رئیس قوه مجریه تصریح کرد: ماه رمضان ماهی است که خداوند به ما اجازه ثنا و ذکر با خودش را داد و این ماه، ماه اتصال به حق بوده و معنویت و صفای دل و پاکی روح، برادری، محبت و نزدیکی به یکدیگر است.
وی ادامه داد: همواره هفته قوه قضاییه و آغازش یادآور یک فاجعه بزرگ تاریخی هم هست و آن شهادت یاران عزیز انقلاب شهید آیتالله بهشتی و 72 تن از نزدیکترین افراد سخت کوش نسبت به نظام جمهوری اسلامی است.
دکتر روحانی تأکید کرد: شهید بهشتی حق بزرگی نه تنها برگردن قضا بلکه بر گردن کشور و ملت ایران دارد و وی خود به تعبیر امام راحل یک ملت و امت بود و خواری در چشم دشمنان انقلاب و اسلام بود.
* شهید بهشتی پایهگذار توسعه انسانی اسلامی در کشور بود
رئیس جمهور بیان داشت: شهید بهشتی پایه گذار توسعه انسانی اسلامی در این کشور بود هم در بخش علوم جدید با تأسیس مدارس، آموزشگاه به ویژه دبیرستان دین و دانش در قم و تربیت فرهنگیان و اساتید و همچنین تحول در حوزه علمیه قم و آشنایی طلاب با روش و علوم جدید بود کما اینکه وی در نهضت اسلامی و حرکت سیاسی امت اسلام و مردم ایران به راهبری امام راحل نقش تأثیرگذاری داشت.
وی ادامه داد: شهید بهشتی در تشکیل جامعه روحانیت مبارز و نقشی که برای پیروزی انقلاب برعهده داشت و همه آنهایی که در جلساتی بودند چه قبل انقلاب و یا بعد از انقلاب که شهید بهشتی در جمع حضور داشت ویژگی آن بزرگوار را به خوبی حس میکردند.
دکتر روحانی گفت: در جلسات قبل از انقلاب وقتی شهید بهشتی حضور پیدا میکرد، برای همه دلنشین و اطمینانآور بود، همچنین بعد از انقلاب هم او در همه جلسات عمومی و خصوصی وقتی شرکت میکرد، به خوبی احساس میشد که به همه جوانب مسئله توجه کرده است.
رئیسجمهور کشورمان افزود: یک نمونه آن اداره مجلس خبرگان قانون اساسی و در نهایت تدوین این قانون اساسی مدرن و با افتخار برای جمهوری اسلامی ایران بود که نقش بسزایی برای تدوین این قانون اساسی برداشت.
وی تصریح کرد: شاید کمتر بتوان چهرهای را به مظلومیت شهید بهشتی در تاریخ انقلاب اسلامی پیدا کرد، اگر همه مظلومان را کنار هم بگذاریم، سرآمد مظلومین در تاریخ بعد از انقلاب شهید بهشتی بود.
رئیس قوه مجریه تاکید کرد: چه نسبتهای ناروایی که به او ندادهاند و او چقدر در مقابل آنها صبوری کرد. شهید بهشتی از لحاظ تلاش و برنامهریزی و ابعاد مظلومیت شخصیت کمنظیری بود و میتوان او را معمار قضا در جمهوری اسلامی ایران برشمرد.
روحانی گفت: انتظار ویژه از جمهوری اسلامی ایران یک دستگاه قضای قوی کارآمد در دسترس همگان است، ما همواره گفتهایم و افتخار کردهایم به فضای مولایمان به قضای اسلام و همواره بر اصل عدالت و به ویژه عدالت علوی قبل از انقلاب و بعد از انقلاب تاکید کردهایم.
رئیسجمهور کشورمان افزود: امروز نسبت به فضای جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک فضای نمونه اسلامی و علوی، همه دنیا و نسل جوان ما چشم دوختهاند و انتظارات بسیار بالایی دارند.
وی ادامه داد: قضایی که همه ملت ،مردم، متظلمین، شاکیان را برابر ببیند، فضایی که بین شیعه و سنی، مسلمان و مسیحی این قوم و آن قوم، این جناح و آن جناح کوچکترین تفاوتی را قائل نباشد.
رئیس قوه مجریه بیان کرد: هرکه میخواهد باشد، دارای هر مرامی میخواهد باشد، به هر سمت سیاسی که گرایش داشته باشد، وقتی به خانه قضا مراجعه میکند ، آنجا خانه عدل و انصاف و برابری حق و عدل است و این را هم مردم باید در عمل ببینند و لمس کنند و هم باید افکار عمومی جامعه ما و جهان آنرا پذیرا باشد.
روحانی اضافه کرد: امروز بار سنگینی بر دوش دستگاه قضای ماست، ما امروز در کشور نیاز به حرکت توسعه و پیشرفت داریم، امروز در شرایطی هستیم که باید زمینه را برای فعالیت بخش خصوصی آماده کنیم، ما امروز در شرایطی هستیم که باید سرمایه و فناوری را برای سرعت بیشتر، پیشرفت کشور، جذب و جلب کنیم و مگر اینها بدون حمایت دستگاه قضا امکانپذیر است؟
* دستگاه قضای کارآمد شرط اول توسعه است
رئیسجمهور کشورمان اظهار داشت: شرط اول توسعه دستگاه قضای کارآمد در کشور است، یک روزی بود که جوامع، جوامع کوچکی بود، مردم از نزدیک همدیگر را میشناختند و معاملا به صورت ساده انجام میگرفت، کالا در برابر کالایی بود یا کالایی دربرابر درهم و دینار بود، آنکه معامله میکرد و میفروخت، همه و همه آشنا بودند.
وی عنوان کرد: اما امروز شکل معاملات تغییر کرده و جامعه گسترش پیدا کرده و شرایطی است که طرف پول میدهد و میخواهد ماهها بعد آن جنس تولید شود و در اختیار او قرار گیرد. پولی میدهد و کاغذی را دریافت میکند، برای اینکه 6 ماه دیگر اتومبیلی دریافت کند، نه آن طرف را میشناسد و نه آن کالا را دیده و نه آن کالا هنوز تولید شده است. اعتمادش به قرارداد و کاغذ است، پولی را یا گاهی همه زندگی خود را در شعبه بانکی به ودیعه میسپارد، نه کارمند بانک را میشناسد و نه آن پول را میداند که در اختیار چه شخصی قرار میگیرد. اعتمادش تنها به قرارداد است.
رئیس قوه مجریه گفت: پشتوانه همه قراردادها در نهایت کیست؟ اگر اختلافی پیش آمد، ادعایی مطرح شد پشتوانه نهایی، دستگاه قضا است، به خاطر دستگاه قضا و عدالت قاضی است و به خاطر دستگاه قضاوت است که پول میدهد و به آینده زندگی و کالا امید میبندد.
روحانی افزود: امروز شرایط ما با دیروز متفاوت است، مردم با دستگاه قضا است که باید به حیات و زندگی خود، به حقوق و مالکیت، به آبرو و حیثیت، حتی حق آزادی بیان ، آزادی اندیشه برای خود میبیند، با پشتوانه دستگاه قضا است که این اطمینان در جامعه به وجود میآید.
وی ادامه داد: احکم حاکمی در جمع جامعه دیروز قدرت بود آن کسی که میتوانست با قدرت دهان طرف را بسته و یا حق مالکیت طرف را زیر سوال قرار دهد اما حکومت اسلامی به جای قدرت و قوت عدل و انصاف را برگزید و دستگاه قضا حاکم قدرت سیاسی و مالی و ... نیست بلکه حاکم همان مسیر وحکم خدا عدل در راه قانون است واین قاضی است که در اتاق قضاوت اجرای و خدا را میبیند و بر مبنای آن حکم صادر میکند.
رئیس جمهور کشورمان افزود: امروز دستگاه قضا مبنای حرکت جامعه به سمت پیشرفت خواهد بود و حتی سرمایه، انسجام میان افراد و مذاهب به دستگاه قضا مربوط خواهد بود.
دکتر روحانی افزود: اگر بخواهیم شرایطی را برای محیطی در زمینه اقتصاد بوجود آوریم بدون حضور و فعالیت دستگاه قضا ممکن نخواهد بود.
* برای مبارزه با فساد باید مضاهای طلایی را از بین برد
رئیس قوه مجریه تصریح کرد: ما امروز باید با فساد مبارزه کنیم، اما آیا مبارزه با فساد به غیر از هماهنگی قوا با یکدیگر امکانپذیر خواهد بود؟
آیا میتوان با فساد بدون دستگاه قضا مبارزه کرد؟
وی ادامه داد: در زمینه فساد اولین قدم پیشگیری است و همگی باید تلاش کنیم تا از فساد پیشگیری شود که در همین رابطه با قانونگرایی و از بین بردن امضاهای طلایی و شفافیت در اطلاعات میتوان با فساد مبارزه کرد.
رئیس جمهور کشورمان تأکید کرد: به ویژه اینکه سه قوه باید یکدیگر را یاری کرده و اگر فسادی رخ داد با همکاری با آن مبارزه کنیم در همین زمینه سازمان بازرسی کشور میتواند بازیگر خوبی برای سلامت جامعه باشد.
دکتر روحانی در ادامه افزود: همه سختگیریها برای آن است که مدیریت سالمتر کار کند، اما نباید به گونهای عمل کنیم که جرات را از مدیران در جامعه بگیریم. بنده در مدیریتها چه بانکها و یا مراکز دیگر میبینم که قدرت تصمیمگیری از مدیران سلب میشود و باید علمی، اعتدالی و حسابشده عمل کرد.
وی گفت: دستگاه قضا در همه جهات پیشرفته است، اما باید از تجربه کشورهای دیگر استفاده کنیم. قوانین را باید با تهیه لوایح قضایی بهروز کرد. خوشبختانه عالمی فاضل و فرزانه در راس دستگاه قضایی مانند آیت الله آملی لاریجانی است که با جهان و شرایط نوین آن کاملا آشنایی دارد.
* باید رویههای قانونی شفاف در اختیار مردم قرار بگیرد
دکتر روحانی در ادامه افزود: باید نقایص قوانین را درست کرد و دستگاه قضا برای مردم شفاف باشد و این شفافیت تنها به خود قانون مربوط نیست، حتی اگر قانون هم شفاف باشد، باید رویههای قضایی هم شفاف و در اختیار مردم باشد.
رئیسجمهور کشورمان گفت:یک قانون واحد تفسیرهای متعددی از آن میشود و یک قاضی ممکن است در مقام صدور رای از قانون استنباط خاصی کند، اولا مقدمه حکم گاهی از خود حکم مهمتر است و استدلالی که برای حکم میشود، میتواند حاوی درسهای آموزنده باشد.
وی بیان داشت: در برخی کشورها قضا بر مبنای همان رویههای قضایی است والا یک قانون مدون وجود ندارد، رویههای قضایی باید تدوین و منتشر شود تا همه در بخشهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی به خوبی آنرا حس کنند که قانون از دید قاضی چیست.
رئیس قوه مجریه اظهار داشت: گاهی در مجلس قانون را تصویب و تدوین میکردیم، اما فهم قاضی از آن قانون با قانونگذار یکی نبود، پس باید این رویهها را در اختیار جامعه بگذاریم تا اعتماد مردم به دستگاه قضا و آینده زندگیشان بیشتر و بیشتر شود، زیرا دستگاه قضا میتواند به جامعه امید، نشاط و اعتماد بدهد تا در زمینه فعالیتهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی سرزنده و فعال باشند.
روحانی در ادامه افزود: ای کاش امکانپذیر باشد تا در دولت یازدهم با همکاری دستگاه قضا بتوانیم جرایم سیاسی را هم معنا و تدوین کنیم و لایحه آنرا ارائه و تصویب شد تا مشخص شود که جرم سیاسی چیست، این هم به نشاط سیاسی داخل جامعه میافزاید و هم وجهه ما را در دنیا بالا و بالاتر میبرد.
* چگونگی برخورد با مخالفان فخره شیوه حکومت امیرالمومنین بود
دکتر روحانی گفت: یکی از فخرهای شیوه حکومت مولا این بود که چگونه با مخالفین رفتار کرد چگونه آنها که دست به شمشیر نبردند از آزادیهای متنوعی در جامعه مولای ما برخوردار بودند رفتار امیرالمومنین با مخالفین و خوارج که تندترین زبانها را داشتند و به بدترین شیوهها عمل میکردند و چگونه مولای ما عمل میکرد و آیا ما میتوانیم از سیره امیرالمومنین پیروی کنیم و به خوبی این تکلیف را انجام دهیم تا مردم در فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، آیندهای بس روشن را پیش چشم خود ببینند.
رئیس جمهور کشورمان خاطر نشان کرد: در ماههای گذشته همکاریهای بسیار خوبی بین دستگاه اجرایی، قضایی و قوه مقننه بوده است در زمینه بنگاهها و مراکز اعتباری غیرمجاز و سازماندهی مراکز غیرمجاز فعالیت بسیار خوبی است بین دستگاه قضا و قوه مجریه بوده است در مطالبات معوق و مبارزه با فساد همکاری بسیار خوبی بوده و در بسیاری از زمینهها ما میتوانیم در کنار یکدیگر فضایی را ایجاد کنیم که در آن فضا ملت ما به آینده نظامش و کشورش بیش از گذشته امیدوار باشد.
انتهای پیام/