به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری؛یکی از گیاهان جنگلی که به وفور در شمال ایران یافت می شود ولیک ( valik ) است.
ولیک به رنگ های سرخ و سیاه در جنگل یافته می شود.
وليک نام محلي آن در هر يك از مناطق كشور متفاوت است، از جمله در لاهيجان «كمار»، در رامسر و شهسوار «كِجيل»، شرق مازندران ولیک نامیده می شود.
ولیک گیاهی است که حداکثر ارتفاع آن به حدود 3 متر می رسد و قطر ساقه آن به ندرت از 15 سانتی متر تجاوز می کند و در فصل بهار گلهای سفید ریزی بر سرشاخههای خود دارد و منبع تغذیهای خوبی برای حشرات بخصوص زنبورعسل است.
ولیک دارای تیغ های بلند بوده و گاهی بلندای این تیغها به بیش از 5 سانت می رسد که بسیار تیز هم هستند.
یکی از مزایای ویژه ولیک ساقه سفت و محکم آن است که در مناطق شمال ایران این ساقه های صاف و محکم برای ساخت دسته وسایل کشاورزی از جمله بیل، کلنگ، تیشه، تبر، سه شاخ و چهارشاخ و در فصل پاییز پس از خزان این درخت قطع و به کار برده می شود.
ولیک دارای شاخههای جوانی است که همه سال از اطراف ساقه آن میرویند. این شاخههای جوان به جهت آنکه بسیار سریع رشد می کنند صاف و بدون خمیدگی هستند، بنابراین اغلب کسانی که در جنگل سیخ کباب نداشته باشند از این شاخههای نازک ولیک بهعنوان سیخ کباب استفاده می کنند.
میوه ولیک در فصل پاییز رسیده و قابل برداشت است. میوههای ولیک ابتدا سبز و در ادامه قرمز تیره و سیاه می شوند.
برداشت ولیکها زمانی است که میوهی آن نرم و به رنگ کاملا سیاه شده باشد.
میوه ولیک ریز بوده و بهاندازه نخود است. بیشتر قسمت های میوه را دانههای درون آن تشکیل میدهند که در مرکز ولیک هستند. دانهها دایره وار در مرکز میوه به دور هم جمع شدهاند و اگر آنها را از هم جدا کنید شبیه قاچ های پرتقال هستند.
درست کردن مربا و ترشی از میوه ولیک، از دیگر موارد استفاده آن است.
به طور كلی خواص میوه ولیک ( زالزالک وحشی ) را ضد كمی ويتامين C، ملين، مقوی معده، مفتح و باز کننده گرفتگی ها و محرک می دانند. زغال میوه ولیک ( زالزالک وحشی ) (ميوه را می سوزانند كه زغال شود) يک زغال گياهی بسيار مفيد است و براي معالجه سوء هاضمه و بهخصوص برای بند آوردن اسهال خيلی نافع است.
در هندوستان عصاره آبی میوه ولیک ( زالزالک وحشی ) را بهعنوان مقوی برای تقويت قلب می خورند و برای معالجه بيماری های ارگانيک و فونكشنال قلب نظير ديس پنوئا (تنگی نفس كه ناشی از ضايعات قلبی باشد) و هايپرتروفی (بزرگ شدن قلب) و ضعف قلب تجويز می شود.
حكمای طب سنتی ايران، ولیک ( زالزالک وحشی ) را از نظر طبيعت سرد و خشك می دانند و از پوست درخت به عنوان تب بر استفاده می كنند. به طور كلی، دم کرده گلهای ولیک ( زالزالک وحشی ) و يا گرد گل خشکشده آن به مقدار پنج تا هشت گرم در روز برای ضعف قلب، آنژين، ورم آئورت، اختلالات عصبی از جمله نگرانی، بی خوابی، سرگيجه، احساس صدا در گوش و نظاير آن مفيد است.
انتهای پیام/س