در سال‌های اخیر به‌دنبال تشدید تحریم‌های اقتصادی و محدودیت ارزی کشور، مسئولان با هدف مدیریت واردات، تصمیمات مؤثری برای محدود کردن واردات کالاهای لوکس به کشور اتخاذ کردند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، توافقی که بتازگی میان جامعه هتلداران، گمرک، وزارت صنعت و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درباره تسهیل واردات لوازم لوکس موردنیاز هتل‌ها صورت گرفته، زنگ خطر را نسبت به موج دوباره واردات کالاهای لوکس به بهانه تامین تجهیزات هتل‌ها به صدا درآورده است.


در سال‌های اخیر به‌دنبال تشدید تحریم‌های اقتصادی و محدودیت ارزی کشور، مسئولان با هدف مدیریت واردات، تصمیمات مؤثری برای محدود کردن واردات کالاهای لوکس به کشور اتخاذ کردند.

بر این اساس، واردات برخی اجناس لوکس و غیرضروری ممنوع یا به پرداخت تعرفه بالا منوط شد.از سوی دیگر، براساس سیاست‌های اقتصادمقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است واردات کالاهایی که مشابه داخلی دارند باید برای حمایت از تولیدات داخلی محدود شود.

استثنا شدن لوازم لوکس هتل

مرتضی رحمانی‌موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در گفت‌وگویی از جلسه‌ای میان رؤسای تشکل‌های هتلداران و تورگردانان با رئیس گمرک خبر داده که در آن بر تسهیل ورود لوازم و تجهیزات لوکس مورد نیاز هتل‌ها تفاهم شده است.

به گفته وی، در آخرین جلسه‌ای که فعالان گردشگری با گمرک ایران داشتند، گمرک پذیرفت لوازم هتل از شمول کالاهای لوکس خارج شود و پس از یک دوره کارشناسی وضعیت موجود، طرح تسهیل واردات تجهیزات هتل با تعیین معافیت‌های مالیاتی برای تصویب در هیات دولت آماده شود.

جمشید حمزه‌زاده، رئیس جامعه هتلداران ایران هم با دفاع از واردات لوازم و تجهیزات هتل به کشور گفت: طبق توافق صورت‌گرفته با رئیس گمرک، قرار شد از این پس سرمایه‌گذاران و صاحبان هتل‌ها برای واردات تجهیزات هتلی به جای پرداخت تعرفه‌های سنگین، ضمانت‌نامه بانکی ارائه دهند.

این مقام مسئول تصریح کرد: قرار شده فهرست تجهیزات وارداتی موردنیاز هتل‌ها و تعرفه متناسب آن به صورت کارشناسی احصا و پس از دریافت موافقت وزارتخانه‌های اقتصاد و دارایی و همچنین صنعت، معدن و تجارت، طرحی با عنوان تعرفه حمایتی واردات تجهیزات هتلی برای تصویب به هیات دولت ارائه شود تا در جریان آن هتلداران نیز از معافیت‌های مالیاتی در این بخش بهره‌مند شوند.

ابهامات یک تصمیم

این خبر گرچه در نگاه اول، عاملی برای رونق گردشگری است اما به نگرانی برخی فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان داخلی کشور دامن زده است، چون آنها معتقدند در اجرا، این توافق بدون تردید زمینه‌ای برای واردات بی‌رویه کالاهای بسیار لوکس و دارای مشابه داخلی خواهد شد که هم از لحاظ تسهیل واردات اجناس لوکس و هم از لحاظ ترویج تجمل‌گرایی، خلاف اقتصادمقاومتی محسوب می‌شود.

حال پرسش این است که آیا در واقع ایران نیازمند واردات این تجهیزات و لوازم لوکس برای توسعه صنعت هتلداری است و اگر پاسخ مثبت است، چه راهکارهایی برای کنترل مشکلات احتمالی وجود دارد؟

کارشناسی نیازها

اصغر ژیان‌دربندی، کارشناس و متخصص امور هتلداری گفت: بسیاری از گردشگران و مسافران توان استفاده از خدمات هتل‌های لوکس را ندارند و متناسب با توان مالی خود به استفاده از این خدمات اقدام می‌کنند، بنابراین لازم نیست همه توان خود را در بخش هتل‌های لوکس صرف کنیم و می‌توانیم با ارتقای کیفیت خدمات نسبت به جلب نظر گردشگران، مفیدتر عمل کنیم.

این کارشناس و متخصص صنعت هتلداری افزود: اگر بدون شناخت ویژگی‌ها و پیش‌نیازهای هتلداری فقط به‌دنبال تجهیز هتل‌ها با لوازم لوکس باشیم، بدون تردید به بیراهه خواهیم رفت همان‌گونه که در گذشته نیز این اتفاق افتاده است و بسیاری از واردکنندگان بدون در نظر گرفتن نیازهای واقعی هتل‌ها، کالاهایی حتی بی‌کیفیت‌تر از تولیدات داخلی را وارد کشور کرده‌اند که فقط ارز برایش هزینه شده و هیچ کارایی مفیدی نداشته است.

منطق واردات

ابوذر ندیمی، عضو فراکسیون گردشگری مجلس نیز با اشاره به فعالیت اقتصادی هتل‌ها گفت: اگر به اجماع رسیدیم که گردشگران خارجی در بازار ایران به دنبال تجمل هستند، لازم است سرمایه‌گذاری کنیم که در آن زمان واردات تجهیزات لوکس توجیه خواهد داشت. اما اگر این‌طور نیست چرا باید با استفاده از دلارهای نفتی تجهیزاتی وارد شوند که تفاوتی در تعداد گردشگران ما نخواهد داشت.

به اعتقاد این عضو فراکسیون گردشگری، سیاست‌های اقتصادمقاومتی که مقام معظم رهبری بر آن تاکید فرموده‌اند، هیچ منافاتی با واردات تجهیزات موردنیاز هتل‌ها ندارد و فقط در این سیاست تاکید شده است که باید واردات در جهت حمایت از تولیدات داخلی و منافع ملی باشد.

پس اگر ببینیم ورود تجهیزات لوکس و تجملی تاثیری در صنعت گردشگری و هتلداری ما ندارد، نباید در این زمینه اقدام کنیم اما اگر به دلیل نداشتن برخی تجهیزات لوکس سهم بازار کمتری به دست آوریم، این مهم لازم است که اجرایی شود، چون با استفاده از این روش نه‌تنها ارزآوری خواهد شد بلکه زمینه ایجاد شغل برای جوانان ایران‌زمین نیز فراهم می‌شود.

واردات اجناس لوکس به صلاح نیست

علی فرخی‌مهر، رئیس اتحادیه هتل و هتل‌آپارتمان‌های تهران با اشاره به سیاست واردات تجهیزات موردنیاز هتل‌ها گفت: اعتقاد دارم امروز بیشتر نیازهای یک هتل داخل کشور تأمین می‌شود، اگر شخصی خواست نسبت به واردات کالاهای خارجی لوکس اقدام کند با پرداخت تعرفه این کار را انجام دهد نه این‌که تسهیلات بگیرد.

این در حالی است که صاحبان و مالکان هتل نباید فراموش کنند خدمات پس از فروش در این زمینه بسیار مهم و موردنیاز است و کالاهای خارجی در این زمینه زیاد قوی عمل نکرده‌اند.

این مقام صنفی تاکید کرد: با در نظر گرفتن این‌که توان تولیدات داخلی برای تجهیز هتل‌ها حدود 70 درصد است، بد نیست به این موضوع هم توجه داشته باشیم که در بسیاری از موارد تجهیزات خارجی هم در بازار ایران موجود است و نیازی به واردات از سوی مالک هتل نیست.

رئیس اتحادیه هتل و هتل‌آپارتمان تهران در این زمینه اضافه کرد: اگر این تصمیم با استفاده از توانمندی بخش خصوصی و واحدهای صنفی رصد نشود، می‌تواند زمینه فساد را دربر داشته باشد چون برخی افراد سودجو می‌توانند با استفاده از آن تجهیزاتی را فراتر از نیاز خود وارد کرده و آن را در بازار به فروش برسانند.

پاسکاری مجوز واردات اجناس لوکس هتل

برای پیگیری مجوز واردات اجناس لوکس هتل‌ها با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان توسعه تجارت و وزارت صنعت تماس گرفته شد تا از مسئولان مربوط، توجیه این تصمیم را بپرسد، اما هیچ‌یک از دستگاه‌ها حاضر به ارائه اطلاعات نشدند و به نوعی از این مسئولیت شانه خالی و دستگاه‌های دیگر را مسئول اجرای آن اعلام کردند.

به عنوان مثال سازمان میراث فرهنگی اعلام کرد فقط ارائه مجوزها و استاندارد خدمات، مربوط به این سازمان است. از سوی دیگر، وزارت صنعت به جای پاسخگویی، سازمان توسعه تجارت را مسئول بررسی تعرفه‌های مربوط به اجناس لوکس هتل اعلام کرد.

منبع: جام جم

انتهای پیام/


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.