چنانچه جنگ طلبان جمهوری خواه در کنگره آمریکا مانع پیشرفت مذاکرات هسته ای نشوند ، هیات های مذاکره کننده ایران و 5+1 قادرند تحقق توافق نامه جامع را عملی نمایند .

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از  بوستون گلوب ؛ این روزنامه آمریکایی در مقاله ای به قلم " کالین نیکرسون " ، نویسنده و تحلیگر سیاسی نوشت : تداوم و پیگیری مذاکرات هسته ای داستانی دوطرفه و مصرانه از سوی ایران و 5+1 برای ایجاد آشتی هسته ای و بین المللی می باشد . اگرچه باید از این جنبه نیز مشاهده کرد که تمایلی که واشنگتن برای حصول توافق با ایران دارد ، در تهران وجود ندارد . ابراز علاقه وافر " اوباما " دردستیابی به آشتی با ایران به منزله مهر پیروزی هشت سال ریاست جمهوری وی به شمار می آید . 

در عین حال این مذاکرات می تواند با کارشکنی ها جمهوری خواهان آمریکایی که تمایلی به پایان سه دهه خصومت ندارند ، به یک تراژدی مبدل شود .محافظه کاران و جنگ طلبان جمهوری خواه آمریکایی در کنگره در حالی بر طبل لغو "توافق بد با ایران  " می کوبند که در انتخابات اخیر به جمعیت اکثریتی در این نهاد دست یافته اند . 

در ادامه این مقاله آمده است : مذاکره کنندگان ایران و قدرت های 5+1 ( از جمله آمریکا ) روز یکشنبه 18 ژانویه در ژنو حضور می یابند تا جزئیات معامله ای بزرگ و جامع را درباره چگونگی خروج از بن بست ایجاد شده در برنامه هسته ای تهران را مورد تحقیق و بررسی قرار دهند . واشنگتن امیدوار است در نهایت مانع توسعه هرچه بیشتر فعالیت های اتمی ایران شود و در مقابل بخشی از تحریم های اقتصادی علیه این کشور را لغو نماید . 

تاکنون بیانیه چشمگیر و قابل اهمیتی از ژنو درز نکرده اما این جلسات می تواند مقدمه ای تاثیرگذار برای دستیابی به توافق جامع طی چند ماه آینده باشد . برای نخستین بار رهبران ارشد از هر دو طرف مذاکره کننده برای دستیابی به توافق نهایی و درازمدت ابراز تمایل کرده اند اما ظاهرا آنها با مخالفت های قابل توجهی از سوی جنگ طلبان آمریکایی در داخل این کشور مواجه هستند . 

دور پیشین مذاکرات در نوامبر 2014 به نظر میرسید که با نتایجی ناامیدکننده به پایان برسد اما تمدید آن تا سال 2015 روزنه امید را برای تحقق توافق و تنش زدایی نسبی در روابط تهران _ واشنگتن باز نگه داشت . این تنش زدایی می تواند آثار مطلوبی از جمله بازگشت قابل توجه ثبات و آرامش به غرب آسیا داشته باشد . هرچند که برخی کارشناسان معتقدند این تلاش اوباما برای گرفتن دستان آشتی ایران همانند سیاستی که در قبال کوبا در پیش گرفت ، نوعی توطئه می باشد . 

رابین رایت ، تحلیلگر امور بین المللی " موسسه مطالعات صلح آمریکا " در این باره می نویسد : " خنثی سازی تنش های ایالات متحده با جمهوری اسلامی می تواند بزرگترین دستاورد اوباما در حوزه سیاست خارجی به شمار آید . " اما آیا واقعا چنین خواسته ای امکان پذیر است ؟ به نظر می رسد رهبران ارشد در هر دو کشور خواهان چنین آشتی و توافقی هستند اما با موانعی نیز مانند عملکرد و تصمیم گیری های جمهوری خواهان جنگ افروز کنگره نیز مواجه می باشند . 

شکی نیست که طرف ایرانی جدی تر از همیشه در این گفتگوها حاضر شده است . تعدادی از اعضای تیم مذاکره کننده آنها هفته گذشته در جلسات مقدماتی مذاکرات شرکت کرد . این در حالی است که درخواست باراک اوباما و جان کری  برای مهار پتانسیل هسته ای ایران ، خواسته ای نامطلوب بوده که در بدترین زمان ممکن نیز مطرح گردید . 

رایت تاکید کرد :در چارچوب یک بازی گسترده تر، سیاست اوباما مبنی تغییر رویکرد راهبردی آمریکا به سمت شرق دور و گشایش روابط با ایران مورد استقبال چین و دیگر کشورهای آسیایی قرار خواهد گرفت چون ایران یک کشور نفت فروش است. البته هر چند در حال حاضر قیمت نفت به شدت کاهش یافته و به حال خود رها شده است اما در نهایت تقاضا برای نفت افزایش خواهد یافت.

باراک اوباما ، رییس جمهوری آمریکا اخیرا با خوش بینی بی سابقه ای درباره رفع این شکاف دیرینه میان ترهان و واشنگتن صحبت می کند ؛ شکافی که اوج آن از سال 1979 ، تسخیر سفارت آمریکا در تهران و بازداشت دیپلمات های آمریکایی _ به اتهام جاسوسی و خرابکاری _ آغاز شد . وی در اواخر دسامبر سال گذشته میلادی در گفتگو با " رادیو ملی آمریکا " اظهار داشت : آنها ( ایرانی ها )فرصت مناسبی برای تعامل با جهان بدست آورده اند . 


نویسنده بوستون گلوب در ادامه نوشت : ایران در تجاوز هشت ساله عراق به خاک آن _ از 1980 الی 1988 _ خسارات زیادی دید. دستیابی به فناوری هسته ای به یک اولویت ملی برای جمهوری اسلامی تبدیل شده است. حسن روحانی ، رییس جمهوری ایران در اظهاراتی گفته است : آرمان ما به سانتریفیوژ وابسته نیست بلکه به قلب و اراده ما وابسته است. اگر ما شفافیت بیشتری نشان دهیم و برخی از فعالیت های خود را در بخش غنی سازی متوقف کنیم که به آنها نیاز نداریم آیا این به معنای است که دست از ایده آل های مان برداشته ایم؟

اوباما با هدف دستیابی به توافق به ایران اجازه داده است ماهانه 700 میلیون دلار از دارایی های بلوکه شده جمهوری اسلامی به آن تحویل داده شود. این بخشی از توافق اولیه ای است که زمینه را برای مذاکرات هسته ای فراهم کرده است. 


کالین نیکرسون نویسنده مقاله در انتها تصریح کرد : در نهایت این اکثریت کنگره است که تصمیم نهایی را درباره لغو تحریم ها اتخاذ میکند . برخی از جمهوری خواهان آمریکا حتی می خواهند تحریم های بیشتری علیه ایران اعمال کنند.

امید زیادی وجود دارد که مذاکرات کنونی میان "ایران و آمریکا" به فرو ریختن دیوار بی اعتمادی منجر شود. به نظر می رسد که روحانی و هیات مذاکره کننده ایرانی در مسیر درستی حرکت می کند. شرم آور خواهد بود اگر جنگ طلبان کنگره از دستیابی به نقطه عطف در مذاکرات هسته ای جلوگیری کنند .




انتهای پیام /

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار