیشتر از غرب و آمریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۰ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
پوتین خودش اصل کا گ ب هست اون چه خوابی برای خواب اردوغان دیده باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۸ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
پوتین خ مردی انسان با شرفی هستی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
اردوغان با سرویسها ی جاسوسی غربی موساد ارتباط داره خدا می دونه چه خوابی برای منطقه وروس ها دیده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۳ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
احسنت به آقای پوتین که بهترین سیاست ممکن را در مورد ترکیه اتخاذ کرد. امیدوارم که دولتمردان و سیاسیون ما درس خوبی از دولت روسیه گرفته باشند. آنان نیز بهترین عکس العمل را در قبال عربستان اتخاذ نمایند
-
ناشناس
۰۸:۳۶ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
پوتین می توانست این اوضاع را ادامه دهد تا جائیکه دوغان بفهمد که چاه مکن بهر مسی اول خودت بعدا کسی.هنوز هم نیاز بود این اوضاع تا شش ماهی ادامه پیدا کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۳ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
زبادی جو زده نشید ، روسیه خیلی قدرت مند تر از ایران است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۷ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
سیاست خیلی کثیفی.
Kazakhstan
ناشناس
۱۷:۵۷ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
کلادم پوتین گرم خیلی مرده فهمیده هست خیلی باشخصیته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۰ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵
تدبیر هم تدبیر پوتین ببین چطور خردوغان رو نشوند سرجاش و به شکر خوردن انداختش.بدون اینکه کشورش تحقیر و خفیف بشه
Australia
ناشناس
۰۹:۴۲ ۲۱ مرداد ۱۳۹۵
این خاصیت روس هاست...
به دوستان قدیمی به راحتی پشت می کنند..
آخرین اخبار