ابوالفضل وفایی نژاد متخصص غدد و متابولیسم در گفتوگو با
خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران، گفت: در یک تقسیم بندی میتوان عوامل خطر و مستعد کننده پوکی استخوان را به دو دسته قابل کنترل و غیر قابل کنترل تقسیم کرد که البته عوامل دسته دوم در بسیاری از موارد تا حدودی قابل کنترل بوده و یا میتوان از تاثیرات آنها کاست.
وی با اشاره به تصورات نادرستی که در خصوص کنترل عوامل ابتلا به پوکی استخوان مطرح است، تاکید کرد: بر خلاف تصورات و باورهای موجود که عوامل مرتبط با پوکی استخوان را در بیشتر موارد بدون کنترل و پیشگیری میدانند، اما اغلب عوامل خطر این بیماری قابل کنترل هستند.
وفایی نژاد گفت: ورزش نکردن و نداشتن تحرک بدنی، استعمال دخانیات، مصرف کم لبنیات و مواد غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D و مصرف برخی از داروها نظیر کورتونها از دلایل اصلی بروز پوکی استخوان هستند که این عوامل را با مراقبت و توجه کافی میتوان کنترل کرده و از تاثیر آنها در بروز پوکی استخوان کم کرد.
وی افزود: جنسیت، نژاد، شروع یائسگی، افزایش سن، سابقه خانوادگی، استخوان بندی ظریف و کوچک و برخی از بیماریها و اختلالات مربوط به غدد از مهمترین عوامل خطری هستند که موجب بروز پوکی استخوان میشوند و از آنها به عنوان عوامل خطر غیر قابل کنترل یاد میشود.
وفایی نژاد تصریح کرد: در حال حاضر ثابت شده که میتوان از تاثیرات عوامل خطر فوق در بروز پوکی استخوان تا حد زیادی کاست.
وی با بیان اینکه تشخیص به موقع بسیاری از عوامل خطر به اصطلاح غیر قابل کنترل مرتبط با پوکی استخوان میتواند از تاثیر آنها تا حد زیادی بکاهد، خاطر نشان کرد: افرادی که به طور منظم ورزش میکنند و منابع غنی ویتامین D و کلسیم را به طور مناسب مصرف میکنند، به میزان قابل ملاحظهای میتوانند از تاثیر عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان کم کرده و در واقع خطر این بیماری را در خود کاهش دهند.
انتهای پیام/