گزارش/

بانک ها به توافق خود عمل نکردند/ پرداخت بیشترین نرخ سود بانکی

اوایل سال 93 بود که طبق اعلام بانک مرکزی و توافق بین بانک ها نرخ سود علی الحساب سپرده های کوتاه مدت و یک ساله متناسب با تورم وقت و نرخ سود تسهیلات، تعیین شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛ تقریبا اوایل سال 93 بود که طبق اعلام بانک مرکزی و توافق بین بانک ها نرخ سود علی الحساب سپرده های کوتاه مدت و یک ساله متناسب با تورم وقت و نرخ سود تسهیلات، تعیین شد.

اما اجرای این طرح آن طور که انتظار می رفت و باید براساس ابلاغ بانک مرکزی کلیه بانک ها از نرخ های ابلاغ شده تبعیت می کردند پیش نرفت زیرا اغلب بانک ها نسبت به اجرای این طرح جدی بودند اما برخی بانک ها اعم از بانک های دولتی و خصوصی با روش های متفاوتی سعی در دور زدن بانک مرکزی داشتند.

به گونه ای که یکی از بانک ها به سپرده های خود سودهای 27 و 28 درصدی پرداخت می کردند اما برای جلوگیری از اینکه میزان و نرخ سود پرداختی مشخص نشود، سود حساب سپرده گذاران را در دو حساب جداگانه و دو تاریخ متفاوت پرداخت می کردند.

همچنین برخی بانک ها به مبلغ پول سپرده گذاری شده توجه می کردند و اگر از میزانی بیشتر بود، سودی بیش از 22 درصد پرداخت می کردند.

و یا برخی بانک ها با توجه به شرایط سپرده گذار و سابقه ای که در آن بانک یا شعبه ای خاص داشت، سودهایی غیر متعارف پرداخت می کردند.

اما دراین بین نکته قابل توجه این بود که این نرخ با اینکه توافق بین بانکی بود اما بازهم برخی بانک ها از اجرای آن سربا میزدند که این موضوع باعث شد برخی  کارشناسان و فعالان این حوزه نسبت به توافقی بودن این طرح ایرادات جدی وارد کنند و آن را تحمیلی بدانند تا توافقی.

عکس العمل مسئولین بانک مرکزی در این مدت فقط تاکید بر توافقی بودن این نرخ ها و رسیدگی به وضعیت و عملکرد برخی بانک ها بود و سعی در ایجاد انضباط در سیستم بانکی داشتند.

با اقدامات صورت گرفته از سوی بانک مرکزی تا حدودی این شرایط منظم شد و دی ماه 93 بود که با برگزاری نشست مدیران بانک ها در بانک مرکزی نرخ نهایی سپرده های کوتاه مدت 10 درصد، سه ماهه 14 درصد، شش ماهه 18 درصد و نه ماهه 18 درصد و یک ساله 22 درصد طبق توافق بین بانکی تعیین شد.

اما توجه به این نکته خالی از لطف نیست که برخی بانک ها به هیچ عنوان حاضر به هماهنگی با بانک مرکزی و سیستم بانکی نیستند و با توجه به تعیین دوباره نرخ سود سپرده ها با روشهایی دیگر سعی در پرداخت سود بیشتر و در نتیجه جذب مشتری بیشتر دارند.

بر اساس مشاهدات باشگاه خبرنگاران، یکی از بانک ها به دلیل اینکه توجه بیشتر بر نرخ سود 22 درصدی بلند مدت بود، با تغییراتی در نرخ و روش پرداخت سپرده های کوتاه مدت (10 درصد) سعی در پرداخت سود بیشتر به مشتریان خود داشتند به گونه ای که اگر بیش از مبلغ معینی را سه ماهه در بانک سپرده گذاری می کردند، می توانستند سود 22 درصدی دریافت کنند.

و یا اینکه برخی بانک ها با استفاده از کم اطلاعی و گاهاً بی اطلاعی مشتریان سپرده گذاران سعی دارند آن ها را جذب کنند به گونه ای که یکی از بانک ها در تیلیغات خود از پرداخت بیشترین سود شبکه بانکی با نرخ 22 درصد به سپرده گذاران خبر داد.

اما انضباط بخشی به سیستم بانکی تنها با عزم جدی و خواست فعالان این سیستم امکان پذیر است که اگر صورت نگیرد، نتایج مثبتی در پی نخواهد داشت.

انتهای پیام/
 
 

برچسب ها: بانک ، نرخ ، سود
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۰ ۲۵ بهمن ۱۳۹۳
جالبه که در مطلب بالا. فقط به در صد سود سپرده ها توجه شده در حالیکه سود وام ها بالاست