به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان: امروزه سنجش تولیدات علمی یکی از روشهای مهم برای ارزیابی علم کشورها به حساب آمده و به عنوان یکی از شاخصهای علم و پژوهش در میان سیاستگذاران حوزه علم و فناوری مرسوم است.
برخی از روشهای بررسی تولیدات علمی کشورها استفاده از دادههای پایگاههای استنادی بینالمللی همانند «وب آوساینس» (web of sceince) و« اسکوپوس» است. در بین نمایههای بینالمللی، «وب آو ساینس» در میان متخصصان سنجش علم از جایگاه ویژه برخوردار بوده که در بین عامه مردم به «آی. اس.آی» (ISI) معروف است.
برای رتبه بندی و بررسی کشورها و موسسات در «وب آو ساینس» معمولا از مجموعه اصلی آن استفاده میشود؛ این مجموعه نیز دارای پایگاههای مختلفی است اما در مراودات علمی بیشتر از سه پایگاه عمده و اصلی آن شامل پایگاه استنادی علوم (Science Citation Index)، پایگاه استنادی علوم اجتماعی (Social Sciences Citation Index) و پایگاه استناد علوم انسانی و هنر (Art & Humanities Citation Index) استفاده شده است.
10 دانشگاه برتر در حوزه تولید علم کشور
در سال 2013 تعداد زیادی از دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی و پژوهشی در تولید علم ایران در پایگاه «وب آوساینس» مشارکت داشتند. در کل با توجه به گزینه تکراری بودن اسامی موسسات در همکاریها، اسامی این موسسات، 6 هزار و 930 بار برای سال 2013 میلادی در این پایگاه ذکر شده است. تعداد کل تولیدات علمی نمایه شده جمهوری اسلامی ایران در این پایگاه در سال مورد نظر 28 هزار و 44 عنوان بوده است.
بر اساس دادههای پایگاه ISI، دانشگاه تهران با دو هزار و 427 عنوان مشارکت در تولید علم جمهوری اسلامی ایران در جایگاه نخست در بین دانشگاههای ایران قرار دارد. دانشگاههای صنعتی امیرکبیر(1495 مدرک)، صنعتی شریف (1432 مدرک)، تربیت مدرس (1376 مدرک) و صنعتی اصفهان (1040 مدرک) به ترتیب در مکانهای دوم تا پنجم قرار دارند.
دانشگاه شهید بهشتی با 645 عنوان تولید علمی و دانشگاه تبریز با 682 عنوان تولید علمی در سال 2013 میلادی در بین ده دانشگاه مورد بررسی به ترتیب در رتبههای دهم و نهم قرار گرفتند.
سهم دانشگاههای ایران در تولیدات علمی
بررسیهای اساسی اطلاعات پایگاه استنادی «وب آو ساینس» در میزان سهم مشارکت دانشگاههای کشور در تولیدات علمی محققان کشورمان در سال 2015 میلادی نشان میدهد، دانشگاه تهران با 8.654 درصد بیشترین سهم در تولید علم ایران را در سال 2013 میلادی داشته است. دانشگاههای صنعتی امیرکبیر (5.34 درصد)، صنعتی شریف (5.10 درصد)، تربیت مدرس (4.90 درصد) و صنعتی اصفهان (3.70 درصد) به ترتیب در مکانهای دوم تا پنجم قرار دارند.
در حالی که دانشگاه شهید بهشتی با 2.3 درصد و دانشگاه تبریز با 2.432 درصد در سال 2013 در بین ده دانشگاه مورد بررسی در رتبههای آخر قرار گرفتند.
منبع:ایسنا
انتهای پیام/