علیرضا اصل عربی سر دورودی، در گفتگو با
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، در خصوص مدیریت خردگی در صنعت نفت اظهار داشت: مدیریت خردگی که از سال 1379 شروع و به عنوان یک کار پژوهشی تعریف شده و تقریبا در حدود 13 سال چند بار به اتاق وزیر رسیده و بنا به دلایلی امضا نگردیده است.
وی تصریح کرد: نبود متولی یکی از دلایل اصلی امضا نکردن این طرح بوده، در واقع برای انجام این کار باید یک پذیرشی از لحاظ سازمانی برای یک متولی وجود داشته باشد، زیرا یک کار پژوهشی که عمدتا پژوهش و فناوری است، نمی تواند رهبرمدیریت خردگی در صنعت نفت باشد، فقط میتواند پژوهش را انجام دهد.
اصلعربی تاکید کرد: بنا به کش و قوسی که بین واحدهای HSC و واحدهای بازرسی فنی و مهندسی بود و به دلیل عدم احراز تمام شرایط در یکی از آن واحدها، عمدتا متولی مشخصی وجود نداشت. بعد از تصویب نظام نامه مدیریت دارایی فیزیکی، بحث مدیریت خردگی مورد توجه است. مدیریت خردگی یک اساس مهندسی دارد، ممکن است تبعاتش در HSC و در بحث بهبود رویه های فائق آمدن بر مشکلات خردگی درپژوهش ها و فناوری ها مطالعه شود. بنابراین بعد از گذشت 13 سال بلاخره این موضوع توسط وزیر نفت بعد از بررسی نقاط قوت و ضعف به امضا رسید.
مدیر کل راهبری نظام نگهداری و تعمیرات صنعت نفت در رابطه به اینکه آیا سند خردگی قابلیت اجرایی شدن دارد یا نه؟ گفت: سند خردگی قابل اجرا نیست، مگر اینکه بتوانیم در بدنه اجرایی، تاسیسات و شرکت های عملیاتی، اقداماتی انجام دهیم. ما در روال مجموعه امور مهندسی یک نسخه مکمل برای آن تهیه کرده ایم تا یک نظامی تدوین شود.
وی افزود: براساس این نظام یک دستورالعمل خود ارزیابی هم به دست می آید. در واقع دستورالعمل خود ارزیابی در مورخ 93.5.19 به معاون وزیر ابلاغ شد تا بتوانیم وضع موجود را ارزیابی کنیم. براساس این سند، الزامات را طبق اطلاعات وضع موجود تدوین خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: لزوما باید مدیریت خردگی، کنار شرکت عملیات در یک مسیر کند. این نظام نامه 12 برنامه کلان را در حوزه صنعت نفت تثبیت کرده تا مشخص شود چقدر با بحث مدیریت خردگی فاصه دارد. براساس الزامات، فرآیند ارزیابی مشخص و نتایج به صورت نمودار تار عنکبوتی تدوین می شود. در این دستورالعمل ها، نحوه محاسبات و توزیع پرسشنامه و تحلیل هم آورده شده است.
اصل عربی تاکید کرد: برای اینکه بتوانیم اطلاعات مدیریت خردگی را از شرکت ها بگیریم، باید سامانه ای برای تجزیه و تحلیل داشته باشیم. در حال حاضر تصویری از هزینه های خردگی صنعت نفت به صورت عدد و رقم وجود ندارد، یکی از الزامات سند، کمیته خردگی متشکل از نمایندگان شرکت های اصلی، پژوهشگاه، HSC، واحدهای زیر ربط و مشاوران با تجربه تشکیل یافته است، تا جلساتی را به صورت ماهانه در معاونت امور مهندسی تشکیل شود بیشتر نتایج این کارها تهیه شده تا زمانی که در محیط اجرا قرار گیرد رصد خواهیم کرد، الزامات جدید را در قالب مصوبه های جدید پیگیری خواهیم کرد تا به نقطه تکامل برسانیم.
وی افزود: بخش دبیرخانه فنی مهندسی صنعت نفت یکی از ارکان هایی است که امیدواریم یک سری از این اطلاعات خردگی، به عنوان کانون اطلاعات رسانی واقعی در صنعت نفت به حساب آید. مشاوران و سیستم نرم افزاری انتخاب شده اند تا الزامات امنیتی و اطلاعاتی رعایت شوند. از مدل های روز برای بحث مدیریت دانش استفاده خواهیم کرد. باید در معاونت امور مهندسی 3 وظیفه مهم (تجزیه و تحلیل، مستندسازی، جمع آوری اطلاعات) را در بستر IT پیاده کنیم.
عربی اصل افزود: ما سیاست های آموزشی را در رابطه با خردگی به صورت کلان تعریف و جلساتی را با واحدهای زیر ربط آموزشی برگزار کردهایم تا نیاز خردگی را برای آنها بازگو کنیم، اما روش ها و برنامه ها را از آنها طلب خواهیم کرد و تا به حال هم این جلسات با کانون های آموزشی برگزار شده است، این ها موظف هستند شناسایی کنند چه برنامه هایی و چه آموزش هایی برای بحث خردگی لازم است. یکی ازمباحث اصلی در آموزش این است که در بخش آموزش نیاز سنجی شود، درواقع باید سطح و بخش های مورد نیازدر آموزش مشخص شود.
وی یادآور شد: در این رابطه یک برنامه 10 ساله از1393تا 1404 در نظر گرفته شده است تا در 10 سال آینده مشکلی در موضوع خردگی نداشته باشیم، البته نمی توانیم به طور کل مشکلات را ریشه کن کنیم ولی می توانیم مشکلات را مدیریت کنیم واز اثرات آنها بکاهیم و وضعیت کاری را بهبود بدهیم. این آموزش بلند مدت است، یعنی آموزشی که برای اهداف بلند مدت در نظر گرفته شده است. برنامه های آموزش باید بلند مدت باشد زیرا مسائل در حوزه خردگی هیچگاه به پایان نمیرسد.
مدیر کل راهبری نظام نگهداری و تعمیرات خاطرنشان کرد: یکی از اهداف سند مدیریت خردگی اطلاع رسانی عمومی در بدنه صنعت نفت است اما وقتی در حوزه شرکت های اصلی به عنوان سند اجرایی در می آید، آنها مجبورند براساس این سند، طرح و برنامه ریزی کنند. این شرکت ها در کمیته ای که در وزارت نفت تشکیل شده است.
انتهای پیام/