دیپلمات‌های غربی که نامشان فاش نشده است معتقدند طرح انتقال اورانیوم غنی‌شده ایران به خارج به زودی نهایی می‌شود.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران، دیپلمات‌های غربی به خبرگزاری آسوشیتد پرس گفته‌اند مذاکره کنندگان کشور ایران، که ملزم به از بین بردن چند تن اورانیوم غنی‌شده براساس موافقتنامه در حال شکل‌گیری است، بر طرحی مورد حمایت آمریکا در زمینه ارسال این ماده به کشوری دیگر به منظور فروش در قالب سوخت رآکتور متمرکز هستند.


ایران بیش از هشت تن اورانیوم غنی شده دارد که -- به ادعای دیپلمات‌های غربی -- در صورت غنی سازی در سطوح تسلیحاتی می تواند به هسته شکافت پذیر برای دوازده بمب اتم یا بیشتر تبدیل شود. پیشنهاد صادرات و فروش پیشتر مطرح شده است و این دیپلمات ها تاکید کردند طرفین هنوز در مورد این راه حل برای پرداختن به موضوع ذخایر اورانیوم کمتر غنی شده ایران توافق نکرده اند.


اما مذاکره کنندگان برای تصمیم گیری درمورد این مسئله زمان زیادی ندارند؛ چرا که ضرب الاجل روز سه شنبه برای دستیابی به موافقتنامه ای نهایی درباره برنامه هسته ای ایران درحال نزدیک شدن است.


مقامات بلندپایه ایران در مذاکرات مقدماتی به طور علنی ارسال این ماده را به خارج از کشور رد کرده بودند. هدف از این مذاکرات که آمریکا، انگلیس، روسیه، فرانسه، چین و آلمان در آن مشارکت دارند امضای موافقتنامه ای جامع است که مانع از دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای خواهد شد و در ازای آن تحریم ها علیه این کشور کاهش خواهد یافت.


سایر گزینه های مورد بحث شامل تغییر اورانیوم غنی شده به شکلی است که نتوان از آن در جهت ساخت تسلیحات استفاده کرد و همچنین ارسال این ماده به خارج، احتمالا به روسیه ، برای ذخیره سازی است. یکی از این دیپلمات ها گفت روسیه نامزد اصلی برای پیشنهاد مطرح شده است که براساس آن مسکو اورانیوم کمتر غنی شده را تبدیل خواهد کرد و ایران بخش زیادی از سود ناشی از فروش آن را به دست خواهد آورد.


ایران تاکید دارد هدف از غنی سازی این کشور تنها تامین سوخت رآکتور و اهداف غیر نظامی است. براساس توافق اولیه که منجر به مذاکرات کنونی شد، ایران تقریبا همه اورانیوم غنی شده خود را در سطوحی که یک گام فنی در جهت دستیابی به سطح تسلیحاتی بود از بین برد. این کار باعث شد تنها ذخایری از اورانیوم غنی شده در سطوح پایین تر برای ایران باقی بماند.


جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف همتای ایرانی وی روز شنبه در تلاش برای کمک به پیشبرد مذاکرات ، نشستی را در وین برگزار کردند.
ظریف پیشتر گفته بود دستیابی به موافقتنامه امکانپذیر است مگرآنکه زیاده خواهی های طرف مقابل مانع از چنین چیزی شود. وی افزود تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد پس از دستیابی به موافقتنامه باید فورا لغو شود و دیگر تحریم ها نیز باید کنار گذاشته شود. آمریکا و متحدانش می گویند چنین شروطی غیر قابل قبول است.


لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز در این خصوص گفت کشورش خواستار موافقتنامه ای محکم است که حق ایران را در برخورداری از انرژی هسته ای غیر نظامی به رسمیت بشناسد و درعین حال تضمین کند که ایران به هیچ وجه به تسلیحات هسته ای دست نخواهد یافت.


انتهای پیام /

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار