به گفته یک نویسنده پاکستانی، این یک واقعیت است که آمریکا و کشورهای عربی هرگز حضور روسیه و چین در منطقه شبه‌قاره و پاکستان را نمی‌پذیرند.

 به گزارش  گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ، سرهنگ غلام جیلانی‌خان در سرمقاله‌ای به بررسی روابط پاکستان با چین و کشور های همسایه پرداخته که در ادامه می‌خوانیم.
 
در سفر نخست وزیر پاکستان به چین بیش از 9 قرارداد همکاری بین 2 کشور امضا شد که مهم‌ترین آنها سرمایه گذاری چین در پاکستان، تکمیل پروژه بندر‌گواتر و جاده‌سازی برای رسیدن به این بندر می‌باشد.
 
چین حاضر شده برای احداث مسیر ریلی به بندر گواتر میلیاردها دلار هزینه کند. سرمایه گذاری چین در پاکستان از یک سو به نفع این کشور است اما از طرف دیگر خطرهای زیادی را به دنبال دارد و به عبارتی مانند شمشیر دو دم است.
 
حضور کشتی‌های چینی در اقیانوس هند و دریایی عمان برای کشورهای عربی چندان خوشایند نخواهد بود. در گذشته روسیه تلاش کرد از طریق افغانستان و پاکستان به ویژه بندر گواتر به آبهای گرم راه پیدا کند اما آمریکا مانع از ادامه حضور روس‌ها در افغانستان شد.
 
بندر گواتر بهترین مسیر ترانزیتی برای دسترسی به ذخایر نفت و گسترش تجارت در منطقه می‌باشد و چین تلاش می‌کند رویای روسیه را برای دسترسی به این مسیر به واقعیت مبدل کند اما این یک واقعیت است که آمریکا و کشورهای عربی هرگز حضور روسیه و چین در منطقه را نمی پذیرند.
 
چین سعی دارد بندر گواتر را به ایالت سین‌کیانگ و شانگهایی وصل کند اما این امر برای آمریکا غیر قابل پذیرش است بنابراین واشنگتن برای جلوگیری از حضور چین و روسیه در پاکستان ممکن است دست به هر اقدامی بزند و همین امر ممکن است پاکستان را به مرکز رقابت قدرت‌های جهانی تبدیل نماید.
 
اگر قرار باشد آمریکا در پاکستان با روسیه و چین بجنگد اسلام‌آباد از آسیب‌های این جنگ در امان نخواهد بود. باید به این موضوع نیز توجه کنیم که اگر پاکستان از چین حمایت کند در مقابل آمریکا نیز از هند حمایت خواهد کرد و در این صورت اختلافات دیرینه اسلام‌آباد و دهلی‌نو افزایش پیدا می‌کند.
 
با توجه به اینکه آمریکا در افغانستان در حال ضعیف شدن است، چین و روسیه به مرور زمان نفوذ خود را در این کشور افزایش می‌دهند.
 
بعد از 13 سال حضور آمریکا در افغانستان معادلات منطقه‌ای در حال تغییر است و با اینکه اسلام‌آباد همکاری‌های زیادی با واشنگتن داشته مجبور است خود را با اوضاع جدید وفق دهد.
 
آمریکا با تکمیل خط لوله صلح مخالفت می‌کند و از گسترش روابط پاکستان با ایران نگران است. گرچه آمریکا در جنگ عراق و افغانستان شکست خورد اما نمی‌خواهد منافع استراتژیک خود را در منطقه از دست بدهد.
 
آمریکا نمی‌پذیرد که بازنده جنگ‌های نیابتی در منطقه باشد و پاکستان همچنین بندر گواتر را از دست بدهد.
 
همانطور که اشاره شد گسترش روابط پاکستان با چین و برخی کشورها مانند روسیه و ایران مانند شمشیر دو دم است که از یک سو به نفع این کشور می‌باشد و از سوی دیگر با توجه به مانع‌تراشی‌ها و اقدامات آمریکا ممکن است به پاکستان آسیب برساند.
 انتهای پیام/ ض
منبع: پاکستان دیلی
 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.