با توجه به شرایط فعلی اجتماعی ، محیطی و خانوادگی فاکتورهای ایجاد پرخاشگری در خانواده ها رو به افزایش است .

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ،پرخاشگری پنهان نوعی از پرخاشگری است که این روزها خیلی از خانواده ها از آن گلایه دارند، رفتاری که گاهی اوقات زن نسبت به شوهر ، شوهر نسبت به زن و یا همچنین بین والدین و فرزندان صورت می گیرد.

اين نوع از پرخاشگري رفتاري است كاملا جامعه پسند و مورد تأييد اطرافيان مانند"تهيه يك غذاي لذيذ مانند خورشت فسنجان"نكته مهمی كه باعث تبديل اين نوع رفتار يه پرخاشگري ميشود آن است كه فرد به منظور آزار و يا ناراحت كردن همسر و يا افراد ديگر آن را انجام داده است،چون طرف مقابل به اين غذا علاقه نداردو يا دعوت از اقوام درجه يك همسر دقيقا در شبي كه همسر خسته است و يا در روز بعد يك كار مهم دارد.

عدم مديريت و كنترل خشم و تبدیل آن به پرخاشگری

جواد تهامی پور ، روانشناس بالینی گفت :خشم یکی از هیجاناتی است که هر انسانی در موقعیت های تهديد كننده و يا ناكام كننده از خود نشان می دهد كه در صورت عدم مديريت و كنترل ممكن است به پرخاشگري تبديل شود و علل ايجاد كننده آن به دو دسته درونی و بیرونی تقسیم می شودکه نظریات و ديدگاههاي زيادي در این زمینه موجود است.

وی افزود : يكي از نظريات موجود نظريه ناكامي –پرخاشگري است ، برابر اين ديدگاه هرنوع مانع كه سر را ه موفقيت انسان قرارگيرد باعث بروز خشم و پرخاشگري ميشود.

هر نوع باور باید دار جز عوامل درونی ایجاد کننده پرخاشگری

این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی در زمينه علل دروني پرخاشگري خاطر نشان کرد : هر نوع باور باید دار(مثلا همسر من بايد امروز فلان كار را انجام ميداد) جز عوامل درونی ایجاد کننده پرخاشگری است.

تهامی پورتصریح کرد : اولین واکنش اشتباهی که برخی از مردم در روابط خود نشان ميدهند پرخاشگري است كه بصورت آشكار،منفعلانه و پنهان ديده ميشود.

وی گفت : سبك منفعلانه سبک اشتباهی است كه افراد با انجام ندادن كاري باعث آزار و يا صدمه به ديگران ميشوند (مانند زمانيكه يك فرد در هنگام رانندگي به يك حادثه نزديك ميشود ولي با سكوت كردن از آن حادثه جلوگيري نكنيم )

وی در ادامه افزود : برخی رفتار هاي پرخاشگرانه بدون علامت های معمول هستند و ظاهري كاملا اجتماع پسند دارند و بصورت منفعلانه و يا پنهان ميباشند.

جواد تهامی پور خاطر نشان کرد: گاهی اوقات جایگاه شغلی ، محیط اجتماعی ، سطح تحصیلات و.... اجازه نمی دهند پرخاشگری آشکار داشته باشیم.

پرخاشگری منفعلانه یک نوع رفتار آزاردهنده در رابطه

تهامی پور، روانشناسبا اشاره به اینکه پرخاشگری منفعلانه یک نوع رفتار آزاردهنده در رابطه است گفت : این نوع رفتار شامل همه رفتارهای پرخاشگرانه و خصومت‌هایی است که فرد آن را آشکارا نشان نمی‌دهد، انجام ندادن کاری یا تعلل در آن مي تواند نوعی بیان غیر مستقیم خشونت و خصومت باشد.

وی افزود : در چنین رابطه‌ای عملا نمی‌دانید چطور باید از افکار و احساسات فرد مقابل سر در بیاورید، او حرف نمی‌زند و احساساتش را آشکارا بیان نمی‌کند و شما هیچ تصوری از آنچه او دقیقا می‌خواهد ندارید.

تهامی پور خاطر نشان کرد : اینجاست که شاید حتی با این که متوجه هستید چیزی در این ارتباط ناخوشایند است، متوجه نشوید که در رابطه‌ای پر از پرخاشگری قرار دارید.

یکی از ویژگی‌های رفتارهای پرخاشگرانه ابهام واژه‌ها

جواد تهامی پور ، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی گفت : یکی از ویژگی‌های رفتارهای پرخاشگرانه ابهام واژه‌هاست، این سلاحی است که افراد برای محافظت از خود و برای کنترل دیگران استفاده می‌کنند، منظور و هدف آنها اصلا از میان چیزی که می‌گویند مشخص نیست.

وی با بیان اینکه اگرچه این افراد احساساتشان را بیان نمی‌کنند افزود :این رفتار نیز برایش موقعیتی فراهم می‌کند که همه چیز را در کنترل خودش قرار بدهد چون اوست که می‌تواند با قهر کردن یا نکردن شرایط را با روحیات خودش منطبق کند.

وی خاطر نشان کرد : اگر شریک زندگی‌تان دائم وظایفش را به بعد موکول می‌کند، می‌تواند نشانه رفتار پرخاشگرانه منفعل او باشد.

پرخاشگری پنهان روابط را دچار مشکل میکند.

جواد تهامی پور ، روانشناس در ادامه گفت : پرخاشگری پنهان یک اختلال رفتاری است که در بزرگسالی و در رابطه با افراد دیگر به ویژه در رابطه نزدیک با اعضای خانواده، همسر و دوستان قابل تشخیص است.

وی افزود : وجود این نشانه‌ها در رفتار فرد مقابل شما هشدار دهنده است، چون این رفتارها عملا رابطه را دچار مشکل می‌کنند.

وی خاطر نشان کرد : این رفتارها سو ءتفاهم‌آمیز هستند و باعث خشونت‌های خانگی می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه برخی از پرخاشگری ها پنهان هستند و هیچ نشانه ای ندارند تصریح کرد: د راین راستا نیز برخی از پرخاشگری ها آگاهانه ، نیمه آگاهانه و گاهی ناخودآگاه هستند.

رفتارهای جرأتمندانه و قاطعانه و کاهش پرخاشگری

تهامی پور گفت :آموزش رفتارهای جرأتمندانه و قاطعانه می تواند در کنترل و کاهش پرخاشگری موثر باشد و مشکلات بعدی پیشگیری کند.

این روانشناس راهکارهای کاهش پرخاشگری را شناخت زمینه های ایجاد کننده پرخاشگری ، مدیریت زمان ،برنامه ریزی ، مذاکره کردن با رعایت چهارچوب ها، شناخت افکار ناکارآمد و بازسازی افکار دانست تا افراد پرخاشگری را کمتر تجربه کنند.

هشدار به خانواده ها !

وی به خانواده ها به ویژه همسران هشدار داد : با یادگیری و رعایت چهارچوب ها و راههای کنترل و کاهش خشم زندگی خودرا دچار مشکلات و چالش های فراوان نکنند .

تهامی تأکید کرد : اگر در چنین رابطه‌ای قرار دارید این علائم را جدی بگیرید، بهترین کار این است که با یک مشاور خانواده گفتگو کنید تا دلیل پیچیدگی‌های رفتاری شریک زندگی‌تان و تاثیر آن بر رابطه را بهتر بشناسید.

آسیب های ناشی از پرخاشگری پنهان

جواد تهامی پور ، روانشناس بالینی در پایان گفت : اگر افراد همینطور به پرخاشگری پنهان خود ادامه دهند دچار چرخه معیوب و دور باطل می شوند چراکه پرخاشگری پنهان یک طرف ، زمینه ایجاد پرخاشگری در طرف مقابل را نیز ایجاد می کند واگر اصلاح نشود حتی ممکن است به طلاق ، ضرب و جرح ، خشونت ، پرخاشگری آشکار ، طلاق عاطفی ، خیانت ، فاصله گرفتن از محیط خانه و .... شوند.

سخن آخر!

پس چه خوب است با بهترین و آسانترین راهکارها و روش ها در روابط وپیشگیری از آسیب ها کانون گرم خانواده را با این رفتارها سرد نکنیم و همیشه وبه موقع دلخوری ها را با کلام بگوییم نه با رفتار چرا که از کلام همان برداشت می شود ولی از رفتار هزار برداشت .

انتهای پیام/ی

گزارش از : میترا میرزادی
برچسب ها: افزایش ، پرخاشگری ، کرمان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.