تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، درگذشت پدر علم روانسنجی ایران ، نخستین عمل پیوند قلب در جهان، و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 12 آذر 1393 خورشیدی برابر با 10 صفر 1436 هجری و 3 دسامبر 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پس از انتخابات سراسری (1358 ش)
پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران، به منظور فراهم آمدن زمینه‌های عَمَلی مناسب برای حاکمیت اسلام در تمامی شئون مملکت، لازم بود قانون اساسی، که مبین بنیادهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه ایران باشد، بر اساس اصول اسلامی، به وجود آید. این مجلس با عضویت تعداد زیادی از اسلام‌شناسان و فقهای بزرگ و با کوشش‌های مستمر و شبانه‌روزی شهیدان گرانقدری همچون آیت‌اللَّه بهشتی و شهدای محراب و تاکید امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه قوانین مصوبه در آن مجلس "باید صددرصد اسلامی باشد" در مدتی کمتر از چهار ماه توانست قانون اساسی را تنظیم نماید. پس از آن، قانون اساسی، جهت همه‌پرسی به ملت ارایه شد و طی روزهای دهم و یازدهم آذر 1358، انتخابات صورت گرفت. ملت مسلمان ایران با دادن 99/5 درصد رأی موافق خود، قانون اساسی جمهوری اسلامی را مورد تصویب نهایی قرار دادند و پس از آن، حضرت امام، حاشیه قانون اساسی را جهت اجرا، تنفیذ کردند. قانون اساسی که جهت‌گیری اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران را بر مبنای تعالیم و ارزش‌های اسلام، عدالت اجتماعی و رعایت حقوق انسان‌ها تعیین کرده است، دارای 12 فصل و 175 اصل بود که پس از بازنگری آن در سال 1368 به 14 فصل و 177 اصل افزایش یافت.

اعزام سپاه یکصد هزار نفری محمدرسول اللَّه به جبهه های جنگ حق علیه باطل (1365 ش)
در این روز، در حالی که بیش از شش سال از آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران می‌گذشت، ده‌ها هزار بسیجی داوطلب از سراسر کشور در قالب بیش از دویست گردان با نام سپاه یکصد هزار نفری محمد (ص) عازم جبهه‌های نور علیه ظلمت شدند. حضور این خیل عظیم مشتاقان جهاد و شهادت در صحنه‌های نبرد، بار دیگر قدرت الهی ملت ایران را به نمایش گذاشت و این حرکت حماسی بی‌سابقه، وحشتی متزلزل کننده در دل دشمنان اسلام انداخت. با اعزام بزرگ یکصد هزار نفری سپاه حضرت محمد (ص)، و نیز گروه کثیری از نیروهای آموزش دیده و اعزام مجدد در گردان‌های منظم، جهت حضور در جبهه‌ها، شور و شوقی مقدس ایران اسلامی را فراگرفت.

آزمایش موفق موشک بالستیک ساخت جمهوری اسلامی ایران در جریان جنگ (1366 ش)
در حالی که جمهوری اسلامی ایران در جنگی نابرابر با ابرقدرت‌های دنیا، در حال دفاع از کیان اسلامی بود و دامنه تحریم‌ها علیه ایران رو به افزایش می‌گذاشت، یکی از انواع موشک‌های زمین به زمین بالستیک، مراحل آزمایشی خود را با موفقیت به پایان رساند و نخستین تولیدات آن در جنگ تحمیلی مورد استفاده قرار گرفت. ایران اسلامی با موفقیت در این آزمایش، در واقع به مرحله جدیدی از توان رزمی برای حفظ کشور قدم گذاشت که در سال‌های پس از جنگ با کمک کارشناسان توانمند داخلی به سرعت رشد و ارتقا یافت. کوشش در خودکفایی ایران در این مرحله، تلاشی موفق برای تضمین مرزهای جغرافیایی کشور بود که از طریق ایجاد رعب در قلب دشمنان اسلام و به عنوان یک تهدید بالقوه و بازدارنده برای هر متجاوزی که حتی فکر زورآزمایی با نظام اسلامی را در سر داشته باشد، عمل می‌کند. تلاش گسترده جمهوری اسلامی ایران در صنایع تسلیحاتی در ساخت برخی انواع هواپیماها، موشک‌ها و گلوله‌ها و حتی زیردریایی، به نتایج درخشان و عظیمی رسیده است. البته تمام تلاش جمهوری اسلامی ایران در صنایع نظامی، زمینه‌ای دفاعی و بازدارندگی دارد و بارها بر تدافعی بودن تلاش‌های خود تصریح کرده است.

درگذشت دکتر حیدرعلی هومن، پدر علم روانسنجی ایران (1391 ش)
دکتر هومن دارای مدرک فوق دکترا در حوزه پژوهش کاربردی، دو درجه دکترا در رشته‌های روانسنجی و روانشناسی تربیتی و پنج مدرک فوق لیسانس در حوزه‌های مختلف روانشناسی (روان‌سنجی، زبان و ادبیات انگلیسی، فلسفه و تعلیم و تربیت) از دانشگاه‌های آمریکا بود. ایشان صبح روز یکشنبه 12 آذر ماه 1391 هجری شمسی در پی نارسایی تنفسی در سن 80 سالگی در بیمارستان گلستان تهران درگذشت.

درگذشت احسان نراقی، نویسنده و جامعه‌شناس (1391 ش)
احسان نراقی زاده‌ی سال ۱۳۰۵، به مدت 16 سال مشاور ویژه‌ی مدیر کل سازمان یونسکو بود. از جمله کتاب‌های او این عنوان‌ها هستند: پایان یک رؤیا: در نقد مارکسیسم، علوم اجتماعی و سیر تکوینی آن، آیین جوانمردی (هانری کربن)، اقبال ناممکن، آن حکایت‌ها: گفت‌وگوی هرموز کی با احسان نراقی، آزادی: مجموعه مقالات و مصاحبه‌ها، آن‌چه خود داشت، جامعه، جوانان، دانشگاه، غربت غرب، آزادی، حق و عدالت، طمع خام، در خشت خام، آن حکایت‌ها، نظری به تحقیقات اجتماعی در ایران. ایشان در ساعت 3 بامداد (یکشنبه، 12 آذرماه) به علت کهولت سن در منزلش درگذشت.

درگذشت "مغازلی" مورخ، محدث و ستاره شناس (483 ق)
ابوعُمَر مغازلی بوزجانی نیشابوری، حاسب و منجّم و مهندس بود. او هندسه را از یحیی الماوَرْدی و ابوالعلاء ابن کرنیب فرا گرفت. هم چنین ابوالوفاء بوزجانی (که تانژانت را از بررسی مسجد پیامبر اکرم (ص) اختراع کرد) برادرزاده‌ی اوست که کسب فنون ریاضی را از او آموخت.

تصرف نیشابور و قتل بیش از یک‌ونیم میلیون نفر توسط سپاهیان مغول (618 ق)

جلوس "لطفعلی خان زند" آخرین فرمانروای زندیه بر تخت سلطنت (1203 ق)
لُطفعَلی خان زند (۱۱۴۸-۱۱۷۳ خورشیدی) واپسین فرمانروای زند بود که میان سالهای ۱۱۶۸ تا ۱۱۷۳ خورشیدی (۱۲۰۳ تا ۱۲۰۹ قمری) بر سر پادشاهی با هماورد نیرومندش آغا محمدخان قاجار به نبرد پرداخت و سرانجام از او شکست خورد و با مرگ او پرونده دودمان زند نیز بسته شد. طایفه زند یکی از طوایف قوم لک می‌باشد. وی پسر جعفرخان زند و نوه صادق خان زند برادر بنیادگذار فرمانروایی زندیان؛ کریمخان زند وکیل الرعایا بود. وی دارای ویژگیهای برجسته بسیاری چون خوش‌سیمایی، دلاوری، نیرومندی و هوش سرشار بود. وی از ادب و شعر هم بی‌بهره نبود.

رحلت فقیه جلیل آیت اللّه العظمی "سیدعبدالهادی شیرازی" دانشمند بزرگ شیعه (1382 ق)
آیت‌اللَّه سیدعبدالهادی شیرازی در کودکی پدر را از دست داد و تحت سرپرستی میرزای شیرازی که از نزدیکانش بود از همان ابتدا با مبانی دین مبین اسلام آشنا شد. آیت اللَّه شیرازی پس از چندی درحوزه‌ی علمیه‌ی نجف از محضر درس اساتید برجسته‌ای همچون آخوند خراسانی و علامه سید محمدکاظم یزدی بهره جست و به مدارج عالی علمی و معنوی دست یافت. آیت اللَّه سیدعبدالهادی شیرازی مدت زیادی در راس اساتید حوزه‌ی علمیه‌ی نجف قرار داشت. از این عالم والامقام مسلمان، علاوه بر چندین رساله در فروع و عبادات اسلامی، کتابی تحت عنوان دارالسَّلام به جای مانده است.

تولد دکتر "راجنْدرا پراساد" اولین رئیس جمهور هند (1884 م)
راجنْدرا پراساد سیاست مدار و فیلسوف هندی در 3 دسامبر 1884 م در یکی از روستاهای ایالت بیهار هند متولد شد. او با وجود تنگ‌دستی خانواده‌اش، تحصیلات خود را تا درجه دکتری ادامه داد و در نهضت استقلال‌طلبی مردم هند، شرکتی فعالانه داشت. وی همگام با مهاتما گاندی به مبارزه سیاسی علیه استعمارگران انگلیس پرداخت و چندین بار به ریاست حزب کنگره ملی هند برگزیده شد. پراساد پس از استقلال هندوستان و استقرار نظام جمهوری در این کشور، در 26 ژانویه 1950 م به عنوان اولین رئیس جمهور هند، انتخاب گردید و دو دوره هفت ساله به این مقام برگزیده شد.

شکست ترک های عثمانی در جنگ بالکان و عقب نشینی آنان از اروپا (1912 م)
در دوره صلح مسلح که از سال 1871 م تا آغاز جنگ جهانی اول به طول انجامید، حوادثی در شبه جزیره بالکان روی داد که می‌توان آن‌ها را زمینه‌ساز نخستین جنگ جهانی در قرن بیستم دانست. پس از موافقت عثمانی با واگذاری منطقه بوسنی و هرزه گوین به اتریش، مشروط به عدم حمایت اتریش از استقلال بلغارستان، روسیه نیز درصدد کسب امتیاز برآمد. با اعلام استقلال بلغارستان و پیوستن جزیره کرت به یونانْ، اوضاع در منطقه بالکان بحرانی شد در این شرائط در 28 اوت 1912 م منطقه جبل اسود به دولت عثمانی اعلام جنگ داد و بلغارستان، صربستان و یونان نیز به حمایت از آن برخاستند. بیش از 700 هزار نظامی دول متحد در مقابل بیش از 300 هزار سرباز ترک عثمانی قرار گرفتند طی این نبرد که برای نخستین بار از هواپیما استفاده شد نیروهای متحد تا دروازه استانبول پیش رفتند. این جنگ در نهایتْ، با شکست عثمانی در سوم دسامبر 1912 م خاتمه یافت و باعث شد تا دولت عثمانی سرزمین‌های اروپایی خود را از دست بدهد.

تصویب تشکیل دیوان دائمی دادگستری بین المللی (1920 م)
اگرچه در کنفرانس صلح لاهه در سال 1907 درباره ایجاد یک دادگاه جهانی متشکل از تعدادی از قضات بین‌المللی مذاکره شد، اما به نتیجه‌ای نرسید. امکانِ تأسیس چنین دادگاهی، سال‌ها بعد در خاتمه جنگ جهانی اول پیش آمد. در مقدمه میثاق، ضمن بیان راه‌های تأمین اهداف جامعه ملل، مسئله رعایت کامل حقوق و تعهدات بین‌المللی موردِ تأکید قرار گرفته بود. در ماده 14 میثاق جامعه ملل، تهیه طرح تأسیس دیوان دائمی بین‌المللی دادگستری و تصویب آن پیشنهاد شده بود. در فوریه 1920 م کمیته مشورتی با شرکت 10 حقوق‌دان از کشورهای مختلف تشکیل و پیش‌نویس اساس‌نامه دیوان تهیه گردید. این طرح با برخی اصلاحات، سرانجام در 3 دسامبر 1920 م به تصویب مجمع عمومی جامعه ملل رسید و پس از تصویب ازطرف اکثر کشورهای عضو، در سپتامبر 1921 م قدرت اجرایی پیدا نمود. دیوان دائم دادگستری بین‌المللی پس از انتخاب قضات دیوان، از ژانویه 1922 م شروع به کار کرد و در 19 آوریل 1946 م رسماً منحل گردید و دیوانِ بین‌المللی دادگستری جای‌گزین آن شد.

نخستین عمل پیوند قلب در جهان توسط پروفسور "کریستین بارنارد" افریقایی (1967 م)
یکی از حوادث هیجان‌انگیز که نشان دهنده پیشرفت علم بود، انجام عمل پیوند قلب می‌باشد. درسوم دسامبر 1967 م دکتر برنارد، در بیمارستان "گروت شور" واقع در شهر کیپْ تاوْن افریقای جنوبی نخستین عمل موفقیت‌آمیز پیوند قلب را انجام داد. وی در این عمل، قلبِ زنی 25 ساله را که بر اثر تصادف جان داده بود به مردی 56 ساله پیوند زد. در این عمل، یک تیم پزشکی متشکل از 30 دکتر و پرستار مدت 5 ساعت طی چهار مرحله موفق به انتقال قلب و پیوند و بازگرداندن ضربان عادی قلب شدند. این عملیات پزشکی اگرچه موفقیت‌آمیز بود اما اعتراض بشردوستان را برانگیخت چرا که آن‌ها معتقد بودند "قلب" اگر هنوز "جان" داشته، پیوند آن به دیگری مساوی با انجام قتل نسبت به صاحب قلب می‌باشد. گرچه گیرنده قلب جدید در این عمل، با قلب جدید به حیات خود ادامه داد اما در 21 دسامبر همان سال به علت سرماخوردگی شدید و بیماری ریوی جان سپرد. دکتر برنارد پس از آن عمل‌های پیوند قلب را ادامه داد.

آغاز جنگ هند و پاکستان بر سر سرزمین بنگلادش (1971 م)

فاجعه نشت و انفجار گاز در یک کارخانه امریکایی در هند (1984 م)
در سوم دسامبر 1984 م، فاجعه عظیم نشت گازهای شیمیایی که مربوط به کارخانه چند ملیتی امریکایی "یونیون کارباید" بود، در شهر پوپال هند، روی داد. این حادثه که بر اثر بی‌احتیاطی و عدم رعایت استانداردهای ایمنی از سوی مسؤولین کارخانه، واقع شد، گاز خطرناک ام. آی. سی که از مواد اصلی تشکیل دهنده سمِّ مرگبار سیانور است، از سه منبع زیرزمینی آن نشت کرد و در فضا پراکنده گردید. بر اثر نشت گاز در این روز، حداقل 2500 نفر از مردم بی‌گناه شهر پوپال هند، کشته و ده‌ها هزار نفر دیگر نیز مصدوم شدند.


برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار