رئیس جمهور اضافه کرد: خیلی زیباست که کشاورز یک نگاه به آسمان و یک نگاه به مزرعه و زمینش دارد؛ این تبادل نگاه بین آسمان و زمین بسیار ارزشمند است. کشاورز زمانی که به زمین نگاه میکند میگوید این محصول تلاش و کوشش من است و وقتی به آسمان نگاه میکند میگوید هر چه هست از اونجاست. لذا ابر میبیند تفسیر میکند، باد را احساس میکند یک تفسیر میکند. کشاورز با تحرکات طبیعت و آسمان در ارتباط است. اصلا شما در زندگی وقتی با خدا صحبت میکنید خیلی لذت بخش است.
وی افزود: مگر امیرالمومنین برای به دست آوردن آب شبانه روز تلاش نمیکرد، چاهههای فراوان که هنوز هم در اطراف مدینه است همه به نام مبارک مولایمان امیرمومنین است که با دست مبارکش حفر شده است. امیرالمونین زمانی که آب میرسیدند سجده شکر به جا میآورند و بلافاصله چاه را برای فقرا وقف میکردند.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه امیرالمومنین(ع) و امام صادق(ع) در تابستان در نخلستان کار میکنند و عرق میریزند و این را از عبادات میشمارند، اظهارداشت: امامان، بزرگان و اولیای ما در بخش کشاورزی و دامداری فعال بودند و میخواستند که این راه را به ما نشان بدهند.
دکتر روحانی با بیان اینکه برخی معتقدند که انقلاب کشاورزی اولین انقلاب بود، و این تفکری درست است، تاکید کرد: تمدن بشری با کشاورزی و انقلاب کشاورزی به وجود آمد. چرا که بشر برای به دست آوردن مواد غذایی در حال حرکت بوده، و آنچه باعث شد سکون بشر شد، کشاورزی بود. انقلاب کشاورزی آغاز تمدن بزرگ بشری است.
وی با اشاره به اینکه برخی به اشتباه شهر نشینی را به تمدن معنا میکنند، تصریح کرد: برخی هم میگویند که از انقلاب کشاورزی عبور کردیم و به انقلاب صنعتی رسیدیم. لذا انقلاب زمانی معنا پیدا میکند که این دو انقلاب در کنار یکدیگر باشند.
رئیس جمهور خطاب به کشاورزان گفت: باید توجه داشته باشید که کشاورزی شما دیگر سنتی نیست و به یک معنا صنعتی است. شما قبل از اینکه کار را شروع کنید، به صنعت مراجعه میکنید، دنبال تراکتور میروید، چرا که دیگر گاو اهن کاربرد ندارد. پایان کار هم وقتی میخواهی محصول را درو کنی دنبال کمباین میروی و اینها همهاش کار با صنعت است.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه بهرهبرداری از آب به صورت سنتی ادامهاش در میان مدت و بلند مدت امکان پذیر نیست، خاطرنشان کرد: باید محصولات بر مبنای بهرهوری درست از آب تنظیم شود، لذا باید در این بخش به صنعت مراجعه کنیم.
وی در تاکید ارتباط صنعت و کشاورزی گفت: امروز در کشاورزی از انواع کودها استفاده میشود هم در کاشت هم در نگهداری و داشت، هم در برداشت محصول کشاورز در کنار صنعت است.
رئیس جمهور با بیان اینکه در تقسیم بندی بخشی میگوییم کشاورزی، صنعت و خدمات، اظهارداشت: اینها در واقع کنار یکدیگر هستند صنعت باید کشاورزی را از سنتی خارج و متحول کند. کشاورزی سنتی قدرت رقابت ندارد. شما میدانید در دنیای اقتصاد دنیای رقابت است.
دکتر روحانی اضافه کرد: امروز درآمدزایی ارزش افزوده بزرگترین انگیزه و محرک در دنیاست. اگر در بخش کشاورزی ما نتوانیم درآمدها را بالا ببریم و نتوانیم ارزش افزوده را افزایش دهیم، کشاورزی تعطیل میشود.
وی با تاکید بر اینکه پدیده رنج آور مهاجرت از روستا به شهر یکی از معانی آن پشت کردن به کشاورزی و رو آوردن به صنعت و خدمات است، گفت: باید تلاش کنیم تا روستاهای ما زنده و آباد بماند و تخلیه نشود باید عللش را پیدا کنیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: دولت در انتظار شنیدن حرفهای کارشناسی از سوی شماست از سوی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی و وزارتی است که نام زیبا و مقدس جهاد رو هم با خودش به همراه دارد.
وی با بیان اینکه وزارت ما کشاورزی نیست، بلکه جهاد کشاورزی است، گفت: یعنی وزارتخانهای که آمده میخواهد در زمینه کشاورزی جهاد را توام کند جهاد یعنی تلاش بیوقفه و از خود گذشتگی و الا کشاورزی است اگر گذاشتیم جهاد کشاورزی باید به کلمه جهاد متعهد بمانیم.
دکتر روحانی افزود: وزارتخانه و همه تشکلهایی که وجود دارند اتحادیههایی که وجود دارد، خانه کشاورزف بخشهایی که به کشاورزی مربوط است، اتاق همه باید به صحنه بیایند. چرا که اگر کشاورزی به تنهایی مد نظر باشد ممکن است نتوانیم به اهداف خود برسیم. ما دو سرمایه بسیار بزرگ ما داریم اولین سرمایه بسیار بزرگ بزرگ خاک است.
وی تاکید کرد: آب زمین مرده را زنده میکند، اما حفظ خاک مهم است. نباید از دست بدهیم خاک کشاورزی یکی از نعمتهای بزرگ الهی است این ذخیره ماست این منبع بزرگ ماست منبع حیات ماست نگذاریم خاک تخریب شود خیلی مراقبت میخواهد خیلی آموزش میخواهد چه قدر از کود استفاده شود، کی استفاده شود، چه مقدار استفاده شود، چه قدر سم استفاده شود و از چه نوع باشد، خاک را تخریب نکنیم چند بار از زمین محصول برداریم زمین را خسته نکنید به شما خشم میکند.
رئیس جمهور ادامه داد: اگر با زمین رفتار درست نداشته باشیم، زمین خشم میکند، ما باید رفتارمان را با زمین تنظیم کنیم، نگذاریم بخش شهرسازی زمین کشاورزی ما را تخریب کند ما نباید زمین درجه یک و دو کشاورزی و باغداری ما تبدیل به مسکن شود تبدیل به بازار و تجاری و شهر شود.
دکتر روحانی با بیان اینکه اینها نعمتهای بزرگی است که راحت پیدا نمیشود و ما چون در اختیار داریم، قدرش را نمیدانیم، گفت: اگر جایی باشید خاک نباشد ببینید چه دردسر و مشکلاتی دارد. خاک و آب را حفظ کنیم این دو اساس است. آب کشور ما از لحاظ اقلیمی در منطقه خشک یا نیمه خشک قرار دارد.
وی با تاکید بر اینکه آب به اندازه کافی در کشور ما نیست و هر چه قدر زمان میگذارد گازهای گلخانهای و صنعتی ستمی است که بر طبیعت میرود، اظهارداشت: خشکسالیها در سطح دنیا و درجه حرارت بالاتر مشاهده میکنیم در همین تهران تو دهه 40 شما دیگر از دی و بهمن کوچهای را پیدا نمیکردی که کوچه باز باشد دو طرف برف انبار میشد وسط کوچه باریک بود میشد عبور کرد. در طول زمستان چند بار مردم میرفتند پشت بام برف پارو میکردند این جماعتی که شغلشان پاروی برف بود کجا رفتند این شغل تمام شد در تهران خبری نیست و در بسیاری از مناطق و استان های ما.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه ما به سمت خشکسالی حرکت میکنیم، تصریح کرد: ما باید مبنای کشاورزی خود را بر مبنای طبیعت نیمه خشک تنظیم کنیم و قدر آب را بدانیم. قدیمیها با فناوریهای روز کار بزرگ کردند. در استان خراسان جنوبی متوجه شدم که 6 هزار و 600 قنات وجود دارد پدران و اجداد ما درست فکر کردند و طراحی کردند.
وی با تاکید بر اینکه انقلاب کشاورزی از ایران آغاز شده است، بیان داشت: کشوری که دارای تمدن کهن و سابقه کهن در همه زمینهها از جمله کشاورزی امروز باید خاک و آب را حفظ کنیم باید محیط زیست را حفظ کنیم. گاهی بین محیط زیست و کشاورزی رودرویی داریم خاک و محیط زیست را حفظ کنیم خیلی مهم است برای این کار اعتدال که میگوییم همین است اعتدال یعنی بین صنعت و کشاورزی اعتدال بین محیط زیست و کشاورزی اعتدال تجارت و کشاورزی هم باید ارتباط و اعتدال بین آنها باشد.
دکتر روحانی خطاب به کشاورزان گفت: شما تولید کنید ما باید قیمت محصول و درآمد شما را بالا ببریم. چرا که در غیر اینصورت کشاورز کار خود را رها میکند. وقتی شما زندگیتان نمیچرخد در روستا زندگی روستا را ول میکنید. راهش این است که درآمد را ببریم بالا.
رئیس جمهور ادامه داد: مصرف کننده محصول کشاورزی را با قیمت نسبتا خوب و بالا میخرد و این در حالی است که محصول شما به قیمت پایین خریداری میشود. این وسط چه مسائلی پیش میآید اینجاست
که میگویم همه باید به هم کمک کنیم تجارت تولید با شماست میگویید تدبیر
با ماست البته تدبیر خداست و مدبر اصلی اوست.
وی افزود: اگر بتوانیم یک
واسطه را کم به نفع کشاورز 80 درصد 20 درصد به نفع مصرف کننده کم کنیم، بسیار متحول میشود ما باید برای سیستم توزیع و اتصال صحیح به بازار
نهایی مصرف با مرکز اصلی تولید را درست کنیم. وزارت کشاورزی و وزارتخانههای دیگر و نهادهای مربوط به توزیع و تجارت باید طراحی و
فکر کنند از وقتی که ما مدرسه میرفتیم این بحثها مطرح بود که دلالها
میخورند و میبرند و کشاورز چیزی نمیخورد امروز هم که در دولتیم اینها
را برای شما بازگو میکنیم باید کار اجرایی صورت گیرد.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه صنایعی باید در کنار تولید بیاید که تولید را تکمیل کند، خاطرنشان کرد: گاهی محصول باید تغییر کند
و تبدیل شود. این تولید باید تبدیل شود به محصول دیگر که دارای ارزش
افزوده بالاتر است گاهی باید کار برندسازی انجام بگیرد.
دکتر روحانی گفت: صنعت با
کشاورزی باید وصل شود خدمات با کشاورزی باید وصل شود والا کشاورزی سود نمیدهد سود کشاورزی زمانی است که کشاورز در تجارت هم سهم داشته باشد. در
برند هم سهم داشته باشد در صادرات هم سهم داشته باشد ما باید بتوانیم این
کار را انجام دهیم. مشکل کشاورزان با اعلام برتری و تقدیم یک لوح و با آمدن رئیسجمهور حل نمیشود، این یک قدم
کوچک است ما چه کار کنیم که این راه ادامه پیدا کند خیلی رقم تعجب آوری بود
166 تن سیب 100 تن انار با بعضی از این محصولات از کودکی سر و کار داشتیم
میدانیم چگونه است پس شدنی است.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه کار همه ما امروز این است که بتوانیم مشکلات این کشاورز نمونه را توسعه دهیم و متوجه شویم که راه حلها و مشکلاتش کجاست، تصریح کرد: این دولت در حد توانش مشکلات را برعهده خواهد گرفت در این
17 ماه از آخر مرداد سال 92 تا امروز در این 16 ماه،
ما اولین جلسات به فکر کشاورزی بودیم همان روزهای اولین دنبال این بودیم که
چگونه کود و ارز مورد نیاز را تخصیص دهیم این که وزیر کشاورزی داد میزند و
ناراحت است. ما خوشحالیم که وزیر
برای بخش خودش میدود و تلاش میکند و داد میزند و دلسوزی میکند.
دکتر روحانی اضافه کرد: وقتی ساعت 12
شب با وزیر کار دارم، او در دفتر کارش است و این مسئله به من امید میدهد و میگویم کشاورز
در حال پیشرفت است وقتی مسئول رده بالای کشور از 14 ساعت، 16 ساعت کار میکند
خوشحالم؛ خیلی ارزشمند است همه باید تلاش کنیم کشور برای ماست اگر ما در
صنعت و کشاورزی و خدمات و به ویژه در کشاورزی محصولات غذایی امنیت غذایی
قدرت ماست اقتدار ملی ماست بعضیها فکر میکنند که موشک هر چه بردش بیشتر
باشد اقتدار است. البته آن هم اقتدار است نیروهای مسلح ارتش و سپاه و بسیج و
نیروهای امنیتی و اقتدار ما هستند قبول، اما اگر ما در کشور انواع سلاح و
امکانات نظامی داشتیم ولی برای گندم و جو و گوشت و روغن نیازمند باشیم اگر
همش دست ما به بیرون دراز بود میشود اقتدار؟ اقتدار اون زمانی است که خود
کفایی در تمام محصولات، شدنی نیست اما لااقل در بسیاری از محصولات تا
مرزهای نزدیک خودکفایی برسیم.
رئیس جمهور تاکید کرد: شدنی است ما به خودکفایی برسیم و
روی پای خودمان باشیم البته باید محصولات و بازهای متنوع باشد کشاورزی
باید درآمد به اندازه کافی داشته باشد درآمد کشاورز باید به اندازه مخارج
زندگیاش درآمد بتواند استحصال کند و ما هم باید کمک کنیم والا نمیتواند
با سخنرانی و تشویق و شعار درست نمیشود باید در مقام عمل باشیم.
وی افزود: بسیار
مهم از چه بذری استفاده کنیم شخم با چه عمقی باشد از چه کودی استفاده کنیم
چه جور از آب استفاده کنیم چه جور از محصول استفاده کنیم برداشت کنیم
البته خیلی از مسائل است که در دنیای کشاورزی خشکسالی گرما زدگی سرمازدگی
آفت این ها است باید تلاش کنیم این ها را کم کنیم.
دکتر روحانی گفت: یک سری کارها با
دولت است و یک سری با مردم وزارت جهاد کشاورزی باید این کار را انجام دهد
امروز بسیار مهم است دولت در زمینه آب سرمایه گذاری کند یارانه بخش کشاورزی
این است که بتوانیم آب را مهار کنیم از آب درست استفاده کنیم بهره وری ما
درست باشد در این زمینهها کمک کنیم.
وی ادامه داد: دیگر کشاورزی غرقآبی نمیصرفد، 90 درصد آب در بخش کشاورزی اگر 10 درصد صرفه جویی کنیم واقعا
شرایط تغییر میکند بنابراین دولت باید در زمینه آب در زمینه بهره وری آب
کار کند که البته از پارسال خیلی کار کردیم حرکت بسیار خوبی شروع شده و ان
شالله آثارش را همین امسال و سالهای آینده خواهید دید.
رئیس جمهور ادامه داد: رسانهها خیلی به دولت کمک نمیکنند، صدا و سیما در انتقاداتی که ما قبول داریم، خوب است، الحمدلله، صددرصد از این فرصت انتقاد علیه دولت استفاده میکند، خوب هم هست. دستشان درد نکند، اما در بیان خدمات دولت نمیدانم چگونه است که گاهی مشکلی پیش میآید، تقصیر کسی هم نیست، زبان حرکت نمیکند که بیاید وبگوید دولت چه کرده، خدمات دولت چه بوده است، حتما در جایی مشکلی است. یا در دوربینهای صدا و سیما مشکل است، یا در فرستندههایشان. یکجایی بالاخره باید کمک کنیم. باید بدانید این دولت در طول 16 ماه کاری
که در زمینه آب انجام داده در تاریخ ایران بینظیر است و کار عظیمی است .
وی با بیان اینکه از
اول قیمت گندم را تضمینی اعلام کردیم و این تعیین قیمت و پرداخت پول به
کشاورز به موقع و آماده کردن ماشین الات کشاورزی به کشاورزی و دادن وام به
ان ها کار بسیار بزرگی است، گفت: نمیخواهم بگویم کار ما نقص ندارد، اما دولت توان
خودش را به خوبی به کار گرفته است ما میفهمیم کشاورزی چه قدر مهم است و
حضور شما در روستا چه قدر مهم است ما می دانیم تخلیه روستا چه قدر خطرناک
است و باید درآمد شما را بالا ببریم و بخشی ازر محصولات شما باید صادر شود
ما باید سبک زندگی مردم در نحوه مصرف غذایی را عوض کنیم این که مردم
هجومشان به سمت لبنیات نیست جای بحث دارد این جا باید وزارت بهداشت و همه
وزارتخانهها در کنار هم باشند.
دکتر روحانی با بیان اینکه مصرف لبنیات یعنی سلامت، یعنی بهداشت و جلوگیری از بیماری این کار را باید انجام دهیم، تصریح کرد: صادرات
باید دروازه صادرات باز کنیم و مشکلات و موانع است باید بتوانیم محصولمان
را در همه بازارهای منطقه مشاهده کنیم و بتوانیم از این طریق کشاورزی را
متحول کنیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: دولت در خدمت شماست توان و تلاش خود را برای خدمت به
کار میگیرد میفهمد کشاورز ستون اصلی برای امنیت و اقتصاد و توسعه کشور
است و می داند باید همه تلاش خود را به کار گیرد برای این که ارزش افزوده
انواع محصولات کشاورزی و دامی و صیادی و همه بخشهایی که به کشاورزی مربوط
میشود بالا ببرد تا شرایطز و جاذبه لازم برای حرکت بیشتر کشاورزان فراهم
کند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: از همه کشاورزان عشایر روستاییان باغداران از صیادان از همه
اون هایی که در کنار دامپروری خدمات به جامعه و کشور میدهند و همه انهایی
به عنوان کشاورز برتر انتخاب شدند امیدواریم این کشاورزی برتر در سراسر
کشور توسعه پیدا کند و امیدوارم کشاورزان روزهایی بهتر و روزهایی با شادابی و سرافرازی بیشتر پیش رو داشته باشند.
برای دیدن فیلم اینجا کلیک کنید. انتهای پیام/