هر تماشاگر فوتبال براساس سلیقه، شهری که در آن زندگی میکند، بازیکنان فوتبال و ... یا تیمهایی را به عنوان باشگاه محبوب خود انتخاب میکردند.
علاقه فراوان هواداران به تیمهای محبوبشان موجب میشد تا در زمان موفقیت و پیروزی آن تیم، شادی فراوان و زمان شکست و ناکامی، خشم زیادی از خود بروز دهند.
بروز خشونت هواداران، در برخی مواقع به حدی میرسد که کنترل آن برای ارگانهای نظارتی، ممکن نیست.
این اتفاقات، جامعهشناسان تمام نقاط دنیا را بر آن داشت که به بررسی و تحلیل رویدادهای فوتبالی و تأثیر آن در روان تماشاگران بپردازند.
عدهای از جامعهشناسان کنترل شدید هواداران افراطی و در نظر گرفتن جریمههای سنگین برای آنها را توصیه کردند. عدهای دیگر تبلیغات فرهنگی را، راهکار این مشکل دانستند.
به هر حال همه ارگانهای مربوطه سعی کردند خشونت هواداران را که از شکست تیم محبوب، عملکرد ضعیف بازیکن یا مربی ناشی میشد را کنترل کنند.
نیروهای نظارتی کنترل خود را دقیقتر کردند. مدیران عامل باشگاهها با انتشار بروشور و مجلههای فرهنگی سعی در آرام کردن هیجان طرفداران داشتند و رسانهها نیز سعی کردند با انتشار اطلاعاتی از ثمره بروز خشم و عواقب آن، هواداران متعصب را آگاه کنند.
بروز خشونت، معضلی است که ذهن تمامی روانشناسان و جامعهشناسان را در
سراسر دنیا به خود مشغول کرده است. خشمی که تخریب اموال عمومی، مشکلات
خانوادگی و نابسامانیهای اجتماعی را در پی دارد.
18 دسامبر (27 آذر) روز ملی مبارزه با خشونت است.
در کشور ما، تمهیدات زیادی برای کنترل خشم در تمامی عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، ورزشی و ... در نظر گرفته شده است.
در بسیاری از باشگاههای ورزشی، برای لیدرها و تماشاگران فوتبال، کلاسهایی در این راستا برگزار میشود که البته بسیار تأثیرگذار هم بوده است.
نه تنها در ایران، بلکه در تمامی دنیا بروز خشم دغدغه بسیاری از مسئولان و حتی مردم است و همین مسئله باعث شده همگی، همه جانبه به مبارزه با خشم بروند.
امیدواریم روزی برسد که دیگر شاهد بروز خشونت و عصبانیت در سراسر دنیا نباشیم.