در ابتدای این مناظره حضرتی با اشاره به اهمیت سیاست خارجی در همه دولتهای جمهوری اسلامی ایران افزود: موضوع سیاست خارجی یکی از موضوعات مهم در تمام دورههای جمهوری اسلامی ایران بوده است.
وی ادامه داد: مهمترین بخش از سیاست خارجی پیگیری، پیجویی و ایجاد زمینه برای تحقق و بسترسازی و اجرایی شدن اهداف انقلاب بوده که قطعا در صدر ارزشهای نظام است و باید دید سیاستهای بلند مدت دولتها به چه شکلی است.
حضرتی تصریح کرد: ما پذیرفتهایم که میخواهیم با دنیا ارتباط داشته باشیم و تنها با یک کشور یعنی اسرائیل که آن را نامشروع میدانیم ارتباط نخواهیم داشت، برای پیمودن این مسیر در عصر کنونی مقررات و نظم خاصی وجود دارد.
مدیرمسئول روزنامه اعتماد گفت: ما هنوز نمیدانیم که میخواهیم با کشورهای قدرتمند دنیا ارتباط داشته باشیم یا اینکه با آنها تعامل نداشته باشیم، افراد حتما باید در حوزه سیاست خارجی با برنامه و تدبیر حرکت کنند و هرگونه حرکت بدون تدبیر و با بیملاحظگی مشکلات را چند برابر خواهد کرد.
وی تصریح کرد: این نگاه که ما با کل جهان در مذاکره هستیم تا بتوانیم جهان را قانع کنیم درست نیست و چامسکی در مصاحبهای گفته است که جهان با ایران مشکل ندارد و تنها کشورهای حامی اسرائیل با ایران مشکل دارند و کشورهای عدم تعهد که بخش اعظمی از جهان را تشکیل میدهد با ایران هیچ مشکلی ندارد.
رئیس دفتر مطالعات و تاریخ ایران خاطرنشان کرد: سیاست خارجی ما تحت الشعاع بحث هستهای قرار دارد و پیوندزدن تمامی مسائل به سیاست خارجی کار غیرمنطقی است و ما باید در عرصههای دیگر هم فعال باشیم و اهداف خود را پیگیری کنیم.
حضرتی در ادامه این مناظره با اشاره به اینکه فناوری هستهای حق مسلم ملت ایران است تأکید کرد: ما زمانی یک حق را به نام حق هستهای شروع کردیم و برای آن هزینه سنگینی تاکنون دادهایم و طرف مقابل هم تلاش کرد ما را از این حق محروم کند. اما در بحث تعمیر تأسیسات هستهای چه در بخش ساخت و چه در بخش فیزیکی ما توانستیم توفیقات زیادی بدست آوریم.
وی افزود: دشمن هم توانسته است موفقیتهایی بدست آورد، میدان سیاست میدان واقعیتهای تلخ است و یک نمونه آن این است که دشمنان هم توانستند علیه ایران اجماع جهانی ایجاد نمایند و با تصویب قطعنامه و تحریم علیه ایران به ایران فشار بیاورند.
مدیر مسئول روزنامه اعتماد افزود: البته ما نمیخواهیم تاثیر تحریمها را پر رنگ کنید اما تمام مناسبات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ما با دنیای خارج به حداقل رسیده است و بخشی از آن مربوط به بی عرضهگی مدیران داخلی خواهد بود.
حضرتی ادامه داد: عوامل مختلف دست به دست هم دادند و قوتی را علیه ایران ایجاد کردند و دیپلماتهای ما در دولت فعلی مأموریت دارند اجماع جهانی علیه ما را از بین ببرند.
وی خاطر نشان کرد: سختیها و فشارها واقعیت دارند و ما باید به آنها توجه کنیم و براساس رهنمودهای رهبری انقلاب در عرصه داخل مدیران باید همت به خرج دهند و به تولید داخلی بپردازند، ولی تاکنون اهمیت چندانی به تولید داخلی جز در زمان جنگ داده نشده است .
مدیر مسئول روزنامه اعتماد ادامه داد: مطالبه ما از وزارت خارجه این است که مشکلات را در بحث هستهای حل کند و پارهای از مشکلات نیز از آنجا ریشه دارد که پرونده هستهای از شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه منتقل شد، و در این شرایط وزارت خارجه تنها به مسئله هستهای پرداخته است.پرونده هستهای وقت وزارت خارجه را کاملا به خود اختصاص داده است و میتوان گفت که وزارت خارجه باید به وزارت هستهای تبدیل شود.
سلیمینمین افزود: ما در بحث تحریم با مشکل جدی مواجه هستیم اما در این قضیه تفاوت دیدگاه وجود دارد و اگر احساس کنیم با جهان درگیر هستیم یک نوع عملکرد خواهیم داشت و در صورتی که احساس کنیم که با حامیان اسرائیل درگیر هستیم عملکرد دیگری خواهیم داشت.
رئیس مرکز مطالعات و تدوین تاریخ ایران افزود: دولت یازدهم بعد از روی کار آمدن بسیاری از همایشهایی که مخالفین دولت آمریکا دعوت شده بودند را لغو کرد اما این رویکرد، رویه درستی نبود. دولت روحانی و تیم مذاکره کننده قطعاً دستاوردهای مهمی هم داشتهاند.
وی خاطرنشان کرد: دیروز شرکت پژو اعلام کرد که ما آمادهایم خودروهای بهتری را به ایران بفروشیم، این اتفاق چندان شایسته نیست بلکه بهتر بود از ظرفیتهای به وجود آمده به شکلی درست استفاده کنیم. قطعاً دولت یازدهم اگر همه تلاش خود را به مذاکرات پیوند نمیزند، توفیقات بیشتری داشت اما هماکنون در بعد اقتصادی و اجتماعی همه چیز به مذاکرات پیوند خورده است.
حضرتی ادامه داد: دولت یازدهم زمانی که دولت را در دست گرفت باید دید وضعیت کشور چه بود، در دوره احمدینژاد در عرصه سیاست خارجی فضای وحشتناکی ایجاد شده بود و روابط ما به رابطه با کشورهای کوچک محدود بود.
وی ادامه داد: در دولت گذشته ماهها بحث صورت میگرفت که مکان مذاکره کدام کشور باشد، دولت یازدهم وارث تصویری مخدوش از ایران در سیاست خارجی بود.
مدیرمسئول روزنامه اعتماد تأکید کرد: در دولت قبلی کار به جایی رسید که وزیر خارجه را در ماموریت خارجی برکنار کردند که این مسئله بسیار زشت ون اراحتکننده بود .
حضرتی افزود: مذاکرات آتی با استراتژی جدیدی که مقام معظم رهبری اعلام کردندهمزمان شد، یعنی استراتژی نرمش قهرمانانه که مسیر سیاست خارجی را تغییر داد و در این مرحله بنا شد، با نرمش قهرمانانه سیاست برد – برد را در دستور کار خود بگذاریم.
وی تصریح کرد: دولت یازدهم
توفیقات زیادی به دست آورده و به دنبال شکستن و به هم ریختن سازوکار
تحریمها است و هماکنون تا حدودی به این مسئله رسیده. در حال حاضر نظام
تحریم در حال فرو ریختن است و دولتمردان آمریکا به کنگره گفتهاند که اگر
شما هم موافق توافق هستهای نباشید ما دیگر نمیتوانیم همپیمانان اروپایی
خود را متقاعد کنیم.
اسرائیل و عربستان مخالفین اصلی شکستن سازوکار تحریمها هستند
مدیرمسئول روزنامه اعتماد افزود: اسرائیل، عربستان و عربها از محورهای اصلی مخالفین شکستن سازوکار تحریمها هستند، این درحالی استکه عربستان در داخل آمریکا مانند اسرائیل لابی قدرتمندی ایجاد کرده است و تا حدودی تأثیرگذار خواهد بود.
رئیس مرکز مطالعات و تدوین تاریخ ایران در پاسخ به حضرتی ادامه داد : ضعفهای شخصیتی احمدینژاد در برخورد با وزیر خارجه ایران قابل نقد است اما موارد دیگری که شما گفتید ضعف نبوده و قوت است. این که مذاکرات به کشورهای دیگر کشیده میشد، ضعف نیست بلکه نقطه قدرت است و ما نباید تمام تخممرغهای خود را در سبد آنها قرار دهیم.
سلیمینمین تصریح کرد: با یک نگاه منصفانه باید گفت که سیاست خارجی ما در دوره قبلی به یک یا دو کشور محدود نبود و حتی هماکنون نیز با تمامی کشورها تعامل نداریم.
وی خاطرنشان کرد: عربستان از حرکت ملتهای منطقه احساس خطر میکند و مبدأ این تحولات را ایران میداند از این جهت دچار مشکلاتی با ایران شد و عدهای در کشور فکر میکردند مواضع عربستان با یک لبخند تغییر میکند اما دیدیم که این طور نشد.
رئیس مرکز مطالعات و تدوین تاریخ ایران ادامه داد: فکر میکنم در این زمینه آن چه که میتواند ما را به یک نقد منصفانه برساند، یکی جلوگیری از تندرویهای دولت است که نمیگذارد کسی ظریف را مورد نقد قرار دهد و وی را مانند مصدق و امیرکبیر معرفی میکند و دیگری تندروی برخی در طرف مقابل است که نمیخواهند دستاوردهای حوزه دیپلماسی را بپذیرند.
سلیمینمین تصریح کرد: البته تمام این دستاوردها ربطی به دولت یازدهم ندارد و قبل از این دولت، رهبری انقلاب سیاستهایی را اعمال کردند که با مدیریت برخی انجام و مسیر را بهتر از گذشته کرد.
تندروی که ناشی از منافع کوتاه مدت است
وی گفت: دولت میخواهد در انتخابات مجلس توفیقاتی را به دست آورد و در این راستا اقداماتی را مثل اقدامات معاون اول رئیس جمهور در نهاد ریاست جمهوری مشخص است.
سلیمی نمین با اشاره به مذاکرات هستهای با طرح این سوال که برادر رئیسجمهور در مذاکرات چه میکنند؟ مدعی شد که این فرد فقط می تواند به عنوان عامل فشاری برای تسریع مذاکرات عمل کند و افزود: اگر میگویند آقای ظریف تسلط دارند بدانید آقای ظریف به ادبیات انگلیسی مسلط نیست. به جای برادر رئیسجمهور دو کارشناس ادبیات انگلیسی در مذاکرات قرار دهند.
حضرتی در پایان با مخاطب قرار دادن سلیمینمین خاطرنشان
کرد: ما از انعکاس جلسات هستهای که قبلاً صورت میگرفت کاملاً محروم
بودیم و به هیچ وجه نمیتوانستیم جلسات جلیلی را مورد سوال قرار دهیم و
تنها اخبار رسمی را پوشش میدادیم اما هماکنون ورق برگشته و همه افراد در
موضوع هستهای دخالت میکنند.
انتهای پیام/