به گزارش
حوز افغانستان باشگاه خبرنگاران، «جاوید کوهستانی» ژنرال بازنشسته اردوی ملی و کارشناس مسائل سیاسی افغانستان روز شنبه به رسانهها گفت: استفاده از موشکهای کروز برای ازبین بردن نیروهای داعش در ننگرهار اثربخش نخواهد بود، زیرا آمریکا قبل از حملات ۱۱ سپتامبر نیز از این موشکها علیه پایگاههای القاعده در ولایت «خوست» استفاده کرد که نتایجی نداشت، اما این موشکها میتواند داعش را مجبور سازد که پایگاههای خود را در شرق افغانستان به شمال و شمال شرق این کشور انتقال دهد تا به کشورهای آسیای میانه و روسیه نزدیک شوند.
کوهستانی گفت: اگر این گونه نیست. چرا آمریکا علیه گروه طالبان که در بخش وسیعی از افغانستان از هلمند در جنوب تا غرب، شرق و مرکز حضور دارند، از این موشکها استفاده نمیکند و یا علیه پایگاههای شبکه حقانی در مناطق قبایلی و اطراف شهر کویته پاکستان، موشکهای کروز به کار نمیگیرد.
به باور کوهستانی؛ آمریکاییها قصد دارند تا داعش را مجبور بسازد که پایگاههای خود در جنوب و شرق افغانستان را ترک کرده و به شمال و شمال شرق این کشور منتقل شوند و در آنجا پایگاه ایجاد کنند تا بتوانند از آنجا به کشورهای آسیای میانه دسترسی پیدا کنند.
وی تصریح کرد که آمریکا درحال بسترسازی راهبرد تازه خود در آمریکا برای انتقال جنگ از جنوب به شمال و فراهم کردن زمینه دسترسی داعش به کشورهای آسیای میانه است و استفاده از موشکهای کروز در همین چارچوب قابل ارزیابی است.
آمریکا با دولت افغانستان یک پیمان امنیتی را به امضاء رسانده که به موجب آن طرفین تا سال ۲۰۱۴ میلادی همکاری نظامی و امنیتی خواهند داشت.
این پیمان شامل حضور نیروهای بینالمللی در افغانستان، ایجاد ۹ پایگاه نظامی آمریکا در این کشور و تأمین، تجهیز و آموزش نظامیان افغان است و در آن آمده است که واشنگتن در مقابل حملات خارجی در این کشور واکنش نشان خواهد داد.
آمریکا تصمیم داشت تا در پایان سال ۲۰۱۵ نیروهای خود را از افغانستان خارج کند، اما در این تصمیم خود تجدیدنظر کرد و به تازگی اعلام کرده است که ۸۴۰۰ تن از نظامیان خود را دست کم تا پایان سال ۲۰۱۷ میلادی از این کشور خارج نخواهد کرد و با توافق «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان، متناسب با اوضاع امنیتی، نیروهای خود را از کشور خارج خواهد کرد.
به گفته وی، اگر افغانستان به سوی امنیت، صلح، پایداری و توسعه پایدار حرکت کند، نظامیان خارجی؛ افغانستان را ترک میکنند و درغیر این صورت اگر تهدیدها ادامه یابد اجازه نخواهند داد تا بار دیگر افغانستان به سرنوشت دهه ۹۰ میلادی گرفتار شود.
کوهستانی معتقد است: این موضوعات به عنوان پیش فرض از طرف سفیر آمریکا در افغانستان و فرماندهان نظامی آن کشور برای حضور بادوام واشنگتن در کابل در اختیار 'باراک اوباما' قرار گرفته است و تأکید شده که هنوز تهدید بنیادگرایی و افراطی گری بویژه طالبان در افغانستان وجود دارد و نظامیان افغان از توانایی تأمین امنیت کامل برخوردار نیستند.
وی گفت که هیچ گونه پدافند هوایی که بتواند فضای افغانستان را مصون نگه دارد، در این کشور وجود ندارد و به گفته وی تا زمانی که این کمبودها، رفع نشود حضور نظامیان آمریکایی به عنوان یک قدرت بازدارنده در افغانستان مورد نیاز خواهد بود.
این تحلیلگر مسائل افغانستان افزود که پس از بدترشدن وضعیت عراق، سوریه و کریمه، رقابت بین روسیه، ناتو و آمریکا و نیز رقابت بین ایران و آمریکا در سوریه و نقش آفرینی عربستان در آن کشور تشدید شده است و این وضعیت، واشنگتن را بر آن داشته تا با ایجاد پایگاههای نظامی، از افغانستان به عنوان یک کشور راهبردی برای کنترل و نفوذ در منطقه استفاده کند.
وی گفت که این دلایل باعث شده تا آمریکا در چارچوب یک راهبرد تازه، بار دیگر حضور خود را در افغانستان گسترش دهد و پایگاههای نظامی خود را با استفاده از نیاز این کشور به حضور آمریکائیها، تقویت کند.
ایرنا نوشت: کوهستانی در پاسخ به این پرسش ایرنا که این تغییر استراتژی چه تأثیری بر امنیت افغانستان خواهد داشت؟ گفت که اگر دولتمردان افغانستان اراده قاطع برای نابودی طالبان داشته باشند، میتوانند از این راهبرد در جهت مثبت استفاده کنند و اگر آمریکا هدایت این راهبرد را در افغانستان به عهده بگیرد، به هیچ وجه نباید نسبت به این راهبرد برای تأمین امنیت افغانستان، خوش بین بود.
انتهای پیام/