"محمد عطریانفر" عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران با حضور در نشست "سیاست، اقتصاد و جامعه در ایران پس از توافق" که عصر امروز در خبرگزاری نسیم برگزار شد و در مناظره با پرویز امینی جامعهشناس سیاسی با اشاره به بسترهای اجتماعی به وجود آورده توافق هستهای اظهار داشت: بستر اجتماعی هر پدیدهای به حیطه نفوذ آن در جامعه مخاطب بازمیگردد. هستهای مقولهای است که بالای 60 درصد جامعه مخاطب به ویژه طبقه متوسط شهری را با خود درگیر کرده است.
وی افزود: مذاکرات وجه نرمافزاری نبردی است که ما در برابر دشمن آرایش میدهیم. اگر امروز به تیم مذاکره کننده لقب سرداران بزرگ دیپلماسی را اطلاق کردهایم، سخن گزافی نبردهایم.
عطریانفر با بیان اینکه ما نمیتوانیم نارضایتیهای اجتماعی را به عنوان مبنای توافق درنظر بگیریم اظهار کرد: البته میتوانیم از این عامل به عنوان تسریع دهنده توافق یاد کنیم.
وی ادامه داد: یک جامعه نمیتواند مورد بیتفاوتی از سوی رهبران خود قرار بگیرد. مقوله هستهای در دستگاه فکری و ذیل پارادایم حاکمیت و تحت کنترل هدایتگرایانه رهبری نظام به نتیجه رسید.
عضو حزب کارگزاران با تأکید بر اینکه در موضوع هستهای تصمیم قطعی را رهبران نظام گرفتند، گفت: آن چیزی را که ما ظاهراً در مذاکرات از دست دادیم، مسئلهای نبود که بتوان روی آن حساب کرد.
وی در ادامه تأکید کرد: رهبران نظام سیاسی ما در مقوله هستهای از گفتمان صلحطلبانه نظامی دفاع کردند که حقاً جز حوزه رسالت رهبر معظم انقلاب محسوب میشود و دولت در این خصوص صرفاً اجرا کننده و تحقق دهنده این منویات است.
عطریانفر درباره مهمترین اثرات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی برجام بر سیاست داخلی و بینالمللی کشور تصریح کرد: مهمترین اثر برجام تقویت رابطه اعتمادآمیز میان مردم و حاکمیت است. دشمنان مدام این موضوع را یادآور میشدند که اندیشه دینی فاقد صلاحیت استو تشکیل و تجربه سیاسی ایران اولین تجربه برای شکستن این اندیشه بود.
وی در خصوص تأثیر بینالمللی برجام گفت: تأثیر سیاسی برجام این بود که تمامی کشورهای دنیا بر اساس مطامع خود، روی ایران به عنوان قطب قدرتمند در معادلات جهانی و منطقهای حساب باز کردهاند.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در ادامه اظهارات خود با اشاره به معنای شعار برد-برد گفت: در یک گفتوگو چیزی گرفته و ستانده میشود؛ این که تصور کنیم یک طرف همه چیزش را بدهد و طرف دیگر همه چیز را بگیرد، این دیگر اسمش توافق نیست، بلکه تحمیل است، افزود: از نگاه بینالمللی، تمامی زمینههای احتمالی وصول ایران به قدرت هستهای البته به مفهوم تسلیحاتی آن از بین برده شد.
عطریانفر با اشاره به برد ایران در مذاکرات خاطرنشان کرد: برد ایران در مذاکرات معطوف به این قضیه بود که بسیج جهانی علیه ایران خاتمه پیدا کرد و همچنین ایران از ذیل بند 7 منشور سازمان ملل خارج گردید.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در ادامه افزود: ما توانستیم در مذاکرات موقعیت خود را در مدار جهانی به اثبات برسانیم.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به تأثیر مذاکرات روی نگاه جمهوری اسلامی نسبت به آمریکا گفت: آمریکا همچنان شیطان بزرگ است و مورد خصومت از ناحیه مردم و رهبران ما قرار دارد اما این خصومت دائمی و جاودانه نیست، چرا که در عرف سیاسی حاکم بر جهان نه دوست دائمی وجود دارد و نه دشمن دائمی.
عطریانفر با طرح این سوال که آیا در آینده آمریکا از سرفصل شیطان بودن خارج میشود، گفت: پاسخ به این سوال قطعاً و مسلماً مثبت است، البته این موضوع با آرمانهای ما ناسازگاری ندارد.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران ادامه داد: ما در عمر سیاسی جمهوری اسلامی، شخصیتی بالاتر از حضرت امام (ره) در ستیز با آمریکا نداریم؛ حضرت امام (ره) توانستند با استکبار ستیزی نوعی تجمیع قدرت را در لایههای مختلف اجتماعی ایجاد کنند و انقلاب را به سرانجام برسانند.
وی با اشاره به موضع آمریکا در مذاکرات ابراز کرد: کشورهای روسیه و چین که جز متحدین استراتژیک ما محسوب میشوند، در مذاکرات مواضع سرسختی از خود نشان میدادند و بسیاری از مشکلات پیش روی مذاکرات با همراهی و کمک آمریکا برطرف شد.
عطریانفر افزود: در صورتی که سیاستهای گذشته آمریکا مبنی بر تحمیل حکومت سلطنتطلبانه در ایران تغییر و آنها از ما عذرخواهی کنند، بستر لازم برای تغییر روابط ایران و آمریکا ایجاد خواهد شد.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران درباره اظهارات جان کری وزیر خارجه آمریکا که گفته بود ما با توافق توانستیم بر نیروهای معتدل یا حامی خود تأثیر شگرفی داشته باشیم، گفت: در جریان گفتوگوهای هستهای دو طرف اجازه دارند که به اقتضای نیاز تبلیغاتی درون کشورشان تفسیری از ماجرا را به جامعه مخاطب خود منتقل کنند و آن تفسیر هیچ قید و بندی را برای طرف مقابل ایجاد نمیکند.
وی افزود: در مقابل چنین اظهاراتی ما هم شاید بگوییم که مذاکرات باعث ایجاد الفت در میان دموکراتهای آمریکا گردید و مذاکرات و سیاستهای داهیانه جمهوری اسلامی، کنگره را تحت تأثیر خود قرار داده است.
عطریانفر در پایان و پیرامون تأثیر برجام در رابطه احزاب کشور با دولت خاطرنشان کرد: چنین موضوعی فوریت ندارد چرا که یک نوع توقف و امتناع فلسفی بر احزاب به وجود آمده و تا نتوانیم از این نقطه عبور کنیم، پرداختن به چنین موضوعاتی اهمیت نداشت.
انتهای پیام/
چه تفاهمی داریما !!
بایذ این رو وارد برجام میکردند (: