به گزارش
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران،، به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی، احمد برآبادی اظهار داشت: مراسم کوزه شکنی در روزهای پایان سال بعد از برگزاری مراسم چهارشنبه سوری انجام میشود، به این طریق که کوزههای کهنه و قدیمی را که آب از آن تراوش نمیکند و آب داخل آن سرد نمیشود و همچنین به مرور زمان و استفاده طولانی از آن، داخلش را جلبک گرفته و دیوارهی آن سبز رنگ شده است، از سردر حیاط خانه به داخل کوچه میانداختند و بر این اعتقاد و باور بودند که با شکسته شدن این کوزه بلا و بیماری از این خانواده دور خواهد شد.
وی افزود: برخی افراد داخل کوزه مقداری زغال به نشانه سیاه بختی، کمی نمک به نشانه شور چشمی و یک سکه به نشانه تنگدستی میاندازند و سپس کوزه را به دور سر خود و افراد خانواده میچرخانند و از بالای بام خانه به داخل کوچه میاندازند و هم زمان این شعر را هم میخوانند: غم برو شادی بیا.
مسئول حوزه پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی تصریح کرد: در پایان هم کوزه نو و تمیز را از قنات و یا چشمه روستا آب کرده و به داخل خانه میآورند، این مراسم همراه با شور و شعف و شادمانی اجرا میشود.
برآبادی اضافه کرد: این مراسم کارکردهای دیگری هم دارد از جمله کارکرد بهداشتی، چون کوزههایی که پوشیده از جلبک هستند و استفاده از آنها سبب بیماری میشود را کنار میگذارند و به جای آن کوزه جدید استفاده میکنند، همچنین با این کار شغل کوزهگری هم احیاء میشده و مردم با شکستن کوزههای قدیمی و خرید کوزه جدید به کوزهگران و کوزه فروشان هم کمک میکنند و کارشان رونق مییابد.
وی خاطر نشان کرد: این رسم و سنت حسنه به شماره 817 مورخ 4/11/91 در فهرست میراث ناملموس(معنوی ) کشور به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/م