استان مازندران با بیش از 470 هزار هکتار باغ و شالیزار و تولید 7ونیم میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، بزرگترین تولیدکننده برنج و مرکبات کشور محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مازندران؛ بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران، یک درصد از خاک کشور و 12 درصد تولیدات باغی و زراعی کشور به این استان اختصاص دارد و ضریب کشت محصولات کشاورزی نیز در مازندران 1.35 و در سایر استان‌های کشور 0.7 است.

اما از نکاتی که در تآمین امنیت غذایی کشور و استان نقش به سزایی دارد تولید محصول سالم از نظر مصرف کود و سم است که در این باره کارشناسان همواره هشدارهایی داده اند. با توجه به جایگاه استراتژیک مازندران در تولیدات کشاورزی کشور، میزان مصرف کود و انواع سموم دفع آفات در این استان، تآثیر مستقیم بر سلامت مردم سراسر کشور دارد.

نعمت زاده دکترای علوم کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری دراین باره گفت: براساس آمارهاي مراجع رسمي ، هم اكنون سالانه در بخش كشاورزي و باغداري استان مازندران حدود 4 هزار تن انواع سموم شيميايي استفاده مي شود که این میزان

پنج برابر ميانگين مصرف كشوري است.این پژوهشگر عرصه کشاورزی مازندران با بیان اینکه مصرف سالانه سموم شيميايي در

مازندران در دهه 70 حدود 12 هزار تن بود، مصرف سموم شيمیايي در بخش كشاورزي رابيشتر از حد ظرفيت و نياز مازندران دانست و افزود: پژوهشكده ژنتيك و زيست فناوري كشاورزي طبرستان ودانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری آماده همکاری با جهادکشاورزی براي انجام طرح هاي تحقيقاتي دراین باره است اما مسئولان باید گام های جدی تری برای اجرای طرح ها وبرنامه ریزی ها داشته باشند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم با بیان اینکه بالا بودن میزان مصرف سموم در استان واقعیتی انکارناپذیر است، گفت: از مجموع 650 نوع آفت، بیماری و علف هرزی که در کشور وجود دارد، 427 نوع آن در مازندران یافت می‌شود که معادل 66 درصدکل آفات کشوراست وبه همین دلیل استفاده از سموم و آفت‌کش‌ها در این استان ضروری است.

ابراهیم صالحی‌فر افزود: در تدوین سند جامع ارزیابی و ساماندهی، نظارت بر توزیع، عرضه و مصرف سموم آفت‌کش در استان دیدگاه‌ها نباید فقط تئوری باشد بلکه نگاه اجرایی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. وی با اشاره به اینکه در سند جامع ارزیابی و ساماندهی سموم محصولات کشاورزی وظیفه هریک از دستگاه‌های مرتبط، زمان فعالیت‌ها و بودجه مورد نیاز آن مشخص شده است

تصریح کرد: درپژوهش های این دانشگاه، 12 نوع سم در 5 محصول کشاورزی پرمصرف بررسی شد که نتایج خوبی به دست نیامد وباید بیشتر ودقیق تر به این مسئله توجه شود. معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به اینکه ایجاد ایستگاه‌های ثابت منطقه‌ای اندازه‌گیری میزان سموم و سایر آلاینده‌ها در سه منطقه استان یکی از راهکارهای کاهش میزان مصرف سموم در محصولات پرمصرف کشاورزی محسوب می‌شود، افزود: این ایستگاه امسال در ساری، سال 94 در آمل و سال 96 در منطقه نوشهر راه‌اندازی شود. معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه برخی از سرطان‌ها مانند

سرطان گوارش، خون و پروستات در مازندران بیش از سایر استان‌ها است، گفت: وجود سرطان‌ها و بیماری‌هایی شامل پارکینسون و اختلال در رشد و نمو جنین، این شائبه را در ذهن ایجاد می‌کند که ممکن است میان مصرف سموم و آفت‌کش‌ها با افزایش ابتلا به این بیماری‌ها ارتباطی وجود داشته باشد.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران به پژوهش های محققان این دانشگاه درباره برخی محصولات مانند توت فرنگی وخیاراشاره کرد وگفت: بیش ازهزارو 200هکتار اززمین های مازندران زیرکشت توت ‌فرنگی قرار دارد.این محصول ازلحاظ میزان وجود سموم مورد بررسی قرار گرفت که براساس نتایج به‌دست آمده، بیشترین درصد آلودگی این محصول به سموم دیازنیون با 27درصد ، کاپتان با 22درصد و لیندان با 18درصد بوده است.

 صالحی‌فر افزود: 27درصد نمونه‌های توت‌فرنگی حداقل به یک سم آلوده بودند. وی به بررسی میزان سموم در خیار نیز اشاره و تصریح کرد: 47سم در خیار شناسایی شده که میزان دیازنیون آن 26درصد، دورسبان 17درصد وبقیه لیندان و مالاتیون بوده است.

وی آلودگی به حداقل یک سم در خیار را 49درصد اعلام کرد وگفت: در محصول کدوی خورشتی نیز میزان سم لیندان 42درصد، دیازنیون2.63درصد، دورسبان 7.89درصد بوده و آلودگی به حداقل یک سم در این محصول 50درصد بوده است.

رئیس مرکزتحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی مازندران هم با بیان اینکه میزان مصرف سموم در دهه 60 در کشور ومازندران به ترتیب 35 هزار تن و 10 هزار تن بود گفت: این مقدار در سال 89-90 در کشور به 25 هزار تن و در مازندران به 3هزارو750 تن رسید وهم اکنون نیز مصرف سموم کشاورزی دراستان 5برابر میانگین کشوراست. امینی درباره راهکارهای اجرایی برای کنترل مصرف سموم کشاورزی، گفت: ساماندهی سموم مصرفی، توسعه و تجهیز واحدهای آموزشی و ترویجی در قالب برنامه مدرسه درمزرعه، مبارزه بیولوژیک با آفات، توسعه و تجهیز کلینیک‌های گیاه پزشکی خصوصی، فروش سموم کشاورزی با نسخه گیاه پزشکی، حمایت از تولید محصولات ارگانیک، پایش منظم محصولات زراعی و باغی، توجه جدی به آلودگی خاک و آب و توجه به مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی در کنار سموم و آفت کش‌ها از اهمیت بسیاری برخوردار است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی مازندران هم با رد بحرانی بودن مصرف سموم دراستان، ازپذیرش آمارهای اعلام شده دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران ومرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی مازندران خودداری کرد وگفت: این آمارها واقعی نیست ونمی توان برمبنای آن قضاوت کرد.

ابطالی برتوجه به پژوهش های محققان سازمان جهاد کشاورزی استان تآکید کرد وافزود: مراکزی که درباره این مسئله تحقیق می کنند باید مورد ارزیابی قرارگیرند تا صحت عملکرد دستگاه های اندازه گیری معین شود. وی بدون اشاره به آماردقیق، با بیان اینکه درسالهای اخیرمصرف انواع سموم کشاورزی در مازندران کاهش یافته است تصریح کرد: برای ادامه این روند کاهشی باید برنامه ریزی مناسب همراه با اعتبارلازم باشد تا تلاش ها نتیجه دهد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی مازندران برضرورت توسعه کشت ارگانیک دراستان گفت: سطح زیرکشت محصولات ارگانیک درمازندران امسال به بیش از30هزارهکتاررسیده و برای گسترش آن باید تلاش کرد.

البته هادی زاده معلم، پژوهشگرورئیس کمیسیون کشاورزی ودامپروری اتاق بازرگانی مازندران با بیان اینکه کشت ارگانیک، تعریف خاص خود رادارد گفت: نباید به صرف استفاده نکردن ازسم درمرحله کاشت وداشت، محصول راارگانیک دانست زیرا محصول و کشت

ارگانیک زمانی صورت می گیرد که درهمه مراحل کارکشاورزی مانند تهیه بذر، آماده کردن زمین وشخم وشیار، آبیاری، نشا و وجین و... تا فرآوری ونگهداری ازهیچ نوع سمی استفاده نشود ومبارزه با آفات هم ازروش های بیولوژیک باشد.

باتوجه به گفته های مسئولان اجرایی وتحقیقاتی وآمارهای اعلام شده، به نظر می رسد نه تنها هیچ هماهنگی میان مسئولان ونهادهای مرتبط با این موضوع وجود ندارد بلکه تناقض ها به گونه ای ست که رفع آن چندان آسان نخواهد بود.

انتهاي پيام/ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.