استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، گفت: استبداد داخلی کرنش در برابر استکبار بیرونی است تخصص پهلوی توسری زدن به ملت و کرنش در برابر اجنبی بود.

به گزارش خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران، میزگرد سیاسی خط امام و گفتمان استکبار ستیزی امروز 24 آبان در دانشگاه  تربیت مدرس آغاز شد.

 در این میزگرد محمدصادق کوشکی استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه واژه  استکبار و استکبارستیزی قبل از انقلاب  جزء مفاهیم رایجی بود، اظهار داشت: سیاست بین الملل  و نقطه مقابل آن نفی سیاست در این برحه  مطرح  بود و گرایش‌های چپ برای نقد سلطه هژمونی ایالت متحده و تمدن سرمایه‌داری از واژه امپریالیسم استفاده می‌کردند.

وی ادامه داد: واژه امپریالیسم تبدیل به نقد سیاست هژمونی که  در سال‌های بعد از جنگ جهانی دوم در عرصه بین الملل رایج بود که این دیگر تبدیل به یک گفتمان رایج شد و در همه جا حتی در کشور خودمان نیز اگر کسی می‌خواست نقد خود را در رابطه با آمریکا و غرب مطرح کند از امپریالیسم به عنوان واژه منفی استفاده می‌کردند.

کوشکی افزود: در کنار این از سایر مفاهیم چپ هم استفاده می‌شد از واژه طبقات برتر اقتصادی و غیره نیز در این خصوص استفاده می‌کردند ما بعد از پیروزی انقلاب شاهدیم که خیلی از چهره‌های انقلابی هم از واژه امپریالیسم استفاده می‌کنند اما امام (ره) از این واژه استفاده نمی‌کردند.

کوشکی اظهار داشت: امام با این داعیه که ما خودمان ذخیره معنایی و فکری داریم و می‌توانیم از آن ذخیره برای توفیق جهان استفاده کنیم که این یک راه برای تولید علم است واژه استکبار را مقابل امپریالیسم قرار می دهند و نبرد با امپریالیسم که ورد زبان خیلی از دانشجویان قبل و در مقطع انقلاب بود مبارزه با امپریالیسم به امپریالیسم ستیزی تبدیل می‌شود.

استاد دانشگاه علوم سیاسی دانشگاه تهران تصریح کرد: چرا امام از استکبارستیزی نام می‌برد این به این معنی است که امام می‌خواست انقلاب اسلامی در همه عرصه ها صورت گیرد خصوصا در حوزه اندیشه حال این استکبار در حوزه قرآنی هم بار معنایی خاص خود را دارد در قرآن کریم این واژه با  ادبیات چپ مطرح نمی‌شود.

کوشکی اضافه کرد: در قرآن کریم امده است که فرعون خود را از همه بالاتر می‌دید هر چند خدا برای هدایت فرعون شخصی را قرار می‌دهد چرا که او هم جزء بندگان خداست اما چرا  فرعون می‌شود استکبار، مصداق آن  این  است که چون هدایت را نمی‌پذیرد و خود را برتر می‌داند.

وی افزود: زمانی که حضرت موسی (ع) به سراغ فرعون می‌رود فرعون طغیان می‌کند یعنی خود را از همه بالاتر می‌داند و در جواب حضرت موسی می‌گوید خدای تو اگر می‌میراند و زنده می‌کند من هم می‌میرانم و زنده می‌کنم در قرآن کریم به  این نکته اشاره شده است که برای همین بود که ما جسد فرعون را به کنار ساحل بردیم تا درس عبرتی برای دیگران باشد.

وی اظهار داشت: امام (ره) زمانی که می‌گوید استکبار منظور او فقط امپریالیسم نیست بلکه همه کسانی که در نظام  بین الملل خود را برتر از دیگران می‌دانند مدنظر امام (ره) بوده‌اند، امام می‌فرماید ما روابط خاص اسلامی داریم اسلام نه ظالم بود و نه زیر بار ظلم می‌رفت ما هم می‌خواهیم این گونه باشیم نه ظلمی کنیم و نه زیر بار ظلم برویم در جای دیگر می‌فرماید روابط ما با تمام خارجی‌ها بر اساس اصل احترام متقابل خواهد بود بنابراین نه به کسی ظلم خواهیم کرد و نه در برابر ظلم  تسلیم می‌شویم.

کوشکی تصریح کرد: آذر ماه سال 57 در پاریس بود که وقتی خبرنگار آمریکایی از امام پرسید آیا شما با آمریکا رابطه خواهید داشت: امام در پاسخ گفت: ما با همه دولت های جهان به جز آفریقای جنوبی و رژیم صهیونیست ارتباط برقرار خواهیم کرد. دوباره خبرنگار می‌پرسد حتی با ما آمریکایی ها اما می‌فرماید هر چند شما آمریکایی‌ها ظلم بسیاری به ما کردید در صورتی که آمریکا رابطه متقابل با ایران را بپذیرد ما گذشت خواهیم کرد.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران افزود: امام می‌فرماید این دولت دولت اسلامی است و  هرگز به ظلم به غیر روا نمی‌دارد هر چند ان کشور ضعیف باشد و ظلم از غیر را نمی‌پذیرد هر چند آن کشور قوی باشد دولت ها اگر با عدالت رفتار کنند ایران نیز با آنان با عدالت رفتار می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: امام(ره) در خصوص تکلیف استکبارستیزی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی  ایران سه پیام را مشخص کرده است: 1- پیام استقامت خطاب به حجاج در سال 66 قبل از کشتار آنها دوم پیام به من مناسبت کشتار حجاج که در همان سال بود و سوم پیام پذیرش قطعنامه سال 68 بود این‌ها خط مشی‌هایی بودند که خط امام را مشخص می‌کنند.


این استاد دانشگاه اظهار داشت: استبداد داخلی کرنش در برابر استکبار بیرونی است تخصص پهلوی توسری زدن به ملت و کرنش در برابر اجنوی بود.
 
کوشکی با اشاره به اینکه متأسفانه مذاکره‌کنندگان منتقدین داخلی به توافق‌نامه ژنو را بی‌سواد می‌دانند و معتقدند آنها باید به جهنم بروند.
گفت: مشاور وزیر خارجه کشورمان ادعا کرده است گروه ملی آمریکایی‌ها برای 13 آبان جریحه‌دار است من خطاب به ایشان می‌گویم آیا غرور ایرانی‌ها به خاطر خیانت‌های مختلف آمریکا مانند حمله به ایرباس، تحریم‌ها و... جریحه‌دار نیست. 
 
برخی ما را متهم می‌کنند که چرا از چچن حمایت نمی‌کنید چچن وهابی تفکیری است که سر می‌برد آیا آقایان انتظار حمایت از این افراد را دارند دفاع از تکفیری‌های چچن هیچ زمانی آرمان ما نبوده و نیست.
 
کوشکی در ادامه گریزی به صحبت‌های چندی قبل نعمت‌زاده وزیر صنایع دولت یازدهم زد و ادامه داد: نعمت‌زاده اظهار کردند قبل از وزارت تصور می‌کردم 70 درصد مشکلات اقتصادی به خاطر سوء مدیریت است و 30 درصد به تحریم‌ها برمی‌گردد اما بعد از یکسال متوجه شدم صددرصد مشکلات ناشی از سوء مدیریت است. 
 
کوشکی خطاب به دولتمردان ادامه داد: اگر قرار است اقتصاد مقاومتی باشد پس ما نباید نفت بفروشیم بلکه باید تکنولوژی و فناوری بفروشیم ایران نفت‌فروش ایران گذشته است هرچند که هنوز عده‌ای اعتقاد دارند تکنولوژی ایران تکنولوژی قرمه‌سبزی و آبگوشت است.
 
وی دانشجویان را مخاطب قرار داد و ادامه داد: جوانان عزیز بدانید تکنولوژی ایران موشک آرکیو است تحریم‌ها با ذهن شما شکسته می‌شود. 

کوشکی با بیان اینکه مذاکرات برد- برد یعنی موضع برابر ادامه داد: خانم شرمن ایرانی‌ها را ذاتا دروغگو می‌داند آقای ظریف این معنای مذاکره برد- برد است چندی پیش مشاور رئیس جمهور َآقای نوبخت اظهار داشت: که حتی یک سنت از پول‌هایی که قرار بود در قبال توافق‌نامه ژنو به ایران بازگردد هنوز بازنگشته است هنوز هیچ قطعه هواپیمایی یدکی به ایران نیامده است و به طور کلی در حال حاضر حتی یک بند از توافقات ژنو نیز اجرا نشده است. 
 
کوشکی ادامه  داد: عده‌ای از شما می‌گویید تبخیر جاسوس‌خانه آمریکایی‌ها نورم جهانی نبوده است من می‌خواهم بدانم آمریکا در کدام رفتارش با نورم جهانی با ما رفتار کرده است آیا دادن سلاح به صدام زدن ایرباس و کودتای 28 مرداد مطابق نرم جهانی بوده است؟ 
 
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران خطاب به تیم مذاکره کننده اظهار داشت: کسانی که می‌گویند مذاکره به نتیجه نمی‌رسد در حقیقت واقع‌بین هستند زیرا تحریم‌ها به طور کلی قانونی نبوده است کشور ما پذیرای بیشترین میزان بازرسی بوده است اما این واکنش تنها فایده‌ای که داشته است اضافه شدن روزافزون تحریم‌هاست. 
 
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران اضافه کرد: به تعبیر رهبر معظم انقلاب ما به نتیجه مذاکرات بدبین هستیم چون طرف مقابل اعتقادی به بازی برد- برد ندارد. 

وی با مخاطب قراردادن وزیر امورخارجه کشورمان تصریح کرد: آقای ظریف تا بحال چه سیگنال مثبتی از آمریکایی‌ها دریافت کرده‌اید که به بازی برد- برد اعتقاد دارید؟ به تعبیر امام خمینی(ره) احترام در صحنه بین‌الملل زمانی است که دوطرفه اعمال شود.
 
کوشکی با اشاره به سخنان وزیرخارجه سابق آمریکا اظهار داشت: رایس می‌گوید ایرانی‌ها تا زمانی که یاغی هستند نباید برق داشته باشند آقای ظریف آیا این‌ها اجازه می‌دهند ما قدرت منطقه شویم آمریکایی‌هایی که می‌دانند از نیروگاه‌های ما حتی ترقه هسته‌ای هم بیرون نمی‌آید. 
 
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه صحبت‌هایش با اشاره به سرنگونی صدام در سال 2003 ادامه داد: صدام در سال 2003 سرنگون شد اما تحریم‌های آمریکا علیه کشور عراق در سال 2013 یعنی 10 سال بعد حذف شد آن وقت امریکا با چنین تفکراتی اجازه می‌دهد ایران قدرت منطقه باشد. 
 
وی در پایان خاطر نشان کرد: ایدئولوژی طرز فکر محافظه‌کاری می‌گوید باید از آمریکا و ابرقدرت‌ها بترسیم اما واقع‌بینی می‌گوید به تعبیر امام خمینی(ره) باید در برابر ظالم ایستادگی کنید.
 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار