به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد؛ استاد برنامه ریزی شهری دانشگاه علامه طباطبایی در این همایش در دانشگاه امام رضا(ع) مشهد گفت: برای موفقیت در برنامه ریزی شهری مشهد ابتدا باید شاخصه های تاریخی، اجتماعی و فرهنگی شهر مشهد مورد مطالعه و شناخت دقیق قرار بگیرد.
غلامرضا لطیفی با اشاره به اینکه مشکل اصلی شهرهای ایران کپی برداری ناشیانه از طرح های خارجی است، افزود: از مهمترین دلایل موفق نبودن طرح های جامع و تفصیلی در کشور نداشتن یک متولی مشخص و معین است.
وی عامل دیگر موفق نبودن طرح های شهری را رویکرد برنامه و بودجه ای به این حوزه عنوان کرد گفت: تنها به ارائه و نظارت بر طرح اکتفا شده و شرح خدمات طرح با تاکید بر برداشت های کالبدی مشخص می شود.
این مدرس دانشگاه افزود: متاسفانه در طرح ریزی های شهری توجه به تفاوت بافت های پر تراکم و کم تراکم داده نمی شود و طرح یکسانی برای آنها داده می شود.
لطیفی به تاثیر قدرت افراد در تغییر طرح های شهری اشاره کرد و گفت: به طور مثال زمانی که یک پل یا جاده قرار است ساخته شود تنها به دلیل اینکه موقعیت مسکونی یک شهروند خاص را تحت تاثیر قرار می دهد دچار تحول و تغییرات چشمگیری می شود.
عضو شورای شهر مشهد افزود: یکی از موضوعاتی که در برنامه ریزی های طرح جامع و تفصیلی شهرها از جمله مشهد نادیده گرفته می شود نقش اقتصاد سیاسی است که تاثیر بسزایی در تحقق پذیری این نوع طرح ها دارد.
محمود هراتی گفت: اگر به مطالعه دقیق قدرت سیاسی دوره های قاجار پهلوی و دوره بعد از انقلاب بپردازیم متوجه خواهیم شد که چگونه قدرت سیاسی در صحنه اقتصادی شهری و منطقه ای کنش خود را انجام می دهد.
وی با بیان اینکه نمی توان بدون درک صحیحی از رفتار قدرت سیاسی در سطح ملی وبین المللی به توسعه شهر دست یافت، افزود: نقش قدرت و اقتصاد سیاسی را به خوبی می توان در توسعه بافت پیرامونی حرم مطهر در ۲۰ سال گذشته و توسعه شهر مشهد به سمت غرب منطقه الهیه مشاهده کرد.
عضو شورای شهر مشهد گفت: متاسفانه مدیرانی که در حوزه شهری فعالیت می کنند از دسته مدیران دولتی هستند که تنها هزینه کردن را در مدیریت آموزش دیدند و نحوه کسب درآمد را نمی دانند.
هراتی با اشاره به اینکه با مدیرانی که تبحر در هزینه کردن دارند نمی توان تولید درآمد داشت، افزود: زمین به عنوان یک ثروت خام محسوب می شود که می تواند فرصت های اقتصادی بسیاری را فراهم کند.
معاون شهرسازی و معماری شهد مشهد گفت: به منظور اجرای طرح جامع سوم شهر مشهد ۹ هزار میلیارد اعتبار نیاز داریم که چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن باید از سوی دولت برای کاربری های دولتی و ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان دیگر توسط شهرداری تامین شود اما تاکنون هیچ اعتباری دولتی برای تکمیل و اجرای این طرح اختصاص داده نشده است.
حسین نژاد با بیان اینکه برخی از تملک ها از جمله تملک پایانه امام خمینی نزدیک به ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار لازم دارد، افزود: برای پیشبرد اهداف طرح جامع و طرح های تفصیلی باید برخی از کاربری ها تملک و تغییر کاربری داده شوند که تامین هزینه های آن از قدرت شهرداری مشهد خارج است.
وی گفت: نخستین مطالعات طرح جامع شهر مشهد در سال ۱۳۴۶ با افق سال ۱۳۷۰ آغاز شد و در سال ۱۳۴۹ مرحله نخست آن و در سال ۱۳۵۰ مرحله دوم آن به تایید و در سال ۱۳۵۲ به تصویب رسید.
عضو شورای شهر مشهد افزود: در این طرح محدوده شهر مشهد از حدود بیش از ۳ هزار هکتار به حدود ۱۷ هزار هکتار افزایش یافته است که بر این اساس توسعه کلی شهر در جهت مغرب و جنوب غربی، در شمال به شاهراه شمالی و در جنوب به ارتفاعات تا حدود شیب ۱۵ درصد منتهی شده است.
حسین نژاد با بیان اینکهپس از طرح جامع نخست برای شهر مشهد، طرح جامع دوم در سال ۷۲ به تصویب رسید که افق در نظر گرفته برای آن، سال ۹۵ بوده است، گفت: به دلیل محقق نشدن پیشبینیهای جمعیتی طرح جامع دوم و یکپارچه نبودن طرح تفصیلی برای کل شهر تصمیم گرفته شد تا برای رویکردهای نوین شهرداری، طرح جامع سوم تهیه شود و طرح دوم مورد بازنگری قرار گیرد.
وی خاطر نشان کرد: در این طرح جامع که سومین طرح جامع شهر مشهد است، مساحت محدوده شهر ۳۰ هزار و ۵۵۸ هکتار و مساحت حریم شهر ۷۷ هزار و ۵۴۱ هکتار تعیین شده و افق طرح سال ۱۴۰۵ میباشد.
انتهای پیام/ف