وزیر خارجه آلمان در واکنش به انتقادات شدید "بنیامین نتانیاهو" از توافق هسته‌ای ایران گفت: بهتر است نتانیاهو به جای این لفاظی‌های درشت و خشن تنها نظاره‌گر اجرای توافقنامه باشد.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از کانال اول تلویزیون دولتی آلمان؛ "فرانک والتر اشتاین مایر،" وزیر خارجه آلمان، ساعاتی پس از اعلام توافق هسته‌ای با ایران در گفتگوی اختصاصی با شبکه "آ.اِر.دِ"» در پاسخ به این پرسش که آیا امروز، روز خوبی برای صلح و آرامش جهان است، خاطر نشان کرد: بله، من معتقدم که همینطور است. اما باید در نظر داشته باشید که این موفقیت، یک روزه به دست نیامد بلکه این روز تاریخی، حاصل بیش از 12 سال مذاکره بود که در نهایت به خط پایان رسید و منجر به امضای این توافقنامه شد. امید است که این مناقشه به پایان رسد. نکته دومی که می‌خواهم در اینجا بگویم آن است که در راه حل این مناقشه، چشم انداز جدیدی رقم خورد و آن، پیروزی دیپلماسی بر مناقشات بحرانی و خشونت طلبی‌ها در جهان بود. شاید چنین راه حلی بتواند تاثیراتی درخشنده بر این منطقه و همسایگان ایران از جمله در سوریه یا در مناطق بحرانی خاورمیانه داشته باشد. 

مجری برنامه پرسید: "بنیامین نتانیاهو،" نخست وزیر رژیم صهیونیستی، از این توافق، ابراز خشنودی و رضایت نکرد و معتقد است که چنین توافقنامه‌ای تمام صلح جهانی را به خطر می اندازد. نظر شما در این باره چیست و بفرمایید چطور شما می‌خواهید او را متقاعد کنید؟
"اشتاین مایر" در پاسخ گفت: نخست وزیر اسرائیل از روز اول این مذاکرات همواره گفته است که دستیابی به هرگونه توافقی، اقدامی زیان بخش است؛ اما ما در مقابل گفته‌ایم که یک توافق خوب که بتواند ما را به اهدافمان برساند و قابل راستی آزمایی باشد و ضمنا ایران را از دستیابی به بمب اتمی بازدارد و نیز در اختیار داشتن یک برنامه صلح آمیز اتمی را برای ایران تضمین کند و برای سالهای سال تحت نظارت و کنترل قرار داشته باشد، یک چنین توافقی می‌تواند به تامین امنیت بیشتر برای منطقه خاورمیانه کمک کند و به همین خاطر من اعتقاد دارم که توافق امروز، توافقی خوب بوده است.

مجری برنامه ادامه داد: انتقاد "نتانیاهو" به این توافق تا جایی پیش رفت که حتی به شما نیز حمله کرده است. به عنوان وزیر خارجه آلمان که امنیت اسرائیل را - طبق تعریف صدراعظم آلمان - تامین امنیت آلمان می‌پندارید، ارزیابی شما از این حمله لفظی "نتانیاهو" که امروز گفت، شما به او خیانت کردید و او را فروخته‌اید، چیست؟


"اشتاین مایر" با یادآوری آنکه توافقنامه، امروز به امضاء رسید، گفت: جزئیات این توافق احتمالا هنوز در اسرائیل مشخص نشده است. البته من نمی‌خواهم اصلا وارد یک نزاع علنی و آشکار با دولت اسرائیل بشوم. آنچه ما انجام می‌دهیم به دلیل تعلقی است که به شرکای دوستمان داریم. ما به اسرائیلی‌ها می‌گوییم که شرایط این قرارداد و امضایی که بر این قرارداد زده‌ایم، ارزشش را داشته است. زیرا برای نخستین باری است که تحت تاثیر این توافقنامه، ایران، دو سوم دستگاههای سانتریفوژ خود را غیرفعال و از فعالیت دوباره آنها صرفنظر کرده است. علاوه بر این 95 درصد از اورانیوم تاکنون غنی شده خود را نیز یا امحاء و یا به کشوری دیگری منتقل می‌کند. این توافق، برنامه اتمی ایران را تنها به یک برنامه صلح آمیز و غیرنظامی هسته‌ای محدود می‌کند و در آینده فقط تاسیسات نطنز، اجازه غنی سازی دارد. این در حالی است که تاسیسات فردو نیز دیگر فعال نخواهد بود. اینها همه قابل آزمایش و راستی آزمایی است و همزمان این اطمینان خاطر را نیز می‌دهد که چنانچه ایران به تعهدات خویش در این توافقنامه پایبند نباشد یا آنکه آنها را نقض کند، تحریم‌ها برای سالهای آینده بار دیگر به مورد اجرا گذاشته شوند. بنابراین من فکر می‌کنم که این توافقنامه به اندازه کافی، امنیت و مسئولیت پذیری (برای طرف ایرانی) ایجاد می‌کند و در این میان بهتر است اسرائیل نیز نظاره گر اجرای این توافقنامه باشد؛ نه آنکه راه انتقادات بسیار سخت و خشن علیه این توافق را در پیش گیرد.

مجری برنامه در آخرین سئوال از وزیر خارجه آلمان پرسید: آقای اشتاین مایر! وقتی کسی یا گروهی سالهای زیادی مشغول مذاکره است، این احتمال وجود دارد که ویرگولی را به اشتباه در متن توافق گذاشته باشد. آیا شما به اندازه کافی به متن این توافق اعتماد دارید و فکر می‌کنید این توافق می‌تواند حرکات و اقدامات ایران را تحت کنترل نگاه دارد و این کشور را به پایبندی به آن وادارد؟

"اشتاین مایر" در پاسخ گفت: برعکس باید به شما بگویم که این قرارداد بر اساس و مبنی بر اعتماد تنظیم نشده است. چون این اعتماد طی سالهای گذشته از بین رفته بود و همچنان محتمل بود که ایران برخلاف معاهدات بین المللی برای ساخت بمب اتمی تحقیق کند. بر همین اساس ما گفتیم که اساس این توافق نمی‌تواند مبنی بر اعتماد باشد بلکه باید بر اساس شفافیت و نظارت، چنین توافقی را تنظیم کرد. در واقع این کنترل، امکانی را بوجود می‌آورد که ایران در این توافقنامه به تعهداتش عمل کند و ما تلاش خواهیم کرد تا گزینه نظارت و کنترل طبق این توافق اجرا و از آن دفاع شود.


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار