به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چه گوشیای بخرم؟ بزرگترین سوالی که مغز شما را در مورد تلفنهای همراه مشغول کرده، و آن را از ما منتقدان میپرسید. اپل آیفون 6s بهتر است یا سامسونگ گلکسی S6، هواوی نکسوس 6P یا سامسونگ نوت 5، اینها ار مقایسهها و پرسشهای متداول شما هستند که ما روزانه به آنها پاسخ میدهیم. صددرصد تمام افراد اپل آی فون 6s،سامسونگ نوت 5، بلکبری پریو و خیلی از گوشیهای گران قیمت دیگر با امکانات منحصر بفرد را بررسی و مقایسه میکنند، ولی تمام افراد در هر مکان و هر موقعیت نمیتوانند چنین گوشیهای هوشمند گرانی بحرند پس به سراغ مایکروسافت لومیا 640، هواوی P8 Lite و بقیه موبایلها در این سطح میروند.
سه تا از ملزومات خرید تلفن همراه
1- خسیس نباشید و سرکیسه را شل کنید
تلفن همراه در زندگی امروز ما نقش اساسی ایفا کرده، مثلا کسی که مدیر یک شرکت است و باید هماهنگیهایی را انجام دهد، همیشه باید موبایلش در دسترس بوده و پاسخگو باشد، ممکن است در مواقعی مشکلی برای تلفن او پیش آمده و یک کیس مناسب را از دست بدهد، پس ضریب اشتباهات موبایل باید نزدیک به صفر باشد. ما نیز این را میدانیم که دوربین خوب، سخت افزار قوی، صفحه نمایش با کیفیت بالا، باتری ظرفیت بالا و… از مشخصههای اصلی یک گوشی قوی و کارآمد هستند. مثلا گوشیهایی مانند، الجی V10 یا آیفون 6s انتخابهای مناسبی هستند که ارزش خرید و کارایی لازم برای تمام افراد را دارند. همچنین باید این را در نظر بگیریم که یک گوشی را چه مدت زمان داریم، بعضی افراد گوشیباز هستند و کارشان روزانه فروختن موبایل خود و خرید موبایل جدید است. این افراد تنوع را دوست دارند و عاشق موبایلاند البته این بین ضررهایی نیز میبینند. در هر صورت برای داشتن تجربه دلپذیر از گوشیهای جدید، بایستی همیشه سر کیسه را کمی شل کنید!
2- بر اساس نیاز خود موبایلتان را انتخاب کنید نه حرف دیگران
هر قدر هم شما پولدار باشید باید این را درک کنید که نباید به قابلیتهای موبایلی که نیاز ندارید پول اضافه بدهید، مثلا صفحه نمایش منحنی سامسونگ گلکسی +S6 Edge به کار کسی که از گوشی فقط برای اینترنت گردی و کارهای ساده دیگر استفاده میکند، چندان نمیخورد و بهتر است یک موبایل مثل گلکسی S6 بگیرد و از ولخرجی بیهوده دست بردارد.
3- بهترین طراحی را برای خودتان انتخاب کنید
خرید یک تلفن همراه یعنی وارد شدن به یک رابطه پیچیده انسان با یک جسم فیزیکی قابل حمل که گاهی اوقات این رابطه از دیگر رابطههای شما افضل است. به همین دلیل شما باید با دقت وقتتان را برای پیدا کردن یک طراحی مناسب صرف کنید. مطمئن شوید که با گوشی خود راحت به نظر میرسید مثلا اگر دستان کوچکی دارید، یک نکسوس 6 را نگیرید که نتوانید آنرا در جیب خود جا کنید و همیشه مانند یک مشکل دور و برتان باشد. مطمئن شوید گوشی به تیپ شما میخورد مثلا هواوی P6 صورتی برای یک مدیر عامل چندان نمیآید. پس بهتر است گوشیهایی با رنگهای معمول مثل سفید، مشکی و خاکستری با بدنه فلزی انتخاب کنید (بسته به سلیقه خودتان).
مشخصات گوشی هوشمند
اندازه صفحه نمایش
صفحه نمایش بزرگ (5.5 اینچ یا بزرگتر)
همه بر این امر واقف هستند که با گذشت زمان، اندازه گوشیهای همراه افزایش یافت. پس این بخش غیر قابل انکار است. مقیاسهایی که ما با آنها روبرو هستیم 5.5 اینچ به بالا که فبلت نامیده میشوند، در آیفون 6 پلاس دیده میشود یا از آن نیز بزرگتر دیدهایم (هواوی P8 Max). البته اکثر مردها از مقیاس 6 اینچ برای فبلت یاد میکنند (گوگل نکسوس 6 و نوکیا لومیا 1320). از آنجایی که جدیدا تنوع فبلتها گستردهتر از قبل شده، شما با هر بودجهای میتوانید آنها را تهیه کنید. مثلا با بودجه یک میلیونی میتوانید اچتیسی Desire 820 یا هواوی Honor 6 Plus یا با بودجه بالاتر میتوانید گوگل نکسوس 6P خریداری کنید.
صفحه نمایش معمولی (5.0 اینچ تا 5.4)
شاید برای کسانی که هنوز در عهد بوق زندگی میکنند 5 اینچ بزرگ باشد، ولی واقعیت این است که هر چه موبایلها پیشرفتهتر شدند، صفحه نمایش آنها نیز بزرگتر شد پس 5 اینچ سایز معمولی و مناسبی است که امروزه در دست اکثر ما این سایز از گوشی هوشمند دیده میشود که در همه قیمتی هم وجود دارند و ما از آنها با خبریم. یکی از مزایای این سایز این است که میشود با یک دست موبایل را گرفت و با شست همان دست به تمام صفحه نمایش دسترسی داشت؛ مثل اچتیسی وان M9.
صفحه نمایش کوچک (4.9 اینچ یا کوچکتر)
با تشکر از گوشیهای بزرگ که آمدند و جای ویترین مغازهها را اشغال کردند، قطعا یک گوشی 6 اینچی از یک گوشی 4 اینچی بیشتر در مغازه به چشم میآید، پس اینگونه شد که این نسل از گوشیها، فروششان کمتر شد. البته هنوز تمام مردم نمیتوانند گوشی بزرگ حمل یا تهیه کنند پس به این دسته روی میآورند. از بزرگترین معایب این موبایلها این است که فراموش شدهاند و دیگر شرکتها به آنها توجه نمیکنند و با سخت افزار نسبتا پایینی روانه بازار میشوند؛ مثل موتورلا Moto E 4G.
تکنولوژی صفحه نمایش
LCD به معنای Liquid Crystal Display یا صفحه نمایش مایع کریستالی است (وارد بحث علمی آن نمیشویم)، که کار خود را از سال 1980 میلادی با ساعتهای زنگدار و مچی آغاز کرد. این صفحه نمایشها در وضوحهای HD تا QHD وجود دارند (به استثنای سونی Z5 Premium که با وضوح 4K است). السیدیها از نور پس زمینهای خارجی برای روشنایی استفاده میکنند که منجر به زاویه دید کمتر و کنتراست پایینتر نسبت به صفحه نمایشهای AMOLED میشوند، از طرفی دیگر رنگها در آن طبیعیتر به نظر میرسند.
اپل با استفاده از نوع خاصی از LCD خالق رتینا شده تا دنیایی دیگر در صفحه نمایش برای خود باز کند، البته این خودش یک سیاست هوشمندانه در بازار است. اپل از رتینا در محصولاتی مثل آیپد، آیفون، آیپاد تاچ و مکبوک پرو استفاده کرده با حداکثر تراکم تصویر 326 پیکسل در اینچ. دلیل اینکه اپل از رزولوشن بالاتر استفاده نمیکند، این است که چشم انسان در فاصله معمول نمیتواند پیکسلهای بیشتر از این را از هم تشخیص دهد. نام تجاری رتینا برای شرکت اپل به ثبت رسیده است.
AMOLED مخفف Active-Matrix Organic Light Emitting Diode است که معنی آن "شبکه فعال دیودهای ارگانیک تابنده نور” است که ما دیودهای ارگانیک تابنده نور را OLED می خوانیم. اگر بخواهیم کمی علمی به قضیه نگاه کنیم، چند دسته از لایههای آند، کاتد، ارگانیک پشت صفحه نمایش قرار میگیرند. در این بین صفحه نمایش پیکسل بندی شده است و برای روشن کردن یک قسمت ولتاژ ضعیفی به کاتد میدهیم و الکترونها از طریق ماده ارگانیک به آند میروند و ماده ارگانیک از خود نور انتشار میدهد، بگذریم یکی از تفاوتهای اصلی این نوع صفحه نمایش نسبت به LCDها نور کم آنها زیر آفتاب است که البته در نسخههای جدید آن به اسم Super AMOLED جبران شده و صفحه نمایشهای AMOLED وسعت رنگ بسیار بیشتری نسبت به LCDها دارا هستند. بیشتر شرکت سامسونگ از این نوع صفحه نمایش استفاده میکند.
دوربین
کیفیت دوربین موبایل تا حد زیادی به شرکت سازنده خود گوشی مربوط است. همیشه مگاپیکسل بالاتر ملاک ما برای انتخاب یک دوربین بهتر است، اما ما میدانیم که یک دوربین 13 مگاپیکسلی خوب از یک دوربین 20 مگاپیکسلی که سرعت شاتر خوبی ندارد بهتر است، چون در دوربینی که سرعت شاترش پایین باشد با کمترین لرزشی عکس تار میافتد.
از دیگر عواملی که دوربین موبایل باید دارای آن باشد، کیفیت لنزش است که میتواند به افشای نور کمک کند. ممکن است تعداد پیکسلهای آن پایین باشد اما، حساسیت آن به نور بهتر باشد، پس در شرایط نوری مناسب عکسهای بهتری میگیرد.
بعضی از کمپانیها مانند HTC یا مایکروسافت، دوربین آنها را که باز میکنیم شاهد کشتی از تراشهها و خازنهاست که برای کیفیت بیشتر تصویر وعده داده شده، به علاوه سرعت فوکوس اتوماتیک بالاتر و لود دوربین سریع تر ولی فقط منجر به سریعتر کردن تاخیر شاتر است (در هر صورت شاتر تاخیری دارد ولی زیاد یا کم آن مهم است).
OIS یا تثبیت کننده تصویر نوری در حال تبدیل شدن به یک عامل مهم در موبایلهای پرچمدار است، مثلا یکی از علل واضحتر بودن و استوارتر بودن عکسهای موبایل گلکسی نوت 5 یا آیفون 6 پلاس همین OIS است.
با ظهور شبکههای اجتماعی دوربین سلفی از قبل خیلی مهمتر شده و کیفیت آن برای کسانی که قرار است به تازگی تلفن همراه خرید کنند بسیار مهم است، حتی بعضی از موبایلها مانند سونی اکسپریا C4 با یک فلش جلو معرفی شدند.
باتری
باتریهای لیتیوم آیونی یا به اصطلاح عموم لیتیوم یونی معروفترین و محبوبترین باتری موجود در بازار است که تفاوت زیادی با تکنولوژی لیتیم پلیمری ندارد (البته تکنولوژی لیتیم پلیمری جدیدتر و نوینتر است) پس بیشتر خریداران به سراغ ظرفیت باتریها میروند. مهمترین مورد درباره ظرفیت باتری تناسب آن با سخت افزار است، فرض کنید باتری گلکسی S6 را اگر بر روی تبلت گلکسی نوت 10 بزنیم چه میشود؟ بله، در کمتر از 3 ساعت خالی میشود. پس به این نکته توجه کنید.
پردازنده
قلب تپنده هر دستگاه پردازنده آن یا CPU است. یک پردازنده محاسبات یک دستگاه را انجام میدهد، شما هر کاری کنید (یا نکنید) پردازنده محاسبات خود را انجام میدهد، مثلا زمانی که گوشی را با صفحه نمایش خاموش جلوی خود قرار دادید و فکر میکنید در آن هیچ اتفاقی نمیافتد کاملا در اشتباهید! بلکه درون آن میلیونها محاسبه برای ارتباط دائم با شبکه و… در جریان است.
به طور سنتی بخواهیم بگوییم، کلاک اسپید (سرعت ساعت) با واحد هرتز (ضرب شده در گیگا) معیار اصلی ما برای تشخیص قدرت یک پردازنده بوده است. این روزها معماری یک تراشه بسیار مهمتر از مورد ذکر شده بوده و یک پیشبینی قابل اعتمادتر است. همچنین از دیگر موارد تمایز پردازندههای قدیمی با جدید مصرف باتری قابل توجه آنها به علاوه گرم شدن آنها مانند یک کوره آهنگری بود.
بدون شک پادشاه پردازندههای موبایل، خانواده اسنپدراگون شرکت کوالکام است که در حال حاضر بر روی بسیاری از دستگاههای اندرویدی و ویندوزفونی جهان نصب شده است. در حال حاضر اسنپدراگون 810 بدون ناز و عشوه وظیفه خود را بر روی گوشیهای پرچمدار امسال به خوبی انجام داد. با این حال کوالکام همیشه به فکر آینده است و اسنپدراگون 820 را برای نسل بعدی خود آماده کرده که انتظار میرود برای گوشی هوشمند اوایل سال 2016 باشد. شرکت کوالکام در هر قیمت و قدرتی موجود است و قابل اطمینانترین پردازنده اندرویدی و ویندوزفونی محسوب میشود.
یکی از رازهای اصلی موفقیت اپل پردازندههای 64بیتی A9 بر روی آیفون 6 و آیفون 6 پلاس بود که اپل ادعا میکرد از نسل قبل خود 70 درصد سریعتر است، ولی شرکت اپل بقیه جزییات را مخفی کرده و آنها را منتشر نمیکند!
سامسونگ پردازندههای خود را تحت نام تجاری Exynos میسازد. شرکت سامسونگ طی بیانیهای اعلام کرد که اگزینوس 7 اوکتا با استفاده از محاسبات 64بیتی در برخی از گوشیهای خاص این شرکت استفاده شده است، مانند گلکسی نوت 5 و گلکسی S6، البته توجه داشته باشید که بقیه گوشیهای هوشمند سامسونگ (میانردهها) از پردازندههای کوالکام استفاده میکنند.
شرکت موتورلا با یک روش عجیب و منحصر به فرد به جای زدن قویترین پردازنده در سال 2013 (که باز کوالکام بود) یک پردازنده ترکیبی ساخت. البته با توجه به موفقیت نه چندان بالای این روش، در سال 2014 دوباره از پردازندههای کوالکام استفاده کرد و تا امسال نیز ادامه داد.
شاید بعضی از آن به عنوان رقیب کوالکام یاد کنند (هر چند شک دارم که کوالکام از وجود این شرکت خبری داشته باشد!) ولی این پردازندهها فقط در موبایلهایی در بازار آسیا و بازارهای نوپا دیده میشود و حرف زیادی هنوز در مقابل شرکت کوالکام ندارد، ولی در میانردهها در موضوع قیمت با کوالکام رقابت سختی دارد.
سیستم عامل
راستش این روزها تمام افراد تفاوت بین iOS، اندروید، ویندوزفون و… را میدانند ولی ما باز هم یک توضیح مختصر درباره آنها میدهیم.
اندروید
سیستم عامل اندروید قابل انعطافترین سیستم عامل در جهان موبایل است که مانند یک سرزمین عجایب میماند. از مهمترین ویژگیهای دیگر آن سرعت بسیار بالایش است که میتواند با بهروز رسانیها، سیستم و پوستهها و رابط کاربری پیشرفتهتر خود را دچار تحول کند. تولید کنندگان گوشیهای اندرویدی سعی خود را بیشتر بر روی سفارشی کردن اندروید میگذارند تا شما بتوانید از ویژگیهای نرمافزاری منحصر به فرد هر شرکت استفاده کنید. نام آخرین نسخه اندروید مارشملو یا اندروید 6 است.
iOS
iOS شرکت اپل یک سیستم یکپارچه است که ضریب اشتباه را به صفر میرساند. یک فروشگاه نرم افزاری کامل همراه با یک رابط کاربری بصری امکانات خوبی را در اختیار میزبان قرار میدهد، هر چند که خرید گوشی اپل تازه شروع خرج کردن شما برای آن است، چون باید با دنیای برنامههای رایگان اندروید خداحافظی کنید. اپل آخرین نسخه از سیستم عامل خود را نیز به اسم iOS 9 انتشار داده است.
ویندوز 10 (نسخه موبایل)
پس از اینها در رتبه سوم، ویندوز موبایل یا به اصطلاح ویندوزفون، سیستم عامل شرکت مایکروسافت با یک رابط کاربری جذاب و ساده که هر کاربری آن را میپسندد و اولین دستیار ویندوز به نام کورتنا قرار دارد. با اینکه لومیا 950 پرچمدار این شرکت مدت زمان زیادی نیست که منتشر شده ولی خیلی قوی نیست که آن را بهترین گوشی سال یاد کنیم. با این حال با وجود مشکلات بودجه امسال مایکروسافت در بخش موبایل، چنین محصولی در این سطح فراتر انتظارات بقیه بود.
بلکبری 10
شاهتوت، نام تجاری سیستم عامل شرکت بلکبری (خود بلکبری به معنای شاهتوت است) است که این سالها رنگ و بوی قبلها را ندارد، سیستم عامل بلکبری با قابلیتهای منحصر به فرد خود سالها پیش مشتریان را شگفت زده میکرد، ولی با پیشرفت غول سیستم عاملها مشتریان این شرکت کمکم به اندروید و iOS نقل مکان کردند ولی هنوز بلکبری امیدوار است تا گوشیهای بلکبری پاسپورت و بلکبری Leap فروشهای خوبی داشته باشد. البته چندی پیش اولین گوشی با سیستم عامل اندروید این شرکت با نام بلکبری Priv معرفی شد.
امکانات پیشرفته
NFC مخفف عبارت Near-field communication است که به معنای ارتباطات میدان نزدیک است و اکثر گوشیهای امروزی دارای آن هستند. NFC به دستگاه امکان تبادل سریع اطلاعات بین دو دستگاه دارای NFC را میدهد، مانند سیستمهای اپل Pay و گوگل Wallet. البته در تلویزیونها و بلندگوها نیز این سیستم مانند بلوتوث با سرعت بیشتر بکار میرود.
شارژ بیسیم
اگر شما فکر میکنید شارژ بیسیم یک تکنولوژی بسیار مدرن و جدید است در اشتباهید! این سیستم قبلا در مسواکهای برقی و دیگر لوازم خانگی نصب شده بود، با این حال با سرعت پایینی وارد تلفنهای هوشمند شد. استاندارهای مختفلی برای کیفیت شارژ بیسیم وجود دارد. در برخی از کشورهای پیشرفته در رستورانهای آنها در زیر میز قابلیت شارژ بیسیم را فراهم کردهاند. امیدواریم به زودی این تکنولوژی به طور وسیع در تمام تلفنهای هوشمند مورد استفاده قرار گیرد.
حسگر اثر انگشت
شاید همه ما شرکت اپل را به عنوان توسعه دهنده آن بدانیم که برای قفل محبوب اثر انگشت خود استفاده میکرد. بله اپل اولین شرکتی بود که از این تکنولوژی استفاده کرد و در آیفون 6 به بالا با استفاده از NFC قادرید با لمس گوشی خود پرداختهای خود را در دنیایی واقعی انجام دهید. البته از آنجایی که تکنولوژی ساخت این حسگر را هواوی فهمیده و تقریبا با همان کیفیت و شاید بالاتر ارائه داده، تعجبی ندارد سال دیگر گوشی با قیمت 400 هزار تومان هم دارای حسگر اثر انگست باشد.
صفحه نمایش خمیده
چرا صفحه نمایش منحنی؟ پول بیشتر یا کلاس بیشتر؟ گوشیهای سامسونگ گلکسی Round و الجی G Flex اولین گوشی با این صفحه نمایشها بودند. و اخیرا گلکسی S6 Edge و نسخه بعدی آن گلکسی S6 Edge Plus و الجی G Flex 2 که یک احساس ارگونومیکتر یک تبلیغ بود و یک نمایش دید همه جانبه. الجی ادعا میکند: صفحه نمایش خمیده باعث کاهش شکستگی میشود.
از آنجایی که این گوشیها در اندازه بزرگ معرفی میشوند پس نحوه گرفتن آنها جوری است که باید انگشتانتان را کنار صفحه قرار داده پس بعضی مواقع لمس آنجا اشتباهی عمل میکند.
پس نتیجه میگیریم صفحه نمایش خمیده فقط یک تبلیغ و درآمد بیشتر است.
شبکههای موبایل
CDMA مخفف عبارت "code division multiple acces” یا معنی آن به فارسی "تقسیم کد دسترسی چندگانه” یک روش برای دریافت و ارسال صدا مانند سلولاهی رادیو است که بیشتر در آمریکا و بعضی از مناطق ژاپن و کرهجنوبی یافت میشود.
GSM
GSM، با نام مستعار سیستم جهانی برای ارتباطات موبایل است. اولین بار کشور فرانسه از آن استفاده کرد بعد آن انگلستان و کشورهای دیگر اروپایی و به دنبال آنها تا آفریقا و استرالیا و آسیا هم رفت و تقریبا اکثر منطق را پوشش میدهد. مشکل اصلی این است که مناطقی که آنجا GSM است، CDMA جواب نمیدهد و برعکس. البته موبایل موتورلا Moto X Pure Edition با روشی منحصر به فرد هر دو را میتواند پشتیبانی کند و هم سازگار با GSM است هم سازگار با CDMA.
+HSPA
بر اساس بستههای قدیمی است ولی با سرعت بالا. روش کار آن بسیار شبیه به 3G است ولی از نظر سرعت به 168 مگابایت نیز میرسد. البته پروتکلهای ارائه شده فقط اندکی سریعتر از 3G میباشند و سرعت متوسط دانلود آن بین 3 مگابایت تا 5 مگابایت (جوگیر نشین برای خارجه) است.
4G و LTE
LTE مخفف عبارت Long Term Evolution به معنای تکامل بلند مدت است. نسل حال حاضر از اتصال دادهها سریعتر از هر دو فن آوری GSM و CDMA است. LTE Advanced یک گام بالاتر از LTE است (البته هنوز هم بخشی از اون هست) که میتواند سرعت بالاتر و همچنین استفاده از شبکه CDMA را در اختیار شما بگذارد.